• [FOTO]Lacrimile judecătoarei şi glumele martorului

  [FOTO]Lacrimile judecătoarei şi glumele martorului
  vizualizări
  10 februarie 2014 | 11:45

  457-elena-roibu-1Examinarea dosarului penal în privinţa judecătoarei Elena Roibu şi a avocatei Tatiana Mostovoi-Filimancov a fost amânată pentru a doua oară, consecutiv, din cauza stării de sănătate precare, invocate de judecătoarea, care a plâns în şedinţă. În dosarul judecătorului Gheorghe Popa, a fost audiat, în sfârşit, cel de-al doilea martor.

  Vineri, 31 ianuarie, pe o temperatură care se apropia de –20 de grade şi cu drumuri aproape impracticabile, două familii din s. Dubăsarii Vechi, Criuleni, se prezentau la Judecătoria Ciocana, unde urmau să fie audiate în calitate de martori în dosarul penal intentat pe numele judecătoarei de la Criuleni, Elena Roibu, şi a avocatei Tatiana Mostovoi-Filimancov. În octombrie 2013, acasă la judecătoare, au fost găsiţi 1050 de euro din cei 2000, estorcaţi de avocată de la familiile lui Adrian Chetruşca şi Vasile Pogreban, băieţi pe care Mostovoi-Filimancov îi reprezenta. Informaţiile din dosar arată că banii au fost solicitaţi de avocată pentru a-i da judecătoarei, ca cea din urmă să-i achite pe cei doi. Ultima şedinţă de judecată pe marginea acestui dosar de corupţie se amânase, pe motiv că judecătoarea era internată la spital.

  457-elena-roibu-2Bolile judecătoarei

  La şedinţa de săptămâna trecută s-au prezentat toate părţile pe dosar, inclusiv avocata şi judecătoarea. În timp ce Mostovoi-Filimancov zâmbea împreună cu cei doi avocaţi ai săi pe holurile Judecătoriei, magistrata Roibu stătea singură, pe un scaun, chiar lângă familiile celor doi tineri pe care-i judecase. Ne-am apropiat de ea pentru a discuta, însă a refuzat, plecând ca din puşcă de la locul unde se afla, atunci când ne-am prezentat. De fapt, cele două justiţiabile inculpate, care au stat alături în timpul şedinţei, au fugit de obiectivul aparatului de fotografiat, acoperindu-şi faţa ori de câte ori erau în vizorul camerei. După ce Alexandru Ursachi, avocatul judecătoarei a prezentat un certificat medical, care motiva absenţa judecătoarei din şedinţa trecută, indicând faptul că aceasta a fost internată în Spitalul „Sfântul Arhanghel Mihail”, cu mai multe probleme, printre care „sindrom nevrotic şi anemie”, începea procesul propriu-zis.

  Cu o voce foarte timidă şi moale, judecătoarea a indicat că primeşte acum tratamanent la domiciliu. Apoi, avocatul său a mai avut un demers, acela ca la şedinţe, care sunt publice, să nu participe un angajat al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), care asista, pentru că ar putea influenţa martorii. După câteva minute de dezbateri, judecătorii au decis că acesta poate rămâne. Ulterior, când toată lumea din sală se pregătea de audierea martorilor, avocatul Elenei Roibu a venit cu o altă cerere. Acesta a solicitat o nouă amânare a examinării cauzei, indicând faptul că judecătoare se simte rău şi nu va putea pune întrebări martorilor, fiindu-i astfel îngrădit dreptul la apărare.

  Roibu nu poate adresa întrebări

  Elena Roibu a aprobat solicitarea apărătorului său, adăugând, cu o voce înceată şi parcă plângând, că se simte rău: „iau calmante, am anemie de gradul 1, insuficienţă de oxigen la creier, ameţeli, vomă…”. După ce şi avocaţii Tatianei Mostovoi-Filimancov au susţinut cererea colegului, în sală au început discuţii în termeni medicali. Chiar dacă procurorul anticorupţie Victor Muntean a indicat că şedinţa ar trebui să aibă loc, pentru că inculpata nu are niciun certificat care să confirme faptul că nu poate asista la şedinţă şi nu poate adresa întrebări, iar nimeni din sală nu este medic, după o deliberare de câteva minute, completul de judecători a decis, din nou, amânarea şedinţei.

