7 mai 2025, data conclavului pentru alegerea următorului papă. Cum se va desfășura procesiunea

Conclavul pentru alegerea noului papă va începe pe data de 7 mai, au decis cardinalii, relatează Reuters. În urma decesului Papei Francisc, data conclavului a fost pe primul loc pe ordinea de zi a cardinalilor care au avut întâlniri informale pentru a discuta afaceri bisericești. Vaticanul a declarat că peste 180 de cardinali au participat luni la cea de-a cincea reuniune informală de la Roma.
Vaticanul a închis deja Capela Sixtină pe măsură ce încep pregătirile pentru conclav.
Cel mai lung conclav din istorie a durat doi ani și nouă luni și a avut loc în anii 1268-1271. De cealaltă parte, cel mai scurt conclav din istorie, cel din anul 1503, a durat numai câteva ore.
Cardinalul sud-coreean Lazarus You Heung-sik, a prezis un conclav scurt, dar a recunoscut că tranziția este plină de incertitudini, transmite Associated Press.
Cum se va desfășura conclavul
În cadrul conclavului, doar cardinalii cu vârsta sub 80 de ani pot să voteze. În prezent Biserica catolică cuprinde 135 de cardinali cu vârsta mai mică de 80 de ani. Nu se știe însă dacă vor participa cu toții. Cel puțin doi dintre ei singur nu vor participa, din motive de sănătate. Este vorba despre cardinalul spaniol Antonio Cañizares Llovera (79 de ani) și cardinalul boscniac Vinko Puljic (79 de ani).
Cardinalii cu vârsta de peste 80 de ani nu pot participa la conclav, dar se pot alătura întrunirilor zilnice, desfășurate cu ușile închise, organizate înaintea votului. În aceste întruniri, denumite și adunări generale, sunt abordate problemele cu care se confruntă Biserica Catolică.
Pe întreaga perioadă a alegerii noului papă, participanţii la Conclav vor dispune de un singur mijloc de comunicare cu lumea exterioară: fumul ce va ieşi de pe hornul ataşat de capelă, vizibil din piaţa Sfântul Petru.
Cu excepția primei zile a conclavului, când se ține o singură rundă de vot, cardinalii votează în toate celelalte zile ale conclavului de câte două ori, până la alegerea unui candidat cu o majoritate de două treimi plus unu. Toți participanții jură să păstreze secretul cu privire la vot.
Cardinalii votează pe buletine de vot din hârtie, pe care sunt inscripționate în latină cuvintele „Eligo in Summum Pontificem” („Eu aleg ca suveran pontif”). Voturile sunt adunate și arse la sfârșitul sesiunilor conclavului de dimineață și de după-amiază, fumul rezultat fiind evacuat printr-un horn improvizat deasupra Capelei Sixtine.
Fumul negru indică un rezultat neconcludent, în timp ce fumul alb anunță alegerea unui nou papă. Marele clopot al bazilicii Sfântul Petru va fi tras în semn al alegerii unui nou suveran pontif.
Înmormântarea Papei Francisc a avut loc sâmbătă, 26 aprilie.