(VIDEO) De la sanatoriu, în cârje, spre CtEDO – Ziarul de Gardă
 • (VIDEO) De la sanatoriu, în cârje, spre CtEDO

  (VIDEO) De la sanatoriu, în cârje, spre CtEDO
  19 septembrie 2017 | 09:14

  În mai 2014, Grigore Grigoriţă, invalid de gradul II, a primit un bilet de tratament la Sanatoriul „Victoria” din or. Sergheevka (Ucraina), care aparţine Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Din cauza unor proceduri cu nămol efectuate necorespunzător, bărbatul s-a întors de la sanatoriu în cârje, fiind nevoit să se trateze timp de 6 luni la Chişinău. Ajuns acasă, Grigoriţă a acţionat ministerul în judecată şi, pentru că, spune el, justiţia de la noi nu i-a făcut dreptate, acum se pregăteşte să dea R. Moldova în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

  Centrul de reabilitare a invalizilor şi pensionarilor „Victoria”, de la Sergheevka, a fost construit în perioada URSS, în anii 1970-1974, fiind destinat în special reabilitării sănătăţii veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, la „Victoria” sunt trimise la reabilitare persoanele în vârstă şi cele cu dizabilităţi, care, conform legii, au dreptul să beneficieze de un astfel de tratament o dată la 3 ani. Cu o capacitate de 260 de locuri, sanatoriul s-a aflat până acum în subordinea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al R. Moldova (MMPSF), care, după reforma Administraţiei Publice Centrale, a fost comasat cu Ministerul Sănătăţii.

  S-a întors de la sanatoriu în cârje

  Grigore Grigoriţă suferă de diabet zaharat. Fiind invalid de gradul II, în mai 2014, i-a venit rândul să beneficieze de tratament la Sanatoriul „Victoria” de la Sergheevka. „Am ajuns acolo, am prezentat documentele şi mi-au spus ce tratament voi primi. I-am spus medicului principal că sunt bolnav de diabet şi că nu-mi simt picioarele, nu simt când e rece, când e cald. El aşa şi a scris în cartelă. În a patra zi, când m-am dus la procedura cu nămol, mi-a pus 6 „electroade” electrice la spate, la burtă şi la picioare. Aşa-i procedura. Peste 4-5 minute, am simţit fierbinte la burtă şi la spate, unde aveam simţ. La picioare nu simţeam nimic, doar nişte împunsături. Peste 15 minute, a venit medicul, a scos electrozii şi am văzut că piciorul meu era roşu spre vineţiu. Nu am zis nimic, credeam că aşa-i procedura”, povesteşte bărbatul.

  Grigore Grigoriță s-a plâns că, în urma tratamentului de la sanatoriu, starea sănătății sale s-a înrăutățit. Drept răspuns, ministerul i-a propus alte 12 zile de tratament la același sanatoriu.

  La scurt timp, spune el, picioarele i s-au umflat, aşa că a cerut ajutorul unei surori medicale, care însă nu a întreprins nimic, motivând că nu sunt recomandări scrise de medic. Abia a doua zi l-a văzut un medic, care i-a spus că rănile pe care le are la picioare sunt foarte grave şi a dat indicaţii să fie tratat în cameră. „În a şasea zi, mi-am luat cârjă, că nu mai puteam merge. Mi-au dat regim de cameră. Pentru că rana nu se vindeca, cu vreo 4 zile înainte de a veni acasă, au început să-mi pună picurători şi injecţii. Ajungând acasă, a doua zi, m-am prezentat la medicul de familie. Ea şi-a pus mâinile în cap. M-au luat la tratament ambulatoriu şi aşa am ţinut-o o lună. Pe urmă m-am dus în spital şi chirurgii s-au ocupat de mine. Vreo 10 centimetri se luase pielea cu totul, parcă era fiartă. Vreo 6 luni m-am chinuit. Nu puteam nici să mă încalţ”, povesteşte bărbatul coşmarul prin care a trecut după ce s-a întors de la sanatoriul care ar fi trebuit să-i revigoreze sănătatea.

