Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   De cinci ani, Rusia a…

De cinci ani, Rusia a interzis „Martorii lui Iehova”, condamnând la închisoare peste 320 de persoane

La cinci ani de la interzicerea Martorilor lui Iehova în Federația Rusă, Cultul Religios „Martorii lui Iehova” din R. Moldova califică acest caz de îngrădire a drepturilor religioase drept „o pagină tristă în istoria libertății religioase”.

Într-un comunicat de presă, Cultul Religios „Martorii lui Iehova” dezvăluie ce au însemnat acești cinci ani de interdicție pentru Martorii lui Iehova din Rusia. Potrivit comunicatului de presă, de la interdicția din 2017, aproximativ 400 dintre persoanele juridice ale organizației, inclusiv lăcașurile de cult, au fost închise. Peste 1.740 de case au fost percheziționate. 

În ciuda unui protest internațional persistent al organizațiilor și activiștilor pentru drepturile omului, Rusia a închis peste 320 de Martori ai lui Iehova, peste 80 fiind în închisoare și până în prezent. Persecuția s-a extins la femei și la persoanele în vârstă. Peste 600 de Martori ai lui Iehova, inclusiv 40 de bărbați și femei cu vârsta de peste 70 de ani, sunt părți la 282 de dosare penale. 

Valentina Baranovskaya, în vârstă de 70 de ani, este cea mai în vârstă Martoră din închisoare, în timp ce Anna Safronova, în vârstă de 57 de ani, a primit cea mai lungă pedeapsă cu închisoarea pentru o femeie Martoră a lui Iehova – șase ani.

Sentințele devin din ce în ce mai dure. Cea mai lungă sentință aplicată unuia dintre Martorii lui Iehova este de opt ani (de exemplu, Aleksei Berchuk, Rustam Diarov, Evgheni Ivanov și Serghei Klikunov), se spune în comunicat.

La 21 aprilie 2017, Rusia a interzis funcţionarea pe teritoriul său a organizaţiei religioase „Martorii lui Iehova”, pe motiv că ar fi „extremistă”. Decizia a fost luată de Curtea Supremă de la Moscova, în urma unei cereri a Ministerului Justiţiei. Grupul „Martorii lui Iehova”, care are sediul în SUA, a contestat toate acuzaţiile.  Oricum, toate sediile și bunurile  detinute de filialele „Martorii lui Iehova” au fost confiscate și au fost trecute în proprietatea statului.

Interzicerea practicii religioase în Rusia a afectat 175 de mii de adepți.