Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ar trebui să fie înregistrate…

Ar trebui să fie înregistrate video ședințele de judecată și făcute publice? Președinta interimară a Judecătoriei Chișinău: „Va ajuta societatea să înțeleagă ce se întâmplă pe dosarele mari de corupție”

Imagine simbol. Ședința de judecată, din 7 mai, în care ex-premierul Vlad Filat a fost achitat în dosarul privind spălarea de bani

Președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan, spune că modificarea legii pentru a permite înregistrarea video a ședințelor de judecată și publicarea înregistrării ar avea mai multe motive, inclusiv ar asigura „o transparență mult mai mare pe dosarele de rezonanță”.

Într-un mesaj pe rețelele de socializare, Mitrofan a menționat că Codul de procedură penală nu prevede posibilitatea mass-mediei de a înregistra toată ședința de judecată și a o transmite live. Totodată, nu este prevăzută posibilitatea instanței de judecată de a înregistra video ședința de judecată și a o plasa pe portalul instanței de judecată.

„Modificarea Codului de procedură penală în acest sens, art. 18 si art. 318 din Codul de procedură penală, și anume a acorda posibilitate instanței de judecată de a înregistra video ședința de judecată și a o plasa pe portalul instanței de judecată:

  • va asigura o transparență mult mai mare pe dosarele de rezonanță;
  • va contribui la ridicarea încrederii în actul justiției;
  • va disciplina părțile și instanța de judecată;
  • va ajuta societatea să înțeleagă ce se întâmplă pe dosarele mari de corupție, pe dosarele de rezonanță”, consideră președinta interimară a Judecătoriei Chișinău.

În prezent, art. 316 alin. (3) din Codul de procedură penală prevede că preşedintele şedinţei poate permite reprezentanţilor mass-media, în cazurile în care cauza prezintă interes public, să efectueze înregistrări audio, video şi să fotografieze unele secvenţe de la deschiderea şedinţei în măsura în care acestea nu perturbează desfăşurarea normală a şedinţei şi nu aduc atingere intereselor participanţilor la proces.

Totuși, în iulie 2023, Parlamentul a votat o lege pentru modificarea unor acte normative (modificarea cadrului normativ conex reformei Curții Supreme de Justiție). Astfel, din 1 septembrie 2023, legea prevede că ședințele publice ale Curții Supreme de Justiție se înregistrează video, iar înregistrările video sunt disponibile pe pagina web oficială a curții.

Comentariul Liviei Mitrofan vine în aceeași zi în care Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a achitat pe ex-premierul Vlad Filat în dosarul în care a fost învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari.