Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Avocatul Poporului: Îndemn la manifestații…

Avocatul Poporului: Îndemn la manifestații pașnice în fața Parlamentului, fără intimidări sau violență. Persoanele vulnerabile nu trebuie să fie implicate de către organizatori ca „factor de sensibilizare”

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu și Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității au venit cu un apel în care îndeamnă la calm, manifestații pașnice, fără intimidări, ură sau violență, „atât din partea manifestanților, cât și, în adresa acestora”, în contextul protestului organizat de partidul „ȘOR” în fața Parlamentului.

Totodată, semnatarii apelului au accentuat că în cadrul manifestațiilor publice, drepturile celor mai vulnerabile persoane (vârstnicii, persoanele cu dizabilități, copiii) trebuie să fie respectate și protejate, și aceste grupuri de persoane nu trebuie să fie implicate de către organizatorii întrunirilor pașnice ca „factor de sensibilizare”.

Constituția R. Moldova garantează exercitarea drepturilor la libera exprimare a opiniilor și participării la întruniri pașnice. Aceste drepturi sunt stabilite și în Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, la care Moldova este parte.

„În acest context, ca instituții care contribuire la respectarea dreptului omului în R. Moldova, semnatarii apelului public îndeamnă autoritățile statului, organizatorii și participanții la întruniri la responsabilitate și corectitudine în asigurarea și exercitarea libertății de exprimare și de întrunire, astfel ca, dreptul la libera exprimare să nu incite la ură și discriminare, or, la acte de violență (inclusiv față de jurnaliști).

Îndemnăm participanții la manifestație și oponenții acestora să demonstreze respect și toleranță față de orice ființă umană, indiferent de caracteristicile care le deosebesc, inclusiv viziunile politice sau de altă natură pe care le au. Dialogul civilizat, cu excluderea intimidărilor, este o condiție definitorie pentru libera întrunire, o premisă importantă pentru asigurarea schimbului liber de idei, opinii și o garanție a respectării principiilor democratice și a statului de drept. Membrii societății urmează să conștientizeze importanța respectării întocmai a principiilor unui stat democratic, în care persoanele au atât drepturi, cât și responsabilități, implicit de a respecta ordinea publică și nu a periclita securitatea statului și a altor persoane.

Ne adresăm autorităților să asigure toate condițiile necesare pentru exercitarea neîngrădită a dreptului la întruniri, prin garantarea ordinii publice, a securității manifestanților, să nu admită intimidarea, forțarea, blocarea sau împiedicarea persoanelor care reprezintă interes și să se implice în acțiuni de manifestare pașnică, potrivit obligațiilor ce le revin instituțiilor statului conform Legii nr. 26/2008 privind întrunirile”, se arată în apelul instituțiilor.

Astfel, Avocatul Poporului îndeamnă toate părțile interesate „la un dialog social eficient și constructiv” fără a fi încălcate drepturile și libertățile omului iar principiile democratice și statul de drept să fie respectate. Oficiul Avocatului Poporului și Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității susțin că vor monitoriza în continuare desfășurarea manifestațiilor.

Duminică, 18 septembrie, Partidul politic „ȘOR” a organizat un protest împotriva guvernării.

Oamenii, preponderent, vârstnici, au fost aduși organizat la protest din mai multe raioane ale țării. În timp ce unii protestatari s-au așezat comod sub gardul de la Președinție și au refuzat să vorbească cu echipa ZdG, ceilalți au vociferat că protestează împotriva Americii, Uniunii Europene, președintei și a guvernării. Majoritatea dintre ei și-au exprimat susținerea pentru Ilan Șor, deputatul fugar condamnat în 2017 la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Tot ei, au declarat că vor protesta non-stop chiar din corturi, în timp ce Șor locuiește într-o vilă de lux din Israel.

„Nu comentăm protestul. În R. Moldova, fiecare cetățean are dreptul la libera exprimare”, este reacția Președinției R. Moldova, oferită Ziarului de Gardă, referitor la manifestația organizată de Partidul Politic „ȘOR”, la care au participat oameni aduși în mod organizat din raioanele țării.

Publicitate
Publicitate