Principală  —  Ştiri   —   Avocatul Alexandru Rotari, care a…

Avocatul Alexandru Rotari, care a încercat să ajungă în CSM, nu a promovat nici a doua oară evaluarea Comisiei Pre-Vetting

Alexandru Rotari. Foto: Facebook Comisia Pre-Vetting

Comisia Pre-Vetting anunță marți, 6 februarie, că a finalizat evaluarea reluată în privința lui Alexandru Rotari, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul candidaților non-judecători. Potrivit Comisiei, candidatul nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia a fost transmisă marți candidatului și Parlamentului Republicii Moldova, instituția responsabilă de organizarea concursului.

Conform unui comunicat de presă emis de Comisie Pre-Vetting, decizia cu privire la evaluarea reluată a lui Alexandru Rotari nu va fi făcută publică, deoarece candidatul a refuzat publicarea acesteia, la fel ca în cazul primei decizii în privința sa.

Evaluarea reluată a candidatului Alexandru Rotari a fost demarată, după ce, la 1 august 2023, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat mai multe decizii de evaluare ale Comisiei Pre-Vetting și a dispus re-evaluarea a 21 de candidați. Candidatul a refuzat să participe la o audiere în ședință publică în cadrul procesului de evaluare reluată, iar Comisia l-a evaluat în baza informațiilor colectate de Comisie și furnizate de candidat.

Alexandru Rotari este avocat la Biroul „Parteneriat Academic pentru Justiție”. El a candidat la funcția de membru al CSM din partea Parlamentului.

Magistrații CSJ care au dispus reevaluarea candidatului au considerat „nejustificată” prima concluzie a Comisiei Pre-Vetting emisă în privința lui Alexandru Rotari, și anume, cu privire la constatarea unor „dubii serioase în ceea ce privește diferența între veniturile și cheltuielile candidatului pentru anii 2013, 2014, 2017 și 2021”.

„(…) Or, pe de o parte, Comisia de evaluare, în decizia de nepromovare a candidatului Alexandru Rotari a reținut dubii serioase în privința circumstanțelor date, iar pe de altă parte, susține lipsa unor conturi bancare unde ar fi fost păstrate economiile candidatului (…)”, se spune în decizia CSJ.

Din cei 21 de candidați în proces de reevaluare după deciziile CSJ din 1 august 2023, o candidată a promovat, cinci nu au promovat evaluarea reluată, doi candidați s-au retras din concurs în timpul reevaluarii, iar în cazul unui candidat Comisia a încetat procesul de evaluare reluată. În prezent, Comisia desfășoară evaluarea reluată a 11 candidați pentru funcția de membru în CSM.

Angela Popil și Valentin Caisîn s-au retras din concurs înainte să fie reevaluați.