Principală  —  IMPORTANTE   —   Alexandru Slusari: „Nu mă voi…

Alexandru Slusari: „Nu mă voi liniști atâta timp cât autorii schemei cu Arena Națională nu vor fi trași la răspundere penală”

Complexul „Chișinău Arena” a fost construit pe un teren de 10 ha, după ce, inițial, a fost alocat un teren de 69 de ha. Ipoteza procurorilor și ofițerilor anticorupție este că a fost pusă la cale o schemă pentru preluarea ulterioară de la stat a celor 59 de ha de teren rămase neutilizate

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari cere Procurorului General sau adjunctului acestuia să vină cu o informație detaliată pe dosarul Arenei Chișinău, despre care spune că este un „caz de risipă a banilor publici în proporții deosebit de mari”.

De asemenea, Slusari spune că nu se va liniști până toți autorii schemei nu vor fi trași la răspundere. Deputatul Platformei DA vorbește despre cele 69 de hectare de teren agricol sustrase din circuitul comunei Stăuceni, dintre ceare 59 au fost gajate pentru construcția Arenei.

Alexandru Slusari susține că la ibterpelările sale anterioare nu a primit nicio informație oficială de la CNA și Procuratură și așteaptă un raport veridic la subiect. Mai ales că, „Cheltuielile bugetare inițiale de 43 mln euro deja s-au ridicat la 48 și această sumă, din câte înțeleg, nu este finală. Când obiectul va fi dat în exploatare nu cunoaște nimeni”, mai spune Slusari.

Ziarul de Gardă a publicat recent o investigație despre nota de plată a Arenei Naționale care a crescut cu aproape 5 milioane de Euro, iar obiectivul, despre care Igor Dodon a declarat că e gata în proporție de 99% nu poate fi dat în exploatare.

Asta pentru că nu putea fi conectată la rețelele de alimentare cu gaze, apă și canalizare, existente în zonă, apoi că nu era racordată la rețelele electrice. Lucrări pentru care statul și-a asumat obligația să achite în plus față de prevederile contractuale inițiale 1,5 milioane de euro.

Ulterior, au apărut alte probleme care nu au fost luate în calcul la etapa inițierii proiectului, iar acum, pentru a fi rezolvate, e nevoie de investiții suplimentare: arena nu are construite drumuri de acces, iar unele terenuri adiacente complexului sportiv, pe unde urmează să fie făcute căi de acces, sunt în proprietate privată. 

Pentru construcția drumurilor către complex și pentru exproprierea proprietarilor de terenuri din imediata apropiere sunt necesare hotărâri de Guvern și voturi în Parlament, care ar urma să majoreze aportul statului în acest proiect „social” cu alte peste 3 milioane de euro. 

Astfel, suma inițială indicată în contractul de parteneriat public-privat pe care statul trebuie să o ramburseze, de 43 de milioane de euro, urmează să crească, în final, cu peste 5 milioane de euro pentru ca proiectul „Chișinău Arena” să poată deveni funcțional.

Întreaga investigație poate fi citită aici.