Principală  —  IMPORTANTE   —   Acordul cu FMI, în impas.…

Acordul cu FMI, în impas. Ministrul Finanțelor recunoaște că Guvernul nu a îndeplinit toate condițiile


Înțelegerea agreată de experții Fondului Monetar Internațional (FMI) și autoritățile de la Chișinău privind acordul care poate oferi Republicii Moldova acces la 558 de milioane de dolari, timp de trei ani, nu a fost examinată nici la ședința din 30 septembrie a Bordului. În context, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, acuză Guvernul că a lăsat „aproape toate lucrurile baltă și gestionează doar direcțiile legate cu electorala lui Dodon”. În același timp, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, se arată sigur că Guvernul va avea memorandum cu FMI, chiar dacă recunoaște că Guvernul nu a îndeplinit toate condițiile prealabile, înaintate de Fond.

Consiliul de Directori al FMI nu a pus în discuții nici în ședința din 30 septembrie subiectul privind aprobarea asistenței pentru Republica Moldova, iar odată cu asta autoritățile riscă să nu primească nici cele 50 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, susține Alexandru Slusari.

„De câteva luni Guvernul ne tot promite că la 30 septembrie bordul FMI va adopta un program nou pentru Republica Moldova și primii bani din cei peste 100 milioane de dolari vor intra pe conturile trezoreriale ca suport bugetar. Iată că am aflat din sursele mele, demne de încredere, că FMI nu a introdus examinarea programului privind țara noastră în agenda din 30 septembrie. Ceea ce înseamnă că nici cele 50 milioane de euro din asistența UE nu vin”, se arată în mesajul vicepreședintelui Platformei DA.

Slusari atenționează că acești bani au fost rezervați recent în bugetul de stat pentru acoperirea deficitului, astfel așteaptă explicații din partea Guvernului.

„Executivul este obligat să iasă cu explicații. Atenționez că acești bani au fost rezervați recent în bugetul de stat pentru acoperirea deficitului. Aproape 3 miliarde de lei. Tot mai clar se vede că acest cabinet de miniștri momentan a lăsat aproape toate lucrurile baltă și gestionează doar direcțiile legate cu electorala lui Dodon, așteptând să ajungă la 1 noiembrie. Pandemia, creșterea vertiginoasă a infectărilor, seceta, deficitul bugetar nu prezintă niciun interes pentru Guvernul Chicu. Regret enorm că mulți deputați prea târziu au înțeles importanța demiterii acestui Executiv, care este gata să sacrifice întreaga țară de dragul unui om, obsedant de putere și culioace”, se mai arată în mesajul lui Alexandru Slusari.

Ministrul Finanțelor: Din câte înțeleg, Bordul FMI nu a examinat cazul R. Moldova

Contactat de ZdG, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a declarat că nu dorește să comenteze declarațiile politicienilor, dar se arată sigur că Republica Moldova va avea memorandum cu FMI. Dacă anterior acesta declara că Guvernul ar putea semna acordul până la finele lunii septembrie, acum Pușcuța își exprimă speranța că asta se va întâmpla atunci când se vor încheia Adunările anuale ale Fondului, dar și când vor fi executate toate precondițiile înaintate de FMI.

„Nu cunosc despre acest lucru. Din câte am înțeles, subiectul nu a fost introdus în discuții. Dacă este strict necesar, pot să verific suplimentar cu colegii de la Fond. Negocierile au fost finalizate la finele lunii iulie – începutul lunii august, ulterior am avut o misiune tehnică de evaluare a guvernaței. Deci, deja merge executarea acestui acord, cu toate că el încă nu este aprobat la Bordul de directori al Fondului. Pentru ca acest acord să fie aprobat de Bord, Republica Moldova trebuia să execute șase acțiuni preliminare. O bună parte din cele șase condiții au fost executate. Cea mai critică era executarea bugetului, care în luna septembrie a fost votată de Parlament. Aceste acțiuni sunt în derulare, se execută de către partea moldovenească și sperăm că, atunci când vor fi executate, Bordul de directori va examina cazul Republicii Moldova”, ne-a spus ministrul Finanțelor.

„În principiu, noi am încheiat discuțiile cu FMI. Acum rămâne ca Bordul să examineze cazul Republicii Moldova atunci când se va convoca. Acum este perioada Adunărilor anuale ale FMI și ei nu examinează proiecte de acest gen. Cred că subiectul ce ține de Republica Moldova va fi examinat atunci când se vor fializa aceste Adunări”, a mai declarat ministrul Sergiu Pușcuța.

De menționat că, acum o săptămână ambasadorului României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că, este un semn de alarmă faptul că nu s-a ajuns la un acord cu FMI, programat spre aprobare până la sfârșitul lunii septembrie.

La 28 iulie curent, Guvernul anunța că a agreat programul cu FMI, însă, în premieră într-un acord cu Republica Moldova a fost inclusă componenta consolidării statului de drept și combaterea corupției.