  Înainte de a pleca în deliberare, magistrata inculpată a izbucnit din nou în plâns, încercând probabil să-i convingă pe magistraţi să amâne şedinţa. Totodată, s-a amânat şi şedinţa programată pe dosar pe 7 februarie, pentru că, la acea dată, concediul medical al inculpatei încă este în vigoare. Deşi martoriii au fost nemulţumiţi de decizie, judecătorul Ion Bulhac, preşedintele completului, a menţionat că „sincer, îmi pare rău pentru martori”, le-a explicat că legea îi obligă să se prezinte de câte ori vor fi citaţi, aceasta oferindu-le posibilitatea de a-şi recupera cheltuielile pentru drum. După şedinţă, Elena Roibu a discutat preţ de câteva minute cu procurorul Muntean, prezentându-i acestuia mai multe documente. La ieşirea din sala de judecată, şi-a acoperit faţa, pentru a nu fi fotografiată, la fel cum a procedat şi avocata.

  457-elena-roibu-3„Unde v-aţi născut?” „La роддом”

  Marţi, 4 februarie, la Judecătoria Buiucani a continuat examinarea dosarului penal pe numele altui judecător, Gheorghe Popa, magistratul suspendat din funcţie al Judecătoriei Teleneşti, reţinut în flagrant cu 200 USD. În această şedinţă a fost, în sfârşit, audiat al doilea martor al acuzării: Roman Buşovschi, avocatul căruia, Andrei Durnea, audiat în şedinţele trecute, a transmis judecătorului, sub controlul CNA cei 200 USD. La solicitarea judecătorului Victor Boico, Buşovschi, într-o română stâlcită, el fiind vorbitor de limbă rusă, a povestit circumstanţele cazului. „Pe 10 octombrie, după proces şi după ce cererea a fost scoasă de pe rol, avocatul Andrei mi-a spus că trebuie 200 USD. Eu i-am spus: Şi Bufteac (cel cu care se judeca, n.r.), şi judecătorul vrea bani, mă duc eu să scriu o plângere. Apoi, am venit la Chişinău şi am depus cererea”, a relatat Buşovschi.

  Au urmat o serie de întrebări venite din partea procurorului anticorupţie, Octavian Iachimovschi. Astfel, Buşovschi, aflat sub jurământ, a spus că nu a fost sfătuit de nimeni să-l angajeze anume pe avocatul Andrei Durnea, că nimeni nu l-a presat să depună plângere la CNA, că nu i s-a plătit pentru asta şi că nu are prieteni printre angajaţii CNA şi ai Procuraturii Anticorupţie. După aceste răspunsuri, au urmat, timp de mai bine de o oră, întrebările avocatului lui Gheorghe Popa, Vasile Nicoară. Apărătorul magistratului a dorit mai întâi să afle unde s-a născut acesta. Răspunsul lui Buşovschi i-a amuzat pe toţi cei prezenţi în sală, iar mai apoi, şi pe însuşi Buşovschi: la „роддом” (maternitate, din rusă, n.r.).

  457-elena-roibu-4„Ce nu ştiu, nu ştiu”

  Acesta a confirmat faptul că a fost judecat pentru tortură „în calitate de poliţist”, deşi, a spus că nu a lucrat vreodată în organele de drept. Au urmat mai multe declaraţii ale lui Buşovschi referitoare la situaţia ciudată legată de viza sa de reşedinţă, iar ulterior, pentru că unele dintre declaraţiile sale nu coincideau cu faptele relatate anterior de avocatul său, Andrei Durnea, Vasile Nicoară a cerut mai multe precizări.

  „Aţi asistat la vreo discuţie care v-ar permite să spuneţi cui a aparţinut iniţiativa de a transmite 200 USD?”, a întrebat avocatul lui Popa. „Ce nu ştiu, nu ştiu. Ştiu că avocatul a venit şi a spus că trebuie, dar cine la cine a propus, asta nu ştiu, dacă n-am văzut”, a răspuns Buşovschi. „După ce aţi auzit de la avocatul Durnea, pe 10 octombrie, de 200 USD, aţi avut intenţia să-i daţi 200 USD judecătorului?”, a continuat Nicoară. „Nu, dar pentru ce să dau?”, a răspuns martorul Buşovschi.

  „Sunteţi agent sub acoperire?”

