Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   VIDEO/ „Au vrut să economisească…

VIDEO „Au vrut să economisească cinci copeici și au pierdut milioane”. Prețul unui proiect „ieftin” de construcție a unui bloc de studii la un liceu din Durlești

Planificarea în anul 2021, pe bani puțini, a lucrărilor de construcție a unui bloc de studii pentru liceul teoretic „Hyperion” din orașul Durleşti a crescut prețul construcției cu aproape două milioane de lei și termenul de dare în exploatare cu aproape un an. Asta pentru că în timpul lucrărilor de construcție s-au depistat zeci de neconformități în proiect, fiind întocmite 26 de acte privind necesitatea unor lucrări suplimentare.

Din proiect lipseau sistemul de semnalizare antiincendiu, rețelele de comunicații, rețelele interioare de alimentare cu apă și canalizare, iar coridorul care urma să unească corpul școlii cu blocul nou se suprapunea pe rețelele de termoficare.

Directorul firmei de proiectare admite că proiectul era incomplet, dar susține că asta a cerut comanditarul în baza sumei pe care o avea disponibilă. 

Proiectantul blocului de studii, contractat fără licitație 

La finele anului 2021, primăria orașului Durlești a inițiat construcția unui nou bloc de studii, de tip anexă, pentru liceul teoretic „Hyperion” din localitate. Conform proiectului, blocul cu trei etaje, 6 săli de clasă și o nouă sală de sport, urma să fie destinat exclusiv claselor primare. Urma să aibă două laboratoare, vestiare și băi la fiecare etaj, iar legătura cu sediul central al liceului urma să se facă printr-un coridor.

Lucrările de construcție au fost contractate de primăria Durlești, în baza unui proiect de execuție realizat la doleanța instituției de învățământ. Mai exact, în februarie 2020, Tamara Pasat, directoarea liceului, a contractat, fără concurs, firma „Arhicreativ” SRL să proiecteze blocul. Fondator și administrator al firmei este Andrei Rotaru, cumătru cu jurista primăriei Durlești, Liubovi Popa

Contractul dintre liceul teoretic „Hyperion” și „Arhicreativ” SRL a fost semnat la 12 februarie 2020, după ce la 3 februarie 2020, edilul capitalei, Ion Ceban, efectua, împreună cu primărița de atunci a orașului Durlești, Eleonora Șaran, o vizită la liceu, unde promitea că administrația municipală va aloca circa 7,5 milioane de lei pentru începerea lucrărilor de construcție. Ceban preciza că municipalitatea va aloca bani doar în condițiile în care „și Primăria Durlești să vină cu o contribuție de 2-3 milioane de lei”. 

Edilul Ion Ceban în vizită la licerul „Hyperion”. Februarie 2020. Foto: alocapitala.md

Directoarea liceului: „La cine credeți că trebuia eu să mă adresez, dacă cineva de fapt realizase schița?”

Directoarea liceului susține că a contractat direct firma „Arhicreativ” SRL, întrucât contractul de achiziţie publică a fost de valoare mică, dar și pentru că anterior colaborase cu directorul firmei.

Tamara Pasat, directoarea liceului „Hyperion” din orașul Durlești. Foto: ZdG

„Era nevoie de extindere, pentru că an de an, numărul de elevi se mărește și am apelat la domnul primar Ion Ceban să ne susțină în construcția anexei. El a spus: «Da, bine. Aveți nevoie de un deviz de cheltuieli, de o schiță de proiect și punem subiectul în discuție la Consiliul Municipal Chișinău». Trebuia urgent să facem acest proiect. La cine credeți că trebuia eu să mă adresez, dacă cineva de fapt realizase schița? Respectiv, l-am sunat pe domnul Andrei (Rotaru, n.r.) și l-am întrebat dacă poate să facă un deviz de cheltuieli la schița de proiect pe care anterior a realizat-o. El a spus: «Da, hai să facem un contract». Contractul a fost de 134 de mii de lei. Suma dată ne permitea să încheiem contractul fără licitație”, a spus Tamara Pasat.

De la sală de sport, la bloc de studii

„Schița” despre care vorbește directoarea a fost realizată în 2017 și presupunea proiectarea unei săli de sport, nu a unui bloc de studii. Contractul pentru realizarea acelei „schițe”, în valoare de 82 670 de lei, nu a fost semnat cu „Arhicreativ” SRL, ci cu firma „Crudo Partners” SRL. Cele două firme au colaborat timp de mai mulți ani într-un parteneriat ce presupunea pregătirea seturilor de acte pentru participarea primăriilor și instituțiilor de învățământ la proiecte transfrontaliere. 

Contractul de proiectare a unei săli de sport, semnat în martie 2017 de LT „Hyperior” și „Crudo Partners” SRL

Cu actele pregătite de cele două firme, în 2017, liceul teoretic „Hyperion” din Durlești a participat la un concurs de proiecte transfrontaliere, având un acord de înfrățire cu liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad, România, însă nu a reușit să câștige proiectul. 

Directoarea liceului susține că ideea participării la concurs a venit din partea directorului și cofondatorului (70%) „Crudo Partners” SRL, Ion Crudu, fost primar al satului Vărzărești, raionul Nisporeni în perioada 2011-2015 și secretar de stat la Ministerul Mediului în Guvernul condus de Chiril Gaburici. „Domnul Crudu a venit la mine. Amândoi au venit la patru ace, că am crezut că au intrat miniștri în cabinet. Dat fiind faptul că eu atunci am făcut schița de proiect și am dat-o în bară cu dânșii, am găsit alte modalități să realizez proiectul acesta, pentru că nu puteam să arunc bani în vânt pentru schița de proiect”, spune Tamara Pasat.

Ion Crudu. Foto: Facebook

„Având o companie parteneră din România, noi am completat formularele. Asta a fost responsabilitatea noastră. Eu nu cunosc ce au făcut ei mai târziu. Am fost printre primele companii care ne-am ocupat de completarea proiectelor. Ofeream și consultanță pentru primării. Doar că nu ne puneți în aceeași oală cu  «Arhicreativ» SRL. Din 2017 noi nu mai colaborăm. Nouă ne place să colaborăm cu oameni care își fac treaba până la capăt și o fac calitativ. În momentul în care ceva din aceste două aspecte nu se duce la bun sfârșit, asta e”, declară Ion Crudu. 

Proiectul inițiat fără topografie

ZdG a constatat că atât schița de proiect din 2017, cât și proiectul de construcție din 2020, la prima etapă s-au făcut fără topografie – o reprezentare grafică a suprafeței terestre ce include detalii planimetrice. Directorul „Arhicreativ” SRL spune că nu își amintește la ce etapă a fost făcută topografia, însă directoarea liceului dă asigurări că actul nu a lipsit în timpul realizării proiectului de execuție.

„Topografia era făcută de liceu. Nu mai țin minte când. Acolo s-au făcut mai multe lucrări. Nu știu care au fost etapele”, spune Rotaru.

„Nu este adevărat. Posibil că schița de proiect nu avea topografie. Atunci a venit cu o schiță de proiect la general, așa ca să vadă cam cum ar trebui să se facă. Acea schiță inițială s-a făcut pentru ca să ne încadrăm în acel proiect european, dar atunci când s-a realizat proiectul în sine, nu s-a făcut fără topografie”, susține Tamara Pasat. 

Abia în august 2020, adică la șase luni de la semnarea contractului de proiectare, liceul a achiziționat servicii de topografie a terenului adiacent instituției, în valoare de 14 mii de lei, iar proiectul blocului a fost ajustat. 

Licitație câștigată de firma cu cea mai mare ofertă

Având proiectul realizat de „Arhicreativ” SRL la doleanța liceului, în iunie 2021,  primăria orașului Durlești a atribuit lucrările de construcție, în urma unei licitații, firmei „ConsModern” SRL, fondată în 2003 de Serghei Straistă. 

În total, la concurs au participat patru agenți economici cu următoarele oferte: „ConsModern” SRL – 9 181 622 de lei, „Hiperteh” SRL – 8 684 014 lei, „Verilarproiect SRL” –  8 588 619 lei și „SC Luxgaz” SRL – 6 977 760 de lei. 

Deși în urma unei contestații, primăria a fost obligată să atribuie contractul firmei „Hiperteh” SRL, la 11 noiembrie 2021, a încheiat contractul cu firma „ConsModern” SRL. Un an mai târziu, cele două entități au încheiat un acord de majorare a contractului cu 197 de mii de lei, din cauza inflației, susține viceprimarul orașului Durlești, Mihai Enachi.

O altă lună, o altă licitație câștigată

Am încercat să discutăm cu Serghei Straistă, directorul „ConsModern” SRL, însă, mai întâi, acesta ne-a spus că este ocupat și că nu poate vorbi, iar ulterior – că este internat în spital și nu poate discuta cu noi. 

În august 2021, firma lui Straistă a câștigat o altă licitație cu primăria Durlești, în valoare de 8 milioane de lei, privind efectuarea unor lucrări publice – reamenajarea arhitecturală, amenajarea terenului de joacă și iluminatul stradal din cartierul locativ N. Gribov.

26 de acte de constatare a lucrărilor neprevăzute în proiect 

Construcția blocului de studii, care urma să fie finalizată până la sfârșitul anului 2022, a început cu întârzieri din cauza erorilor depistate în proiect, recunoaște viceprimarul orașului Durlești, Mihai Enachi.

Mihai Enachi, viceprimar al orașului Durlești. Foto: ZdG

„Da, noi admitem că proiectul este prost. În timpul execuției s-a constatat asta. La început au fost niște corectări din partea executorului, care spunea că ar fi mai bine de făcut într-un anumit fel, dar în timpul execuției am constatat că proiectul este necalitativ. Pentru asta răspunde proiectantul și verificatorul”, susține Enachi. 

Neconformități în proiectul de execuție a lucrărilor au fost constatate chiar în timpul săpării fundației, conform unui act de constatare a lucrărilor adăugătoare. Au urmat alte 25 de astfel de acte, prin care au fost prevăzute modificări la acoperiș, întrucât în devizul de cheltuieli nu erau incluse lucrări de finisaj al streșinii; au fost incluse lucrări suplimentare la sala sportivă, lucrările de montare a rețelelor de canalizare exterioară, a fost modificat și iluminatul încăperilor, după ce directoarea liceului a solicitat replanificarea pereților pentru două încăperi. Iar coridorul care urma să unească corpul școlii cu blocul nou a fost mutat cu câțiva metri „mai la vale”, după cum spune directoarea liceului, pentru că în timpul lucrărilor s-a depistat că, în conformitate cu proiectul, acesta urma să se intersecteze cu traseul de termoficare ce duce de la cazangerie spre școală.

Tot în timpul execuției, s-a constatat că în proiect nu a fost elaborat compartimentul rețelelor exterioare de alimentare cu apă și canalizare, dar și al celor de alimentare cu energie electrică. De asemenea, lipsea compartimentul de semnalizare incendiu și cel al rețelelor de comunicații. În consecință, costul lucrărilor efectuate adăugător se ridică la circa 1,7 milioane de lei. 

„Este poate o greșeală a proiectantului. O greșeală a verificatorului care a verificat proiectul. Nici eu și nici doamna primar, nici doamna jurist, nu suntem specialiști în a verifica proiectele. Au fost niște modificări care aparțin directoarei, dar în mare parte au fost multe modificări din cauza proiectului sau a scăpărilor. Verificatorul de proiect este cel care verifică direct corectitudinea îndeplinirii proiectului și dacă corespunde normativelor pentru un liceu. Atâta timp cât am primit proiectul și devizul cu ștampila verificatorului, nefiind specialiști în construcții, acolo trebuie să cunoști toate normativele, am început cum l-am avut. Ca să stopăm lucrările pentru anexă, să modificăm din nou proiectul, nu era cazul, pentru că orice modificare se aprobă de către proiectant cu ștampila”, spune Mihai Enachi.  

Proiectantul: „Noi am desenat ceea ce ni s-a spus. Eu nu mi-am asumat să proiectez rețele inginerești”

Întrebat cum se face că proiectul conține lucrări neplanificate în valoare de circa 1,7 milioane de lei, administratorul firmei proiectante, Andrei Rotaru, ne-a spus că autorul proiectului a desenat ceea ce instituția de învățământ i-a cerut.

Andrei Rotaru, fondator și administrator al „Arhicreativ” SRL. Foto: ZdG

„A fost ideea că ei nu au clase destule, nu au sală de sport. Am tot mutat proiectul. Au dorit în fața liceului, apoi în spate, apoi mai la deal, mai la vale. Au fost o sumedenie de idei și noi, ca proiect, l-am modificat de câteva ori. Ni s-au pus unele cerințe, noi am desenat ceea ce ni s-a spus. În timpul construcției s-au modificat niște cerințe. Și da, sunt și câteva scăpări și de către inginer. Sunt niște scăpări  care au fost corectate. Toți suntem oameni și pot fi greșeli. Nu s-au făcut greșeli de construcție exagerate”, spune Andrei Rotaru. 

Acesta susține că rețelele antiincendiu și comunicații lipsesc din proiect, întrucât instituția de învățământ nu avea bani pentru proiectarea lor.

„Eu nu mi-am asumat să proiectez rețele inginerești. Arhitectul face arhitectură, inginerul face părțile inginerești. Da, trebuia să angajeze pe cineva sau să discute cu noi și noi să angajăm pe cineva ca să facă aceste proiectări”, spune Rotaru. 

Tatiana Zaicenco, verificatoarea de proiecte Tatiana Zaicenco. Foto: ZdG

Proiectul a fost verificat de către verificatoarea de proiecte Tatiana Zaicenco. Contactată de ZdG, ea a pasat responsabilitatea pentru neconformități către arhitect.

„Eu răspund doar de partea tehnică. Argumentele juridice ale beneficiarilor nu țin de domeniul meu. Eu analizez dacă certificatul de urbanism și proiectul corespund tehnic. La acest proiect eu nu văd neconformități. În general, despre lucrările adăugătoare răspunde arhitectul”, spune Zaicenco. 

Arhitect: „Au vrut să economisească cinci copeici și au pierdut 5 milioane”

Am analizat proiectul de execuție și actele de constatare a lucrărilor adăugătoare împreună cu Vasile Eremciuc, arhitect, specialist principal în cadrul Î.S „Serviciul de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor”. El a ajuns la concluzia că proiectul nu corespunde mai multor cerințe legislative și normative, responsabili de lacune fiind proiectantul și verificatorul de proiect.

„Dintr-o simplă examinare, eu văd probleme la capitolul corectitudinea elaborării documentației de proiect. Nu sunt corect stabiliți indicii de calcul, acei indici de la care pornește totul. Planșa „date generale” este cea mai importantă. Ea trebuie să conțină datele temei privind elaborarea proiectului, certificate de urbanism, hotărâri, decizia primăriei, alte documente necesare. Aici ele lipsesc. Indicii de calcul sunt prezentați tare scund”, spune Vasile Eremciuc.

Expertul are o explicație pentru faptul că proiectul este defectuos și anume –  prețul mic pentru achiziționarea serviciilor de proiectare.

„După volum, proiectarea respectivă ar fi trebuit să coste 400-500 de mii de lei. Cu 134 de mii de lei au obținut ceea ce au obținut. Costul mic nu ar trebui să-i scutească pe proiectanți să îndeplinească toate cerințele legislative și normative în documentația de proiect. Faceți o comparație la cum ar fi fost dacă erau prevăzute toate lucrurile în proiect. Era o diferență de 350 de mii de lei. Ei au lucrări suplimentare de 1,7 milioane de lei. Au vrut să economisească cinci copeici și au pierdut 5 milioane”, susține Vasile Eremciuc.

Proiectantul, cumătru cu jurista primăriei 

Andrei Rotaru este cumătru cu jurista primăriei Durlești, Liubovi Popa. Cei doi, dar și directoarea liceului, susțin că relația dintre arhitect și juristă nu l-a ajutat pe primul să obțină contracte cu instituția de învățământ. 

„Chiar nu am știut. Eu am aflat de la colegii din Consiliu că el este cumătru. Eu m-am interesat pe urmă ce fel de cumătru. La momentul când s-a încheiat contractul nu erau cumetri. Poate pe urmă au devenit cumetri. Chiar nu știam. În Moldova, fiecare al doilea e cumătru”, spune Tamara Pasat. 

Liubovi Popa, jurista primăriei orașului Durlești. Foto: ZdG

„Eu am devenit cumătră cu el după ce «Hyperion» a încheiat contractul de proiectare. Niciodată, niciun cumătru, o rudă apropiată nu a participat la vreo achiziție publică, absolut nicăieri. Doamna Pasat îl cunoaște pe el înainte de a-l cunoaște eu. Nu primăria l-a contractat, liceul l-a contractat. El nu a participat la licitație și dacă participa, eu aveam să mă abțin. Dumneaei a făcut proiectul în 2017, iar eu copilul l-am botezat în 2018”, spune Liubovi Popa. 

„Cumătru ești acasă, dar lucru este lucru. Când au fost unele probleme sau neclarități, dimpotrivă, niciodată nu m-a susținut și nu am avut chestii de genu’ ca să spună că «hai că ești cumătru și rezolv ceva»”, spune Andrei Rotaru. 

Antreprenorul așteaptă banii de la următorul Consiliu orășenesc 

Blocul de studii, finalizat aproape în totalitate, nu poate fi dat în exploatare, pentru că firma de construcții nu și-a primit cele 1,7 milioane de lei pentru lucrările efectuate suplimentar, întrucât, până acum, orașul Durlești nu are aprobat bugetul pentru anul 2023. Viceprimarul Mihai Enachi susține că firma i-a cerut primăriei o scrisoare de garanție că banii îi vor fi achitați. 

„Noi continuăm cu toate riscurile. Antreprenorul va continua cu toate riscurile de rigoare. Noi am dat cumva asigurări că următorul Consiliu va aloca acești bani. Deși este un aviz pozitiv la Comisia buget, Consiliul nu a aprobat. Se alocă când va fi votat bugetul local”, spune Mihai Enachi. 

Până la această etapă, pentru construcția blocului de studii au fost cheltuite 11 milioane de lei: 8,5 milioane de lei – din bugetul municipiului Chișinău și 2,5 milioane de lei – din partea primăriei orașului Durlești.