  Publicitate

  Proces de judecată cu ministerul

  După revenirea acasă, Grigore Grigoriţă spune că a informat MMPSF despre ce i s-a întâmplat la Sanatoriul „Victoria” şi a cerut să-i fie reparat prejudiciul moral cauzat. Drept răspuns, Ministerul i-a comunicat că a aplicat sancţiuni disciplinare unor angajaţi ai Centrului de reabilitare „Victoria”. Ulterior, Grigoriţă a scris o plângere şi la Parlament, care a redirecţionat petiţia către acelaşi MMPSF. De această dată ministerul i-a propus lui Grigoriţă, drept compensare a pagubelor suferite, să beneficieze de tratament pentru încă 12 zile la Sanatoriul „Victoria”: „Mă trimiteau din nou în gura lupului. Cum să mă duc în locul unde am fost opărit?”

  Centrul de reabilitare a invalizilor şi pensionarilor „Victoria” de la Sergheevka a fost construit între anii 1970-1974 și are o capacitate de 260 de locuri

  Deoarece nu a acceptat soluţia propusă de MMPSF, în decembrie 2014, Grigoriţă a chemat în judecată ministerul, solicitând încasarea unui prejudiciu moral de 50 de mii de lei pentru vătămarea sănătăţii. În septembrie 2016, Judecătoria Centru, din Chişinău, constata că „s-a confirmat responsabilitatea pârâtului în cauzarea de daune morale reclamantului” şi că MMPSF „este obligat să compenseze reclamantului pagubele cauzate”. Astfel, judecătorii au admis parţial solicitarea lui Grigoriţă, obligând ministerul să-i achite daune morale de 7 mii de lei. 

  Nemulţumiţi de decizie, atât Grigoriţă, cât şi ministerul, au declarat recurs, iar la 8 decembrie 2016 Curtea de Apel Chişinău a anulat hotărârea primei instanţe şi a emis o nouă decizie, prin care a respins toate pretenţiile lui Grigoriţă. Dosarul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiţie, care, pe 10 martie, curent, a acceptat solicitările MMPSF şi a respins recursul lui Grigoriţă ca fiind inadmisibil. Acum bărbatul susţine că pregăteşte dosarul pentru a da R. Moldova în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

  Oxana Duca, vicedirectoarea sanatoriului „Victoria” din Sergheevka.

  Victoria Botnaru, specialistă principală în cadrul Serviciului instituţii rezidenţiale şi de reabilitare al MMPSF (acum Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale), spune că nu cunoaşte cazul lui Grigoriţă, deoarece a fost numită în această funcţie mai târziu. Vladimir Lutenco, directorul Sanatoriului „Victoria”, a refuzat o discuţie oficială, delegând-o să discute cu noi pe adjuncta sa, Oxana Duca, care însă ne-a spus că nu-şi aminteşte de acest caz. În discuţiile neoficiale, Vladimir Lutenco a admis că un asemenea incident a avut loc, lăsând să se înţeleagă însă că a fost un caz singular.

  De la „foarte rău” în 2014, la „foarte bine” în 2017

  Grigore Grigoriţă spune că, în iunie 2014, atunci când a fost la tratament la „Victoria”, condiţiile din sanatoriu erau extrem de proaste. „Mi-au dat o cameră foarte rea, dar nu numai mie, aşa era tot etajul. Dulapurile erau fără uşi, apa nu ajungea până la noi, la etajul 5. Noaptea apăreau gândaci de care nu mai văzusem vreodată. Se băgau prin mâncare… Tot atunci au început şi reparaţia pe etajul nostru şi era miros de vopsea peste tot”, spune Grigoriţă, adăugând că şi alimentaţia nu era adaptată dietei pe care bolnavii trebuiau să o respecte. „Ei ştiu toţi ce înseamnă dieta numărul 9. Nu trebuie să ne dea grăsime de porc, carne bătrână de vaci, dar ei ne dădeau toate astea”, afirmă bărbatul.

