Ce este Fondul de Garantare a Creditelor și cine poate beneficia de garanții financiare? – Ziarul de Gardă
 • Ce este Fondul de Garantare a Creditelor și cine poate beneficia de garanții financiare?

  Ce este Fondul de Garantare a Creditelor și cine poate beneficia de garanții financiare?
  de
  02 februarie 2021 | 11:20

  Creditele bancare solicitate de întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM) din R. Moldova pot fi garantate de Fondul de Garantare a Creditelor (FGC). FGC este primul şi unicul fond de garantare a creditelor creat din resursele bugetului de stat care are drept scop susţinerea întreprinderilor mici și mijlocii la accesarea resurselor financiare. Garanția financiară emisă de FGC poate fi utilizată de ÎMM pentru acoperirea necesității cu gaj a creditelor solicitate de la bănci.

  Cine gestionează FGC?

  Fondul de Garantare a Creditelor este un instrument de suport antreprenorial, creat și gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), care are misiunea de a emite garanții financiare ce garantează creditele solicitate de ÎMM de la instituțiile financiare partenere.

  Ce este o garanție financiară emisă de ODIMM?

  Garanția financiară este un angajament în formă scrisă față de o bancă comercială parteneră, asumat de către ODIMM, privind asigurarea cu gaj suficient a creditelor acordate ÎMM conform produselor de garantare gestionate.

  Cine poate beneficia de garanții financiare?

  Orice întreprindere micro, mică sau mijlocie care corespunde criteriilor prevăzute Legea cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii, poate beneficia de garanții financiare.

  Se definesc ca fiind întreprinderi mici şi mijlocii întreprinderile care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • au un număr mediu anual de salariați (numărul mediu scriptic al personalului în perioada de gestiune) de până la 250;
  • realizează o cifră anuală de afaceri (venituri din vânzări) de până la 50 de milioane de lei sau dețin active totale (active imobilizate și active circulante) de până la 50 de milioane de lei, conform ultimei situații financiare aprobate.

  Care este procedura de solicitare a garanției financiare?

  Pentru a beneficia de un credit în condiții preferențiale, trebuie să te adresezi la una din băncile partenere cu care ODIMM are semnate acorduri de colaborare și să soliciți un credit garantat. Examinarea cererii de credit este efectuată de către fiecare creditor în conformitate cu procedurile și reglementările bancare interne.

  După acceptarea de către Creditor a proiectului spre finanțare, în cazul în care întreprinderea are capacitate de rambursare a creditului dar nu dispune de suficiente garanții reale pentru asigurarea creditului și corespunde criteriilor pentru solicitarea unei garanții financiare, creditorul va expedia pe adresa ODIMM o cerere de garantare unică, semnată de creditor și debitor (ÎMM), iar ODIMM în termen de maxim 5 zile va examina posibilitatea emiterii unei garanții financiare.

  Ce presupune un produs de garantare?

  Produs de garantare – oferta cu condiții specifice de garantare pentru fiecare tip de garanție financiară, ce garantează creditele solicitate de ÎMM de la băncile comerciale și acoperă de la 50% până la 80% din suma creditului contractat, cu o valoare de până la 5 milioane de lei.

  Produse de garantare disponibile

  La data de 1 februarie 2021, ODIMM oferă 7 poduse de garantare disponibile:

  1. Întreprinderi debutante: suma maximă a garanției emise: 500 000 MDL; cota maximă de garantare: 80% din suma creditului solicitat; termenul maxim de garantare: 36 luni pentru creditele destinate completării mijloacelor circulante; pentru creditele investiționale perioada de garantare poate acoperi toată durata contractului de credit.
  2. Întreprinderi nou-create: suma maximă a garanției emise: 700 000 MDL; cota maximă de garantare: 70% din suma creditului solicitat; termenul maxim de garantare: 36 luni pentru creditele destinate completării mijloacelor circulante; pentru creditele investiționale perioada de garantare poate acoperi toată durata contractului de credit.
  3. Întreprinderi gestionate de tineri antreprenori: suma maximă a garanției emise: 1 000 000 MDL pentru întreprinderile cu o durată de activitate mai mică de 12 luni și 3 000 000 de lei pentru întreprinderile cu o durată de activitate mai mare de 12 luni ; cota maximă de garantare: 70% din suma creditului solicitat; termenul maxim de garantare: 36 luni pentru creditele destinate completării mijloacelor circulante; pentru creditele investiționale perioada de garantare poate acoperi toată durata contractului de credit.
  4. Întreprinderi fondate sau gestionate de femei antreprenoare: suma maximă a garanției emise: 1 000 000 MDL pentru întreprinderile cu o durată de activitate mai mică de 12 luni și 3 000 000 de lei pentru întreprinderile cu o durată de activitate mai mare de 12 luni ; cota maximă de garantare: 70% din suma creditului solicitat; termenul maxim de garantare: 36 luni pentru creditele destinate completării mijloacelor circulante; pentru creditele investiționale perioada de garantare poate acoperi toată durata contractului de credit.
  5. Întreprinderi active: suma maximă a garanției emise: 3 000 000 MDL; cota maximă de garantare: 50% din suma creditului solicitat; termenul maxim de garantare: 36 luni pentru creditele destinate completării mijloacelor circulante; pentru creditele investiționale perioada de garantare poate acoperi toată durata contractului de credit.
  6. Întreprinderi exportatoare sau orientate spre export: suma maximă a garanției emise: 5 000 000 MDL; cota maximă de garantare: 50% din suma creditului solicitat; termenul maxim de garantare: 36 luni pentru creditele destinate completării mijloacelor circulante; pentru creditele investiționale perioada de garantare poate acoperi toată durata contractului de credit.
  7. Garanții financiare pentru companiile afectate de criza pandemică. Află AICI cum poți aplica pentru o garanție financiară destinată ÎMM-lor afectate de criza pandemică COVID-19.

  Pentru mai multe detalii privind condițiile de garantare specifice fiecărui produs accesați link-ul.

  Bănci partenere

  • „FINCOMBANK” SA
  • Banca Comercială „ENERGBANK” S.A.
  • BC „MOLDOVA-AGROINDBANK” SA
  • BC „VICTORIABANK” SA
  • BC „MOLDINDCONBANK” SA
  • BC „COMERȚBANK” SA
  • BC „Eurocreditbank” SA
  • BC „Eximbank” SA
  • Mobiasbanca – OTP Group SA

  Câte garanții financiare au fost emise în 2020?

  Pe parcursul anului 2020 au fost active 179 garanții financiare în valoare totală de 111,40 milioane lei, care au permis debursarea creditelor în valoare de 325,86 milioane lei și efectuarea de către ÎMM a investițiilor în valoare de 401,11 milioane lei.

  Sursa: Raport privind activitatea Fondului de garantare a creditelor FGC 2020

  În aceeași perioadă, au fost stinse 72 garanții financiare în valoare de 31,62 milioane lei și respectiv rambursate integral credite în valoare de 104,18 milioane lei.

  Sursa: Raport privind activitatea Fondului de garantare a creditelor FGC 2020

  În perioada anului 2020 au fost emise 116 garanții financiare în valoare de 82,79 milioane lei, ceea ce a garantat în proporție de 35,20% volumul creditelor acordate de către instituțiile financiare partenere în valoare de 235,17 milioane lei. Valoarea proiectelor investiționale implementate ca rezultat al emiterii garanțiilor financiare a constituit 279,9 milioane lei.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  FOTO/ 4 556 de cetățeni s-au vaccinat împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore: 3 252 de persoane s-au imunizat cu prima doză

  4 556 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 3 252 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 1 303 de persoane au fost imunizate cu a doua doză, anunță miercu…
  FOTO/ 4 556 de cetățeni s-au vaccinat împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore: 3 252 de persoane s-au imunizat cu prima doză

  DOC/ Guvernul a modificat programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale

  Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 22 septembrie, proiectul privind modificarea programului cu privire la repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2021…
  DOC/ Guvernul a modificat programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale

  Focus Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la ZFR Chişinău

  Un focus de trei filme dedicat actorului român de origine basarabeană Ion Sapdaru, două pelicule clasice ale regizorului Lucian Bratu, un film pentru copii şi mai multe scurtmetraje studenţeşti din arhiva UNATC…
  Focus Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la ZFR Chişinău

  Citiți joi în ZdG. Ediția din 23 septembrie 2021

  În ediția din 23 septembrie a Ziarului de Gardă, citiți un articol despre averea și cariera pretendenților la funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău. 15 magistrați s-au înscris în concursul pentru supl…
  Citiți joi în ZdG. Ediția din 23 septembrie 2021