Principală  —  IMPORTANTE   —   Agricultorii încă nu știu când…

Agricultorii încă nu știu când vor primi motorina din România

Motorina oferită de Guvernul României în 2022 pentru a sprijini agricultorii ce au suferit din urma secetei nu a fost încă distribuită. Asociația „Forța Fermierilor” susține că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu le oferă detalii când vor primi motorina, fiind preconizate în medie 35 de litri la fiecare hectar afectat. Agenția Rezerve Materiale, responsabilă de repartizarea motorinei declară că „depune maxim efort”.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare a declarat la 13 decembrie că „săptămâna trecută Ministerul Agriculturii a finalizat studierea fiecărui dosar şi repartizarea motorinei pentru fiecare agricultor. A reieşit aproximativ 40 de litri de motorină la fiecare hectar care a fost afectat. În ceea ce priveşte repartizarea motorinei intră în atribuţia Agenţiei Rezerve Materiale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi ea urmează să recepţioneze şi în baza dosarelor analizate de către AIPA să o repartizeze la agricultorii din R. Moldova.”

La 2 ianuarie, ministerul emite un comunicat privind suprafețele, eligibilitatea și repartizarea motorinei acordate agricultorilor afectați de secetă. „AIPA a recepționat 1546 de cereri cu privire la solicitarea ajutorului umanitar extern acordat de către România, destinat sprijinirii agricultorilor afectați de seceta din anul 2022. Din totalul dosarelor depuse, 56 au fost respinse deoarece nu au întrunit  criteriile de eligibilitate stabilite conform cadrului normativ. Astfel, la 1490 de fermieri li se va atribui motorină – ajutor umanitar. Conform datelor prezentate de producătorii agricoli, suprafața de teren afectată constituie 193584,13 mii hectare, după aplicarea coeficientului de categorisire a producătorilor agricoli, iar suprafața eligibilă constituie 114207,98 mii hectare. Cuantumul mediu cantitativ per hectar de motorină constituie 35,01 kg. La 24 noiembrie 2023, AIPA s-a adresat către Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a convoca Comisia interdepartamentală pentru ajutoarele umanitare, iar în rezultat, la 18 decembrie 2023, Comisia a aprobat lista, precum și calculele de repartizare a ajutorului umanitar extern. Distribuirea ajutorului umanitar către fermieri va fi asigurată de către Agenția Rezerve Materiale a Ministerului de Interne”, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. 

Asociaţia „Forţa Fermierilor” declară că nu primește un răspuns de la minister privind motorina din România. „Situația cu motorină română este deja ridicolă. Epopea durează aproape un an. Peste 1500 de fermieri, care au suferit în urma secetei din 2022, au depus dosare la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) în baza unui Regulament, aprobat de Guvern. Însă combustibilul așa și nu a venit. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare refuză să comunice cu Asociația „Forța Fermierilor” pe acest subiect. Toate mesajele și întrebările noastre rămân fără răspuns”, susțin agricultorii. 

În răspunsul oferit ZdG, Agenția Rezerve Materiale din cadrul MAI declară că „depune maxim efort” în asigurarea recepționării, transportării și depozitării motorinei în cel mai scurt timp. „La 18 septembrie și repetat la 4 octombrie, curent, Agenția Rezerve Materiale a desfășurat două proceduri de licitații publice privind achiziționarea serviciilor de recepționare, depozitare și păstrare a 4000 tone de motorină, prin intermediul platformei „Achiziții.md”, care au fost anulate din motivul lipsei de ofertanți. Având în vedere situația creată, grupul de lucru pentru achiziții publice al Agenției Rezerve Materiale a desfășurat trei proceduri de negocieri directe, fără publicarea prealabilă a unui anunț, dintre care două au eșuat, din lipsa de ofertanți, iar la moment, suntem la ultima procedură de negociere. Concomitent, se conlucrează cu partea donatoare privind perioada de transportare și recepționare a motorinei. Înțelegem grija agricultorilor și necesitatea acordării cât mai curând a motorinei, în scopul efectuărilor lucrărilor agricole, în acest sens”, comunică Agenția Rezerve Materiale.