  Astăzi, la 3 ani de când Grigore Grigoriţă a fost „tratat” la Sergheevka, Sanatoriul „Victoria” a trecut prin schimbări majore, fiind renovate atât camerele în care sunt cazaţi pacienţii, cât şi sălile de tratament. „În fiecare an facem reparaţie. Şi anul trecut am făcut, şi anul acesta facem. În ultimii 3-4 ani suntem finanţaţi şi am făcut faţada clădirii, blocul de cazare, am făcut reparaţie capitală în sălile de tratament cu nămol, am cumpărat multe utilaje medicale, căzi pentru hidromasaj, am făcut o sală nouă de sport, am făcut reparaţia capitală a cantinei şi a blocului alimentar”, ne-a declarat Oxana Duca, vicedirectoarea Sanatoriului „Victoria”.

  Publicitate
  În prezent, condițiile de la sanatoriul „Victoria” sunt mult mai bune. Camerele au fost renovate și dispun de mobilă nouă, televizoare și frigidere

  Spre deosebire de Grigore Grigoriţă, oamenii care au venit în această vară la tratament la Sergheevka se declară mulţumiţi de condiţiile de aici. „Hrănesc foarte bine şi se comportă frumos. Condiţiile de trai sunt bune, e făcută reparaţie, e curat”, ne-a spus o pacientă din Moldova, pe care am întâlnit-o la sanatoriu.

  „Am fost ultima dată cu vreo 12 ani în urmă. Acum sunt schimbări în bine”, ne-a spus şi Ion Surujiu din Mitoc, Orhei. Deşi este pensionar, bărbatul spune că a preferat să cumpere biletul de reabilitare prin intermediul unei agenţii de turism, achitând 6400 de lei pentru 12 zile, deoarece, pentru a beneficia de un bilet achitat de stat, ar fi trebuit să aştepte 3 ani.

  30 de milioane pe an pentru sanatoriul de la Sergheevka

  Conform datelor din rapoartele sociale anuale întocmite de MMPSF, în fiecare an beneficiază de bilete de reabilitare la Sanatoriul „Victoria”, achitate din bugetul de stat, câte 4395 de persoane. În 2013, preţul mediu al unui bilet de reabilitare era de 7648 de lei, în 2014 a atins preţul record de 8932 de lei, iar în 2015 s-a redus până la 7645 de lei, ceea ce înseamnă că, pentru serviciile prestate de sanatoriul de la Sergheevka persoanelor în vârstă şi invalizilor de la noi, R. Moldova achită anual peste 30 de milioane de lei. Pe lângă aceşti bani, sanatoriul înregistrează venituri şi din vânzarea directă a biletelor de tratament. „Sanatoriul este finanţat din bugetul R. Moldova cu aproximativ 30 de milioane de lei pe an. Ei trimit pacienţii bolnavi şi noi îi reabilităm. Locurile pentru cei care vin pe cont propriu sunt limitate, deoarece majoritatea locurilor sunt ocupate de cei veniţi din R. Moldova. Cam 95% sunt ocupate de cei din R. Moldova şi 5% de cei din alte ţări: Ucraina, Rusia, Belarus”, afirmă Oxana Duca, vicedirectoarea sanatoriului.

  Numărul persoanelor care au beneficiat de bilete de reabilitare la cele două sanatorii ale MMPSF în perioada 2008-2015

  Pe lângă Centrul de reabilitare „Victoria” de la Sergheevka, MMPSF are în subordine şi Centrul republican pentru recuperarea sănătăţii invalizilor şi pensionarilor „Speranţa” din Vadul lui Vodă, care găzduieşte anual aproximativ 3800 de pacienţi.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În luna iunie, R. Moldova ar putea achita un preț mai mic pentru gazele rusești. Pentru cetățeni, tariful rămâne neschimbat

  Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de „Gazprom” către „Moldovagaz” ar putea scădea cu 275 de dolari, conform unei estimări făcute de Vadim Ceban, șeful „Moldovagaz”. Prețul de achiziție al gazel…
  În luna iunie, R. Moldova ar putea achita un preț mai mic pentru gazele rusești. Pentru cetățeni, tariful rămâne neschimbat

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler