• Cât costă greşelile judecătorilor?

  Cât costă greşelile judecătorilor?
  vizualizări
  23 august 2012 | 09:30

  Actualmente, în R.Moldova, are loc o nouă reformă a justiţiei. La începutul lunii august, au fost alocate zeci de milioane de euro pentru această reformă, iar în ultimii 5 ani, USAID, PNUD şi UE au alocat alte zeci de milioane de euro pentru reforma justiţiei. Cu toate acestea,  în sistemul judiciar din R. Moldova activează circa 100 de judecători care au fost acuzaţi în ultimii doi ani de diverse abateri disciplinare, iar circa o treime dintre aceştia figurează în acuzaţii repetate, pe numele unora dintre ei existând câte 4-5 acuzaţii în doar câteva luni.

  Luni, 20 august, magistratului Ion Busuioc, de la Judecătoria Centru, i s-a retras imunitatea. Această zi a fost una grea pentru el: după ce îşi deteriorase maşina personală, accidentând mortal un om, a ajuns să fie lipsit de imunitate judiciară, dar şi cu un dosar penal. Timp de trei zile, după accident, magistratul s-a bucurat încă de imunitate, stabilită de Legea cu privire la Statutul Judecătorului, care prevede că “inviolabilitatea judecătorului se extinde asupra locuinţei şi localului lui de serviciu, vehiculelor şi mijloacelor de telecomunicaţie folosite de el, asupra corespondenţei, bunurilor şi documentelor lui personale”.

  Abia la trei zile de la accident, când testele la alcoolemie nu mai puteau fi făcute, când alte urme erau şterse de timp, când mortul era deja îngropat, ancheta a primit linie verde de la CSM pentru cazul Busuioc.

  CV-urile judecătorilor – secretizate

  Am vrut să aflăm detalii despre activitatea profesională a judecătorului Busuioc, să vedem cel puţin CV-ul lui. La Judecătoria Centru, acolo unde activează de mulţi ani magistratul Busuioc, nu ni s-a făcut legătura cu Ion Busuioc, deoarece acesta “se află în concediu anual”.  În anticamera Judecătoriei ni s-a mai spus că nu se ştie nimic despre CV-ul acestui judecător. La întrebările noastre repetate despre “unde putem găsi, cine ne poate oferi acest CV”, Natalia Catruc din anticameră ne-a răspuns cu un repetat “Nu cunosc”. Ne-a recomandat, totuşi, să ne adresăm Ludmilei Grosu, care ar cunoaşte totul despre situaţia judecătorilor. “Eu numa-numa am fost numită specialist principal pe cadre, dar funcţia mea e alta. Totul despre judecători e în safeu la doamna Solonari, care e în concediu”, ne-a spus Ludmila Grosu.

  Am apelat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru detalii despre activitatea judecătorului Busuioc. Ioana Chironeţ, şefa aparatului, ne-a spus că nu avem voie să cunoaştem CV-urile magistraţilor. “CV-urile sunt în dosarele lor personale, nu sunt publicate on-line. Nu puteţi să le vedeţi. Dacă aveţi nevoie de informaţii, adresaţi un demers la CSM. Veţi primi răspuns în termenii stabiliţi de lege, în 30 de zile”.

  Am încercat să reconstituim CV-ul magistratului Busuioc din informaţiile disponibile pe Internet. Pe www.csm.md am aflat că magistratul Busuioc este unul dintre lideri în topul plângerilor adresate Comisiei Disciplinare împotriva erorilor judiciare ale acestuia.

  Pe parcursul anilor 2011-2012, Comisia disciplinară a discutat în repetate rânduri contestări la adresa magistratului Busuioc, dar niciuna nu s-a soldat cu suspendarea acestuia din funcţie. De fapt, acest magistrat nu a fost suspendat nici de această dată, când este acuzat că ar fi accidentat mortal un bărbat  din satul Ratuş. “Nu avem de la CSM nicio decizie despre suspendarea judecătorului Busuioc. Dumnealui este în concediu. După expirarea concediului, va reveni la muncă”, ne-a declarat Ecaterina Palanciuc, vicepreşedinta Judecătoriei Centru.

