Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Construcţie cu interese şi 40…

Construcţie cu interese şi 40 de oameni rămaşi fără zeci de mii de euro

Peste 40 de persoane care au investit orbeşte zeci de mii de euro în visul de a avea un apartament în Chişinău au rămas acum şi fără bani, şi fără casă, deşi au trecut mai bine de 6 ani de când au semnate contracte de investiții. Situaţia acestor oameni este însă puţin diferită faţă de cea a altor sute care s-au văzut fraierite de companiile de construcţii. În acest caz, există o companie care a preluat obiectul şi care este gata să-l ducă la final, însă autorităţile statului, care au eliberat în 2008 autorizaţie de construcţie pentru acel teren, expirată între timp, refuză să elibereze o altă autorizaţie, pe motiv că în zonă nu mai este permisă construcţia blocurilor multietajate.

În anul 2008, compania de construcţii „Rom-Prim” SRL s-a angajat să construiască un bloc locativ cu obiecte de menire social-culturală în str. Gh. Asachi, 44. În acel an, companiei i-a fost eliberat certificat de urbanism, iar ulterior, autorizaţie de construcţie pentru un bloc cu 14 niveluri. În baza acestor acte, reprezentanţii companiei au vândut apartamente la nu mai puţin de 42 de persoane, încasând aproximativ 25 de milioane de lei. În această perioadă, aşa cum se întâmplă cu multe companii de construcţii, firma a ajuns însă în imposibilitatea de a construi obiectivul propus, fiind iniţiat în privinţa ei procesul de insolvabilitate. Persoanele care au investit în blocul din str. Asachi au ajuns astfel creditori ai acestei companii şi au început să caute o altă companie care să finalizeze lucrările.

516-kirsan2„Fiica mea a investit 30 de mii de euro”˝

După licitaţii şi negocieri, firma „Kirsan Com” s-a angajat să construiască blocul de locuit. Doar că, din 2008 şi până în 2014, lucrurile s-au schimbat, inclusiv la nivel de legislaţie, iar primăria mun. Chişinău, care în 2008 elibera toate actele necesare, acum refuză să elibereze o altă autorizaţie de construcţie, cea anterioară expirând deja. Reprezentanţii autorităţilor publice locale susţin că în zonă nu poate fi construit un bloc cu 14 etaje, astfel că, în aceste momente, între autorităţi, creditori şi firma care s-a angajat să construiască blocul există un proces de judecată, după ce instanţele de judecată, anterior, au emis decizii contradictorii. În toată această încurcătură, singurii care au de suferit sunt oamenii care au investit în acest bloc. Aceştia au rămas şi fără bani, şi fără apartamentul promis, dar şi fără certitudinea că lucrurile se vor rezolva.

„Fiica mea a investit 30 de mii de euro în apartament. Vrem să fie lăsată în pace firma să ducă lucrările la bun sfârşit, că altfel nu-mi pot recupera banii. Nu mai vreau apartamentul. Vreau ca firma să construiască, să-l vândă şi să-mi dea banii pe care i-am investit”, spune un bărbat din Edineţ. „Autorităţile statului se joacă cu banii noştri. Iniţial, au eliberat autorizaţie de construcţie. Noi, bazându-ne pe acel act, am investit bani. Acum nu mai vor să elibereze altă autorizaţie. Ce vină avem noi că tot schimbă legile? Ce să facem acum? Să mergem să dormim la Primărie?”, ne întreabă un alt investitor, din Chişinău.

Deputat: „Noi nu avem niciun interes acolo”

Dintr-o scrisoare primită de ZdG, aflăm că în acest caz s-au implicat şi câţiva deputaţi din Partidul Socialiştilor din R. Moldova. Aleşii poporului nu susţin cauza creditorilor, ci a unor persoane care locuiesc în zonă. Astfel, creditorii îi acuză pe deputaţi că ar avea interese cu terenul pe care se construieşte blocul lor. „Deputaţii socialişti contribuie în mod activ la împiedicarea şi construcţia blocului locativ din str. Asachi, 44, asta deşi terenul pe care a demarat construcţia ne-a fost alocat de către Primărie anume în acest scop”, se menţionează în scrisoare, care a ajuns şi pe masa conducătorilor R. Moldova, inclusiv la Timofti, Candu sau Gaburici. Creditorii afirmă că deputaţii ar apăra interesele unui om de afaceri, Veaceslav Rusu, care deţine în zonă o casă de locuit individuală, dar şi ale lui Sergiu Raţă, fost viceministru al Sănătăţii în perioada comunistă, care deţine în apropiere un centru medical privat. Deputaţii susţin că o construcţie cu 14 etaje ar diminua valoarea proprietăţii acestor persoane. Oamenii fac însă legătura între Sergiu Raţă, relaţiile pe care acesta le-ar avea cu deputaţii socialişti, mulţi dintre ei fiind foşti colegi cu el în timpul guvernării comuniste, şi interesele care există în jurul terenului pe care se construieşte acel bloc.

