Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Au refuzat să o interneze…

Au refuzat să o interneze în spital, pe motiv că suferă de tulburări psihice

E. I., din satul Răciula, raionul Călărași, ne-a contactat la redacție ca să se plângă că a fost neglijată de personalul medical al IMPS Spitalul Raional Călărași, fiind transportată la această instituție cu o criză neurologică. Reprezentanții spitalului spun că bolnava a fost consultată, dar nu a putut fi internată, deoarece se află la evidență psihiatrică. Responsabili de la Spitalul din Călărași au explicat: „Bolnavii psihiatrici nu aparțin de noi”.

E. I. are 48 de ani. Din copilărie este nevăzătoare și se confruntă, periodic, cu tulburări neurologice care se manifestă prin pierderea abilității de a vorbi și a se mișca. Pe 9 iunie, curent, povestește E.I., a suportat un astfel de acces. După ajutor s-a adresat medicului de familie din Răciula, Pavel Corjan, care a solicitat ambulanța, pentru a o transporta la IMPS Spitalul Raional Călărași, cu prescripția de a fi consultată de medicul neurolog.

„Pacienta este nevăzătoare, are crize, se află la evidență psihiatrică. Sunt perioade în care are accese, nu poate vorbi. După intervenția medicilor, își revine. Pe 9 iunie, era în stare gravă. Practic, nu se putea deplasa. Cu greu am luat-o la noi și am am chemat salvarea”, – ne-a explicat medicul de familie, Pavel Corjan.

Cei de la spital, au refuzat să o interneze. A consultat-o medicul neurolog, care i-a recomandat să se adreseze medicului psihiatru. Potrivit pacientei, chiar dacă se afla la spital, nu i-a fost acordată, cel puțin, asistență medicală de urgență.

„Medicul de familie din sat m-a examinat, mi-a făcut ce a putut face pe loc, când a văzut că starea mea se înrăutățise, a sunat la ambulanță, să mă ducă în raion și să-mi acorde ajutor. La spital însă ei nu au vrut să-mi dea măcar un pic de atenție. Nu mi-au făcut nimic. Cu greu m-au dus la medicul neurolog, care m-a examinat și mi-a scris ceva pe foaie. Nu mi-au pus cel puțin o injecție”, povestește E.I., adăugând: „Dar cum să mă duc acasă, dacă nici nu puteam vorbi, nici nu mergeam! La mine numerele sunt incluse în telefon, cu greu am reușit să o sun pe sora mea, care, foc și pară, a venit de la lucru și m-a luat, în starea în care eram. Am plătit 150 de lei taxiul, ca să mă ducă acasă. Nu mai pot așa! Ce ați face, dacă ați fi nevăzător, dacă ați pierde graiul și dacă nu ați putea mișca mâinile și picioarele?” întreabă retoric femeia.

Solicitați de ZdG, reprezen-tanți ai IMSP Spitalul Raional Călărași au confirmat situația, explicându-ne refuzul de a interna pacienta prin lipsa serviciilor specializate de acordare a asistenței spitalicești persoanelor care se află la evidența psihiatrică.

„Bolnavul e la evidența psihiatrului, nu vă pot spune acum precis cu ce diagnostic, dar are grad de invaliditate în urma bolii psihiatrice. A văzut-o neurologul și i-a recomandat spitalizare în mod programat sau de urgență la spital specializat. Ea are o problemă psihică. Acești pacienți cronici primesc tratament permanent și au prescripțiile lor. Medicul psihiatru nu se află în incinta spitalului nostru, el se afla în incinta Centrului de Sănătate Călărași. El nu face parte din instituția noastră și noi nu putem hotărî așa întrebări. Bolnavii psihiatrici nu sunt la evidența noastră, ei sunt la medicul psihiatru”, explică reprezentantul IMSP Spitalul Raional Căușeni, precizând că pacienta trebuia să se prezinte la medicul psihiatru. „Chiar și dacă a fost adusă de salvare, ăsta nu este indice pentru spitalizare. Medicul psihiatru se află în altă parte, și ea trebuia să se prezinte acolo. Noi nu tratăm bolnavii psihiatrici. N-avem clinică, n-avem paturi. Pentru bolnavii psihiatrici trebuie altă îngrijire, altă supraveghere”, încheie acesta.

Medicul de familie Pavel Corjan crede că cei de la spital ar fi putut interna pacienta: „Ea trebuia internată, pentru că se afla în stare gravă: greu vorbea, greu răspundea, părea că are accident vascular. Am trimis-o la spital, a fost văzută de neurolog și acolo au refuzat internarea și a venit cu un taxi acasă. Femeia are dreptate. Ea este invalidă de gradul I, are și probleme neurologice. Era omenește că medicul neurolog care este și șefa secției, să o interneze”, consideră acesta.

Codul deontologic al lucrătorului medical și al farmacistului, adoptat în 2017, spune că din momentul în care au răspuns unei solicitări, lucrătorul medical și farmacistul sunt obligați moral să-i asigure bolnavului îngrijiri calificate, inclusiv prin trimiterea pacientului la o unitate medicală sau la un specialist cu competențe superioare.

Totodată, persoanele care suferă de o maladie psihică sunt protejate de Legea privind sănătatea mentală (nr. 1402 din din 16.12.1997). Aceasta presupune că persoanele suferinde de tulburări psihice beneficiază de toate drepturile și libertățile cetățenilor, prevăzute de Consti-tuție și de alte legi.