Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Judecătoarea care a condamnat, arestat…

Judecătoarea care a condamnat, arestat și eliberat în doar două zile

Mihaela Gavriliță-Grosu este judecătoarea care a condamnat-o la 3 ani și 8 luni de închisoare pe Victoria Pruteanu, o tânără mamă din s. Onești, Strășeni, pentru că și-a înjunghiat mortal soțul care o bătea. Fiică de judecător, magistrata locuiește într-o casă de lux din or. Strășeni, pe care o deține încă de la vârsta de 20 de ani. La doar o zi după ce a pronunțat sentința și a dispus arestarea inculpatei chiar în sala de judecată, în fața celor cinci copii pe care-i crește și care plângeau în hohote, la presiunea societății civile, dar și după implicarea ministrului Justiției, magistrata și-a schimbat poziția. Aceasta a decis ca, până la intrarea sentinței în vigoare, femeia cu 5 copii să rămână în arest la domiciliu. Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că va ancheta acest caz.

Judecătoarea Mihaela Grosu-Gavriliță are acum 27 de ani. Ea este fiica lui Mihail Gavriliță, fost președinte al Judecătoriei Strășeni, plecat din sistem în 2014 pentru a-i lăsa loc fiicei sale. A fost numită în funcție, conform informațiilor de pe site-ul magistrat.md, în decembrie 2014, la scurt timp după ce tatăl ei, Mihail Gavriliță, se pensiona.

casa mihaelaCasa de lux a judecătoarei

Tânăra magistrată locuieşte într-un imobil de milioane pe str. Mioriţa din Strășeni, fiind vecină de cartier cu Alexandru Rață, procuror de Străşeni, dar şi cu mai mulţi funcţionari locali. Tânăra judecătoare a intrat în posesia casei pe când avea doar 20 de ani, imobilul fiind construit, cel mai probabil, de către tatăl său. În 2013, aceasta a absolvit Institutul Naţional al Justiției (INJ) şi a activat o perioadă la Judecătoria Străşeni, instituție condusă atunci de tatăl său, iar ulterior a fost angajată la Judecătoria Buiucani, în calitate de specialist, inspector superior asupra controlului executării hotărârilor, specialist superior în Secția evidență și documentare procesuală și asistent judiciar. Prin Hotărârea CSM din 18 iunie 2014, candidatura sa a fost admisă la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător. Inițial, candidatura sa a fost respinsă, la scurt timp, însă, pe 3 decembrie 2014, este, totuși, numită, pe un termen de cinci ani, în funcția de magistrat la Judecătoria Strășeni. Cu doar câteva luni înainte ca fiica sa să devină judecătoare, Mihail Gavriliță a plecat, subit, la pensie, în aprilie 2014, deși mai avea încă un an până la atingerea plafonului de vârstă.

Judecătoarea Mihaela Grosu-Gavriliță este căsătorită, din octombrie 2006, cu Mihail Grosu, fost colaborator al poliţiei rutiere de la Străşeni și inspector al Poliției de Patrulare din Chişinău, începând cu septembrie 2014. ZdG a scris anterior că, în 2006, soțul judecătoarei fusese reţinut în flagrant şi arestat de ofițerii Anticorupţie pentru trafic de influenţă. Conform sentinţei Judecătoriei Buiucani din 14 septembrie 2006, inculpatul Mihail Grosu, împreună cu un coleg, l-a depistat la volan, în stare de ebrietate, pe cetăţeanul V. Mereuţă şi a solicitat de la acesta, chiar în incinta Judecătoriei Strășeni, 300 USD, ameninţându-l că, dacă nu dă banii, va fi arestat pe un termen de 15 sau 30 de zile. Grosu susţinea atunci că are influenţă asupra judecătorului care va examina cazul şi că îl poate determina să nu-i aplice arestul. În aceeaşi zi, dosarul a fost examinat chiar de către socrul său, Mihail Gavriliţă, Mereuţă fiind sancţionat cu o amendă de doar 15 unităţi convenţionale (300 de lei). A doua zi, Grosu a solicitat din nou bani de la Mereuţă, 250 USD, menţionând că l-a influenţat pe judecător pentru ca acesta să nu-i aplice arestul. Peste câteva zile, sub controlul ofiţerilor anticorupţie, într-un bar din Chişinău, lui Grosu i-au fost transmişi 200 USD, acesta fiind prins în flagrant. În judecată, el şi-a recunoscut vina, s-a căit de cele comise, într-un final, scăpând de pedeapsa penală. Judecătorul Iurie Bejenaru, pe atunci la Judecătoria Buiucani, i-a aplicat doar o amendă în valoare de două mii de lei, iar la puţin timp, Grosu a revenit în structurile MAI.

Cazul Victoriei Pruteanu

Joi, 21 ianuarie 2016, judecătoarea Mihaela Grosu-Gavriliță a decis condamnarea Victoriei Pruteanu, o tânără mamă din Strășeni, la 3,8 ani de închisoare cu executare. Magistrata a dispus ca inculpata, care are doi copii ai săi, dar îngrijește și de cele trei surori minore, după ce părinții au decedat, și care a fost învinuită că și-a ucis soțul care o bătea, să fie reținută chiar din sala de judecată, în fața rudelor și a copiilor care plângeau că se despart de mamă, deși, spun unii juriști, legea îi permitea, ba chiar o obliga, să dispună executarea sentinței de condamnare după examinarea dosarului de către Curtea de Apel Chișinău sau cel puțin după pronunțarea integrală a sentinței, programată pentru 9 februarie 2016. Cazul Victoriei Pruteanu, condamnată de judecătoarea Mihaela Grosu-Gavriliță, a sensibilizat societatea. Inclusiv după articolele publicate pe site-ul ZdG despre caz, dar și despre judecătoarea și procurorul care au gestionat dosarul, vineri, 22 ianuarie 2016, a fost inițiată semnarea unei petiții prin care sute de oameni îi cer șefului statului, dar și ministrului Justiției să ia act de cazul tinerei și s-o elibereze. În aceeași zi, Ion Gumeniuc, avocatul din oficiu al Victoriei Pruteanu, împreună cu avocați de la Promo-Lex, care au asistat-o pe Victoria, au depus o cerere la adresa judecătoarei Mihaela Grosu-Gavriliță, cerând înlocuirea măsurii preventive în privința ei până la intrarea sentinței în vigoare. La scurt timp, după ora 17.00, judecătoarea a acceptat demersul și a dispus plasarea Victoriei în arest la domiciliu. Măsura va fi valabilă până la intrarea sentinței în vigoare. Judecătoarea și-a motivat decizia prin faptul că acest caz ar fi unul „excepțional”, Victoria având la întreținere 5 copii. Totodată, în instanță, magistrata a ținut cont de faptul că în ultima perioadă, starea sănătății condamnatei s-a înrăutățit.

În cazul Victoriei Pruteanu s-a implicat și ministrul Justiției, Vladimir Cebotari. Vineri dimineața, acesta scria pe o rețea de socializare că instituția pe care o reprezintă are o „opinie morală separată”. Ulterior, ministrul anunța că a fost depusă o cerere din partea avocaților Victoriei Pruteanu prin care se cere schimbarea măsurii de arest. Ministrul a fost și primul care a anunțat că instanța a dispus eliberarea tinerei din Strășeni. În mesajul său de pe o rețea de socializare, ministrul, reprezentant al PD, nu a ezitat să anunțe că Justiția din R. Moldova renaște, cel mai probabil, inspirat de campania inițiată de șeful său de partid, Vladimir Plahotniuc, „Renaște Moldova”. Ulterior, însă, oficialul a șters acest pasaj din mesajul său. Am încercat în mai multe rânduri să discutăm cu judecătoarea Mihaela Grosu-Gavriliță, dar reprezentanții Judecătoriei Strășeni ne-au tot spus că ar fi ocupată. Precizăm că, zilele trecute, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat că s-a autosesizat pe marginea acestui caz, precizând că Inspectia Judiciară va întocmi o Notă informativă, care va fi examinată în cadrul Plenului CSM.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de către A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul Civil Rights Defenders şi National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.