Principală  —  Ştiri   —   AUDIO/ Extras din înregistrările audio…

AUDIO Extras din înregistrările audio ale bărbatului din Leova, reținut într-un dosar de finanțare ilegală a formațiunilor politice

Captură foto: CNA/ Facebook

Un bărbat din Leova este cercetat într-un dosar de finanțare ilegală a formațiunilor politice și spălare de bani, în care acesta este bănuit de repartizarea mijloacelor bănești activiștilor și agitatorilor unui partid politic, se arată într-un comunicat emis de Centrului Național Anticorupție (CNA).

UPDATE 11:20 Extras din înregistrările audio ale apelurilor dintre bărbatul cercetat în dosarul de finanțare ilegală a unei formațiuni politice și spălare de bani și „Anișoara”, care trebuia să repartizeze mijloace bănești într-un sat din sudul R. Moldova.

În urma perchezițiilor la domiciliul acestuia, ofițerii CNA au ridicat mai multe înscrisuri de ciornă din care rezultă că, până la moment, au fost repartizate în jur de 160 000 de lei persoanelor atrase în activitatea de promovare a formațiunii.

De asemenea, alte 12 000 de lei au fost ridicate în urma percheziției corporale a bănuitului.

Potrivit materialelor cauzei, bănuitul ar fi transmis câte 500 de lei pentru fiecare agitator al formațiunii, numărul total al acestora fiind de 322 în orașul Leova și alte localități ale raionului.

Joi, 26 octombrie, oamenii legii au descins cu 65 de percheziții în mai multe localități din țară, în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a unui partid politic, dar și a unor reprezentanți independenți ghidați de același stuff, în cadrul alegerilor locale. În secvențele audio publicate cu apeluri se vorbește despre partidul Șansă, asociat fostului deputat fugar Ilan Șor.

Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Alexandr Pînzari, au susținut joi, 5 octombrie, un briefing de presă cu referire la documentarea unei noi forme de spălare a banilor, realizată de exponenții unei „grupări criminale” pentru finanțarea partidelor politice.

Potrivit Poliției R. Moldova, s-a stabilit că a fost implementată o nouă formă de finanțare a partidelor politice, care constă în excluderea operării cu surse financiare în numerar și crearea unui nou mecanism prin intermediul cartelelor PYYPL și a tehnologiilor digitale. Astfel, la începutul lunii septembrie, potrivit organelor de drept, trei persoane (doi de origine străină și un cetățean al R. Moldova) intenționau să introducă în țară peste 1975 de carduri bancare. Acestea urmau a fi repartizate unor persoane-cheie din rândul unor formațiuni politice nou create afiliate fostului partid Șor.

Oamenii legii au desfășurat miercuri, 4 octombrie, percheziții la reprezentanți a două formațiuni politice apărute în atenția publică în contextul declarării partidului Șor neconstituțional. Despre măsurile care au fost desfășurate pe întreg teritoriul țării, partidele Renaștere și Șansă au anunțat în comunicate de presă.

În ultimele cinci luni, ex-deputatul fugar Ilan Șor ar fi crezut că „Arina Spătaru a fost cumpărată din banii lui”. Declarația a fost făcută, pe 23 septembrie, de fosta deputată, recunoscând că ea este fosta aleasă a poporului racolată de Alexandr Nesterovschi, care a colaborat cu oamenii legii pentru cercetarea lui Șor și a finanțării ilegale a partidelor. În operațiunea sub acoperire a participat și secretarul general al partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Adrian Culai.

Aceasta a spus că a fost în Israel, în vizită la Ilan Șor, „în vila lui luxoasă, și i-a ascultat planurile malefice”. Spătaru a prezentat un telefon mobil care i-ar fi fost dat de Șor împreună cu banii.

Anterior, Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare a deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi în vederea reținerii, arestării, perchiziționării și trimiterii în judecată a unor cauze penale privind finanțarea partidului la care au aderat după ce au părăsit partidul Socialiștilor. Proiectele de hotărâre care prevăd acest lucru au fost votate, după ce Parlamentul a recepționat cinci cereri de ridicare a imunității deputaților semnate de procurorul general interimar, Ion Munteanu.