Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ar putea reveni Stoianoglo la…

Ar putea reveni Stoianoglo la șefia Procuraturii Generale? Răspunsul președintei Maia Sandu

Decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo „nu schimbă evaluarea care a fost făcută fostului procuror general”. Declarațiile au fost făcute de șefa statului în cadrul unui interviu pentru Radio Moldova.

Potrivit președintei, constatarea Curții Constituționale „se referă la ceva ce nu mai există”.

„Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol care nu mai există, pentru că înaintea Curții Constituționale s-a pronunțat Comisia de la Veneția și Comisia de la Veneția a zis că acest articol nu era suficient de bun, deci Parlamentul a modificat legea cu privire la evaluarea procurorului general în general și, respectiv, această constatare cumva se referă la ceva ce nu mai există.

Asta nu schimbă evaluarea care a fost făcută fostului procuror general și asta nu schimbă planurile noastre, inclusiv condiția Uniunii Europene – un proces nou de selectare a procurorului general, inclusiv cu testarea integrității”, a declarat Maia Sandu.

R. Moldova va trebui să-i achite fostului procuror general Alexandr Stoianoglo 3 600 de euro – prejudiciu moral. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat decizia marți, 24 octombrie.

CtEDO a constatat, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 6 § 1 (dreptul de acces la o instanță) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Cauza se referea la incapacitatea procurorului general de a face apel împotriva suspendării sale, care a fost declanșată de procedurile penale care au fost inițiate împotriva.

Astfel, CtEDO a decis că R. Moldova trebuie să plătească reclamantului, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 din Convenție, 3 600 de euro, „plus orice sumă care poate fi datorată cu titlu de impozit, pentru prejudiciul moral, care urmează să fie convertită în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data soluționării”.

Totodată, conform unui comunicat de presă emis, Curtea a atras atenția asupra faptului că ar trebui să fie implementate garanțiile procedurale pentru a se asigura că mecanismul de suspendare nu a fost utilizat în mod arbitrar.

Reclamantul a solicitat 3 600 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli pe care a declarat că le-a suportat în cadrul procedurii în fața Curții, pentru care a declarat că a însărcinat doi avocați. Totuși, având în vedere documentele aflate în posesia sa și jurisprudența sa, Curtea a menționat că nu poate admite cererea reclamantului privind cheltuielile de judecată, în măsura în care aceasta nu se bazează pe niciun document justificativ relevant.

Stoianoglo a solicitat 20 000 de euro pentru „prejudiciul moral pe care considera că l-a suferit ca urmare a acoperirii mediatice extinse a cauzei la nivel național. Acesta a afirmat că reputația sa a fost afectată de faptul că nu a putut contesta decizia CSP din 5 octombrie 2021.

Pe 2 noiembrie, fostul procuror general a contestat în instanța de judecată decretul semnat de președinta Maia Sandu prin care acesta a fost eliberat din funcție. Cererea a fost depusă la Judecătoria Chișinău, la data de 30 octombrie. Dosarul a fost creat, dar deocamdată nu a fost stabilită data primei ședințe.

Pe 9 noiembrie, Magistrații Curții Constituționale (CC) au admis parțial sesizarea avocaților lui Stoianoglo și au declarat drept neconstituțional articolul din Legea cu privire la Procuratură care prevede evaluarea performanțelor procurorului general, în redactarea de până la intrarea în vigoare a Legii nr. 280 din 6 octombrie 2022.

Astfel, Înalta Curte a declarat drept neconstituțional articolul în baza căruia au fost evaluate performanțele fostului procuror general. Decizia a fost pronunțată joi, 9 noiembrie, de președintele CC, Nicolae Roșca.

Reprezentanții CC au precizat că „articolul 311 alin. (5) din Legea cu privire la Procuratură, în redactarea de până la intrarea în vigoare a Legii nr. 280 din 6 octombrie 2022, care îi deleagă Consiliului Superior al Procurorilor competența stabilirii criteriilor de evaluare a performanțelor Procurorului General, nu respectă exigența prevăzută de articolul 125 alin. (2) din Constituție, potrivit căreia Procurorul General poate fi demis „în condițiile legii, pentru motive obiective””.

„(…) Se admite parțial sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului 31 prim (1) și (5) din Legea cu privire la Procuratură și a omisiunii de a reglementa în Legea cu privire la Procuratură dreptul de a contesta raportul Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general, ridicată de domnul avocat Iurie Mărgineanu în interesele domnului Alexandr Stoianoglo (…).

Se declară neconstituțional articolul 31 prim (5) din Legea cu privire la Procuratură, în redactarea de până la intrarea în vigoare a Legii nr. 280 din 6 octombrie 2022 (…). Referitor la celelalte capete, sesizarea se declară inadmisibilă. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul oficial al R. Moldova”, a declarat președintele CC, Nicolae Roșca.

Stoianoglo, eliberat din funcția de procuror general

Pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Documentul a intrat în vigoare în aceeași zi.

Conform unui comunicat emis de Președinție, „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.

Avocații fostului procuror general au declarat pentru ZdG că decretul va fi contestat în instanța de judecată.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Dosarul privind excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu se află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ultima ședință în acest dosar a avut loc pe 20 septembrie 2023, în cadrul căreia a fost audiat un martor. Următoarea ședință este programată pentru 5 decembrie 2023.

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie 2021. Pe 8 octombrie 2021 a fost plasat în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar. În prezent, în privința lui Stoianoglo nu este aplicată nicio măsură preventivă.