Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Stăpânii mall-urilor

Stăpânii mall-urilor

În R. Moldova funcţionează, oficial, două mall-uri şi câteva mari centre comerciale – toate situate în Chişinău. Acestea au în spate businessmeni cu afaceri de milioane din R. Moldova sau din afară. În unele cazuri, proprietarii sunt la vedere şi pot fi identificaţi uşor. În altele, ei se ascund în off-shore-uri.

Centrul Comercial Shopping MallDova a fost inaugurat pe 16 noiembrie 2008. Proprietarii susţin că au investit, în total, 50 de milioane de euro. Construit pe patru niveluri, cu o suprafaţă totală de 70.000 m. p., şi 25.000 m.p. suprafaţă închiriabilă, centrul comercial are peste 134 de magazine, un supermarket, un cinematograf multiplex cu şase ecrane din reţeaua Patria, jocuri electronice interactive, sală de bowling, loc de joacă pentru copii, precum şi diferite opţiuni pentru petrecerea timpului liber.

539-selim-boraMalldova turcilor

Clădirea şi terenul pe care este construit mall-ul aparţin firmei ICS „Lemi Invest” SA. În 2008, acestea au fost puse în gaj pentru un credit de 42,8 milioane de euro, contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare. Banii urmează să fie rambursaţi până în 2019. Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că ICS „Lemi Invest” SA a fost fondată în R. Moldova în 1997. E o societate pe acţiuni de tip închis cu un capital social de 300 mii de lei. În calitate de administrator figurează cetăţeanul turc Ergun Haci Haydar. Datele de la CÎS arată că, în 2012, din vânzări, SRL-ul care gestionează mall-ul a avut un venit de 115,38 milioane de lei în urma închirierii propriilor bunuri imobiliare. Aceleaşi date arată că preşedintele Consiliului societăţii ce deţine centrul comercial este Fatih Bora, din consiliu făcând parte alte trei persoane, Şinan Okumuş, Yurdaer Kahraman şi Atilla Şanci, toţi de origine turcă.

539-husnuDeoarece e o societate pe acţiuni de tip închis, numele fondatorilor „Lemi Invest” SA nu sunt publice, dar se ştie că, atunci când a fost construit mall-ul, firma era o investiţie mixtă a Summa Group, companie internaţională de construcţii, fondată în Turcia, şi Anchor Grup SA, lider pe piaţa imobiliară din România. Preşedintele grupului de firme Summa este cetăţeanul turc Selim Bora, iar Anchor Grup face parte din Fiba Group, fondată tot în Turcia. Proprietarul holdingului este omul de afaceri Husnu M. Ozyegin, care avea, în 2011, o avere de aproape 3 miliarde USD.

Chinezul australian de la Megapolis

Şi la Megapolis Mall străinii fac legea. Centrul Comercial este deţinut de ICS „Shan Lian International Group” SRL, înregistrată în R. Moldova în august 2003. Ca administrator şi fondator cu o cotă de 90% figurează Zheng Siyong, cetăţean chinez cu domiciliu şi cetăţenie australiană. Despre acesta, ZdG a scris în septembrie 2013. Atunci precizam că Zheng Siyong este preşedintele de onoare al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din provincia Fujian (China) şi că a fost implicat în mai multe scheme frauduloase în România, fiind declarat, din aceste motive, persoană indezirabilă pe teritoriul ţării vecine. Proprietarul Megapolis Mall face parte din clanul Zheng, văzut ca cea mai bogată familie de chinezi din România. Acesta a venit în R. Moldova după problemele cu legea pe care le-a avut peste Prut. Deşi deţine unul dintre cele mai mari centre comerciale din ţară, australianul de origine chineză nu a apărut în R. Moldova la evenimente publice, iar reprezentanţii săi ne-au informat anterior că acesta nu ar cunoaşte limba română.

Recent, alături de Zheng Siyong, în lista fondatorilor ICS „Shan Lian International Group” SRL, a apărut firma românească „Bianca Little” SRL, fondată la Fundeni, judeţul Ilfov, cu un capital social de 925 mii de RONI, echivalentul a 5 milioane de MDL. În 2014, aceasta a înregistrat un profit de circa jumătate de milion de RONI (2,5 milioane de MDL). Aceasta deţine 10% din firma care gestionează Megapolis Mall. ICS „Shan Lian International Group” are un capital social de 9,3 milioane de lei şi adresa juridică pe str. Mihail Sadoveanu 42/6, în incinta centrului comercial. Terenul, dar şi clădirea sunt puse în gaj la Victoriabank pentru credite în valoare de aproximativ 135 milioane de lei. Interesant este faptul că aceste credite sunt încă nestinse, deşi termenul pentru unele dintre ele a expirat încă în anul 2013.

Trei centre comerciale, o singură familie

Centrul Comercial Atrium, despre care se spune că ar fi cea mai înaltă clădire din R. Moldova, e gestionat de firma „Tower Group” SRL, înregistrat în 2004, având în calitate de fondator un off-shore din Liechtenstein, TFG Trade&Finance Group Limited. Firma este administrată de omul de afaceri Leonid Kilovatîi, care, inclusiv prin intermediul fiului său, Alexandru, e implicat în mai multe afaceri din acest domeniu. Anterior, o cotă-parte din „Tower Group” SRL i-a aparţinut şi lui Vlad Plahotniuc. Fiul lui Leonid Kilovatîi, Alexandru, este fondator sau administrator la alte cinci SRL-uri, cu diverse activităţi, printre care „Tresvis” SRL, care deţine sala de banchete „Banquet Hall”, dar şi „Kiwiban” SRL, care gestionează hotelul „Weekend Boutique Hotel”, de lângă Centrul Comercial Malldova. Tot de familia Kilovatîi se leagă alte două mari centre comerciale. Firma „Leutis” SRL, fondată de Leonid Kilovatîi, deţine Centrele „Sun City” şi „Jumbo”.

539-ion-vinagaCentrul Comercial Elat este gestionat de firma „Elat-rentservice” SRL. Fondatori aici sunt 8 persoane fizice şi un SRL. Astfel, familia Stratulat deţine 29% din capitalul social. Printre ei regăsim şi numele lui Ion Stratulat, nume similar cu cel al bărbatului omorât de Ion Şoltoianu în 2011, în centrul Chişinăului. Ion Stratulat, deşi decedat, deţine acum 4%, restul de 25% fiind împărţite de membrii familiei sale. Precizăm că, în 2011, atunci când era ucis, Stratulat deţinea 25% din firma care gestiona Elat-ul. Omul de afaceri Leonid Volneanschi deţine 13% din „Elat-rentservice” SRL, iar Svetlana Procudin – 9%. Firma ÎCS „Global Investment” SRL are 49% din Centrul Comercial. Ea este fondată de un alt SRL, „VV Aliance”. Acesta este administrat de Mihail Vînaga şi fondat de Mariana Vînaga. Cei doi sunt tatăl, respectiv soţia omului de afaceri Ion Vînaga. Acesta a fost acuzat anterior de un rus, Roman Gudkov, că l-ar fi lăsat fără acţiunile de la firma care gestionează Elat. Despre Ion Vînaga se ştie doar că a fost, cel puţin în perioada anului 2011, printre sponsorii Liceului de Arte Plastice „Igor Vieru”, condus de către Nicoleta Stati, fiica omului de afaceri Anatol Stati. Informaţia era făcută publică chiar de către directoarea liceului, într-un interviu pentru revista „Vip Magazin”. S-a scris despre acesta că ar fi fost, la un moment dat, şi bodyguardul omului de afaceri. În 2014, unul dintre foştii administratori ai firmei „Global Investment” SRL a fost împuşcat, fiind transportat în stare gravă la spital. S-a speculat atunci că incidentul ar fi fost o reglare de conturi în lupta pentru Elat.

Centre comerciale gajate pentru credite de 250 de milioane

Centrele Comerciale Grand Hall şi Baby Hall sunt gestionate de firma SRL „Manolii”, fondată de „CPD – Industrial Grup”, care are drept fondator un alt agent economic, „Rialto-Studio” SRL, care deţine Centrul de serviciu autorizat „Bosh”. Această firmă este fondată de un oarecare Evghenii Mamalîga. Anterior, se ştia că cele două centre comerciale aparţineau omului de afaceri Alexandr Pincevschi. În septembrie 2015, însă, presa a scris că acestea ar fi fost preluate de omul de afaceri Mircea Baciu, cofondator la firme care deţin inclusiv magazinele Bomba şi Alina Electronic. Potrivit newsmaker.md, Baciu ar fi confirmat tranzacţia. Totuşi, datele de la Cadastru arată că clădirile în care sunt amplasate cele două centre comerciale aparţin unor proprietari încă din 2003. În 2012, ele au fost puse în gaj pentru credite de 250 milioane de lei. Ca şi în cazul Megapolis Mall, creditele au fost acordate de Victoriabank şi încă nu au fost stinse. În unele cazuri, termenul de rambursare a banilor este anul 2022.

Centrul Comercial „Gemeni” este gestionat de „Gemeni” SA. Acţionarii nu sunt cunoscuţi public. Anterior, în presă a apărut informaţia că acest centru era gestionat de două firme. OTIV Prime Real Estate B.V., care face parte din grupul de companii OTIV Prime Holding, înregistrate în Olanda şi care ar fi controlate de omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Alt acţionar important la „Gemenii” este firma Geomold SRL, despre care se spune că ar aparţine preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko. La început de 2015, firma off-shore „Kroniaco Management Limited” din Cipru a preluat 47,87% din acţiunile „Gemeni” SA.

Magazinul Universal Central „Unic”, un alt centru comercial, e deţinut de stat în proporţie de 85%. În 2012, a fost inclus în lista bunurilor scoase la privatizare, dar nu şi-a găsit un cumpărător.