  Ulterior, acesta a menţionat că, pe 11 octombrie, ziua flagrantului, „am fost toată ziua acasă şi, cinstit, nici nu ştiam că ceva o să fie”. După ce avocatul i-a arătat procesul verbal de audiere a acestuia, ca fiind din data de 11 octombrie, Buşovschi a spus iniţial că nu-şi aminteşte cum e posibil aşa ceva. „Poate că am fost la Centru, nu mai ţin minte. „Poate pe 12 am stat acasă”, a spus acesta, ulterior, răspunzând la alte întrebări. „Eu am venit la Centru (când a depus plângerea, n.r.) şi am vrut să pun sub răspundere pe cineva. De ce eu să plătesc bani? Eu m-am gândit la judecător atunci. Nu m-am gândit că Andrei (Durnea, n.r.) vrea să ia bani de la mine. Am vrut să mă uit. Dacă Andrei merge la judecător cu banii, înseamnă că spune adevărul, dacă nu, las’ să răspundă Andrei. În ziua de azi n-ai încredere în nimeni”, a mai spus Roman Buşovschi.

  „A estorcat inculpatul bani de la dvs.?”, l-a întrebat avocatul. „De la mine, nu”, a răspuns martorul. Ulterior, după alte întrebări, acesta şi-a amintit şi de tot discutatul „mohorici”, însă nu a putut oferi prea multe detalii. „Mătincă înainte de judecată am auzit de „mohorici””. „Dle Buşovschi, sunteţi agent sub acoperire?”, a întrebat Nicoară. După ce judecătorul i-a tradus în rusă întrebarea, acesta a răspuns. „Nu”. „Nici la CNA, nici la MAI?”, a revenit avocatul. „Da”, a răspuns Buşovschi. „Da ce?” „Nu, nu sunt agent”, a răspuns în final, Roman Buşovschi. Au urmat mai apoi câteva întrebări din partea judecătorului inculpat, Gheorghe Popa, chiar dacă avocatul acestuia i-a făcut semn să nu adreseze nicio întrebare.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • publicitate

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Erdogan cere încetarea „ocupației” armene în Nagorno-Karabah

  Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni încetarea „ocupaţiei” armene în regiunea disputată Nagorno-Karabah pentru a pune capăt luptelor dintre separatiştii susţinuţi de Armenia şi forţele azer…
  Erdogan cere încetarea „ocupației” armene în Nagorno-Karabah

  Proteste în Belarus. Aproximativ 500 de protestatari au fost reţinuţi sâmbătă şi duminică

  Autorităţile din Belarus au reţinut aproximativ 500 de simpatizanţi ai opoziţiei în cursul protestelor desfăşurate sâmbătă şi duminică faţă de fraudarea scrutinului prezidenţial, câştigat de preşedintele Aleksa…
  Proteste în Belarus. Aproximativ 500 de protestatari au fost reţinuţi sâmbătă şi duminică

  Ziua Mondială a Inimii. Bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor în R. Moldova. Recomandările ANSP

  În fiecare an, la 29 septembrie este marcată Ziua Mondială a Inimii scopul căreia este prevenirea bolilor cardiovasculare (BCV). În 2020, genericul acestei zile este „Folosește-ți inima pentru a învinge bo…
  Ziua Mondială a Inimii. Bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor în R. Moldova. Recomandările ANSP

  ULTIMA ORĂ! CNESP instituie stare de urgență în sănătate publică în Chișinău dar și în mai multe raioane din țară

  Din cauza pandemiei de COVID-19, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică(CNESP) instituie, începând cu data de 1 octombrie, stare de urgență în sănătate publică în mun. Chișinău dar și în mai multe…
  ULTIMA ORĂ! CNESP instituie stare de urgență în sănătate publică în Chișinău dar și în mai multe raioane din țară

  AMDM: Medicamentul anti COVID-19 Remdesivir a ajuns în R. Moldova

  Medicamentul anti COVID-19 Remdesivir a ajuns în R. Moldova. Anunțul a fost făcut de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale(AMDM). Preparatul Remdesivir, cu denumirea comercială Covifor este produs d…
  AMDM: Medicamentul anti COVID-19 Remdesivir a ajuns în R. Moldova

  Igor Dodon a fost înregistrat în calitate de candidat la funcția de președinte al R. Moldova

  Igor Dodon a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală (CEC) în calitate de candidat independent la funcția de președinte al R. Moldova. Ședința CEC a avut loc astăzi, 28 septembrie. Proiectul a fost vota…
  Igor Dodon a fost înregistrat în calitate de candidat la funcția de președinte al R. Moldova