Vasile Bolea, deputatul PSRM care s-a implicat în acest caz, susţine însă că nici el, nici colegii săi nu ar avea vreun interes. „La noi la partid s-a adresat un grup de cetăţeni care locuiesc în preajmă. Unii din ei chiar au investit în acest bloc. Lucrările de acolo se desfăşoară în afara legii, pentru că nu există autorizaţie de construcţie. Eu îi înţeleg foarte bine pe oamenii care au rămas fără bani. Le-am explicat şi lor: noi nu avem niciun interes acolo. Permanent când oamenii ne solicită ajutor, suntem obligaţi să reacţionăm. Ei şi pe mine m-au întrebat de unde să ia banii înapoi. Le-am spus simplu. Să-i ia de la cei cărora le-au dat. Eu înţeleg bine, dar şi oamenii trebuie să înţeleagă că ei au suportat un risc, dând bani pentru nimic, pentru două hârtii ale primăriei, certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţie. Eu înţeleg când omul a plătit pentru un bun viitor, când vezi măcar nişte pereţi. Ei au investit însă în nimic”, zice deputatul, care crede că responsabili de această situaţie sunt cei de la Primărie care au eliberat prima autorizaţie de construcţie, cu încălcări de legislaţie. „Nu avem niciun interes. Cu dl Rusu m-am văzut doar o dată. El nici nu a apelat după ajutor. Singur a mers la procuratură”, precizează deputatul. Acesta a solicitat, printre altele, chiar retragerea licenţei companiei de construcţii Kirsan. Camera de Licenţiere, după ce a efectuat un control, a decis însă că nu există temeiuri pentru acest pas.

Ce spun oamenii de afaceri din zonă

Interesant este faptul că, de curând, Veaceslav Rusu, omul de afaceri care deţine o casă lângă şantier, anunţă că îşi vinde proprietatea. Eventualilor cumpărători acesta însă nu le spune că ar avea vreo problemă cu blocul din preajma casei sale, el evidenţiind chiar şi unele avantaje: „Eu nu vând pentru că acolo se construieşte. Casa poţi s-o foloseşti, dacă nu te deranjează construcţia. Blocul se construieşte. Primele etaje la acel bloc vor fi comerciale, iar dacă scoţi gardul, iese că ai acces direct la ele. Şi tu poţi să construieşti lângă ele. Eu, dacă mai aveam bani, construiam singur, ceva comercial, lângă casă”, ne-a spus acesta, după ce ne-am prezentat drept un potenţial cumpărător al casei sale, evaluată de el la 265 de mii de euro. Solicitat oficial, Rusu ne-a spus că nu doreşte să discute telefonic despre acest subiect.

Cu Sergiu Raţă, directorul Centrului Medical Imunotehnomed (Med Expert), ne-am întâlnit chiar la faţa locului. Acesta susţine că îi pare rău pentru oamenii care au investit în blocul de lângă business-ul său, dar precizează că nu are nicio problemă cu ei, ci cu faptul că eventuala construcţia îi va aduce mai multe pagube afacerii sale, în care a investit zeci de milioane de lei. Sergiu Raţă crede că o soluţie pentru rezolvarea acestui caz ar fi ca firma Kirsan să construiască un bloc cu doar 5-6 etaje, şi nu cu 14 sau 17, aşa cum ar preconiza. Totodată, Raţă crede că autorităţile statului ar trebui să se implice şi, eventual, să aloce un alt teren, gratuit, companiei de construcţii, pentru ca aceasta să construiască apartamentele promise investitorilor. Fostul viceministru al Sănătăţii susţine că nu are niciun interes cu acest teren şi că a apelat la deputaţii socialişti pentru că ar avea încredere în ei.

Carpov: „Au fost neatenţi. Oamenii sunt responsabili”

Ivan Carpov, arhitectul-şef al capitalei, spune că firma de construcţii nu are dreptul să construiască în zonă. „Construcţia este în totalitate neautorizată, cu încălcarea tuturor actelor normative şi procedurilor care trebuie respectate. Iniţial, a fost eliberată o autorizaţie de construcţie, însă aceasta şi-a pierdut valabilitatea, pentru că în perioada de valabilitate acolo nu s-a construit nimic. După ce şi-a pierdut valabilitatea, la scurt timp, compania Rom-Prim a intrat în insolvabilitate, iar toate lucrările au fost îngheţate. „Kirsan-Com”, prin judecată, a reanimat acea autorizaţie, ceea ce este absolut incorect şi fără logică. Acum, sub acoperirea acelei autorizaţii, lucrările sunt în toi… Oamenii trebuie să ştie: atunci când investeşti, trebuie să te asiguri din toate punctele de vedere, ceea ce ei nu au făcut. Au fost neatenţi. Oamenii sunt responsabili. Nu poţi învinui cazinoul din momentul în care ai intrat şi ai băgat banii în aparat”, exemplifică Carpov.

ZdG a solicitat şi poziţia companiei Kirsan Com. „După cum au scris şi persoanele (investitorii) în scrisoarea respectivă, terenul dat prezintă interes pentru anumite persoane… Totodată, nu este secret că, la Primărie, nimeni niciodată nu eliberează actele solicitate aşa, pur si simplu, conform legislaţiei, în termenii prevăzuţi. Am reuşit doar în unele cazuri să accedem în audienţă la primarul general şi să atragem atenţia la anumite probleme de acest gen. Unele au fost soluţionate, altele nu. Compania „Kirsan Com”, la construcţia blocului din str. Asachi 44, realizează un proiect social, acesta fiind al doilea la număr. Primul, din str. Lomonosov 38, tot a fost anevoios, cu piedici din partea autorităţilor, dar important e că a fost dus până la capăt cu succes şi în termen. Ne dorim să finalizăm construcţia casei, oamenii să-şi primească apartamentele pentru care au investit şi toţi să fie mulţumiţi… A face bine tot timpul e mai dificil decât a face rău”, menţionează reprezentanţii companiei de construcţii.