  91 de judecători acuzaţi de nereguli

  Doar în ultimii doi ani la CSM au fost depuse plângeri împotriva a 91 de judecători. Mai mulţi nu sunt la prima plângere sau pretinsă abatere. Pentru circa 30 dintre aceşti judecători există plângeri repetate. Împotriva judecătorului Busuioc au fost depuse cel puţin 3 plângeri, dar împotriva lui Ion Ţurcan, preşedintele Judecătoriei Centru, şeful lui Busuioc (şi el fost preşedinte al acestei judecătorii), există şi mai multe contestări la adresa CSM. În general, Judecătoria Centru pare să fie lideră în lista judecătorilor cu probleme.

  Dat fiind faptul că preşedintele acestei instanţe, Ion Ţurcan, e şi el în vacanţă, explicaţiile ni le-a dat vicepreşedinta Palanciuc. Solicitată să ne explice care o fi cauza plângerilor frecvente împotriva judecătorilor de la Centru şi dacă există necesitatea unei îmbunătăţiri a abilităţilor profesionale ale acestor judecători prin cursuri tematice suplimentare, Ecaterina Palanciuc a explicat: “Judecătoria noastră are cel mai mare număr de judecători, de aceea şi numărul de plângeri poate fi mai mare. Dar nu este vorba de incompetenţa judecătorilor, ci de faptul că judecătorii de la Centru au şi mai multe dosare de examinat”.

  Totodată, judecătoarea Palanciuc a subliniat că numărul mare de plângeri adresate CSM  nu este un indiciu relevant, deoarece “foarte multe dintre aceste plângeri sunt respinse ca neîntemeiate”.

  Plângeri multe, pedepse puţine

  Şi reprezentanţii societăţii civile consideră că abaterile disciplinare nu ajung să fie bine argumentate şi să finalizeze cu pedepse.

  Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, este şi membru al CSM, fiind el însuşi autorul unor cereri de intentare a procedurilor disciplinare împotriva unor judecători, care de asemenea nu au avut o finalitate punitivă. În prezent este în desfăşurare o nouă reformă a sistemului de justiţie din R.Moldova, pentru care se investesc mari resurse internaţionale.

  Reformele – milioane pentru judecători cu rea-voinţă

  La 6 august, Comisia Europeană a făcut o nouă injecţie financiară pentru reformarea justiţiei din R. Moldova. Aproape o sută de milioane de euro au fost donate R. Moldova pentru realizarea Planului de Acţiuni, inclusiv pentru “efortul Guvernului de a crea un sistem judiciar independent, transparent şi profesionist, capabil să contribuie eficient la aplicarea legilor şi la protejarea drepturilor omului”.

  Anterior, în cadrul Parteneriatului Estic, un alt milion de euro a fost donat pentru stabilirea standardelor de justiţie în 6 state membre ale PE, inclusiv pentru Moldova.

  În perioada 2008-2010, PNUD Moldova a alocat circa 600000 USD pentru fortificarea capacităţii Institutului Naţional de Justiţie, care pregăteşte judecători, iar în perioada 2007-2009, USAID a donat peste 10 mil. USD, pentru “reformarea sistemului judiciar din Moldova”.

  La finele lunii iulie, Ambasadorul SUA în R.Moldova, Wiliam H.Moser, a declarat că “etapele iniţiale ale implementării cu succes a reformelor ar trebui să implice concedieri, urmăriri penale şi condamnări (cu pedepse semnificative) a membrilor corupţi ai sistemului judiciar. Acesta ar fi un semnal adecvat pentru populaţie că Guvernul Republicii Moldova intenţionează să adopte un grad de toleranţă zero faţă de corupţie”.

  “Ca Maica Tereza în bordel”

  Totuşi, ministrul priveşte sceptic profesionalizarea unor judecători. “Acolo unde nu-i de unde – poţi să cheltui resurse enorme, dar fără rost. Nu e vorba de lipsă de profesionalism, ci de rea-voinţă în mare parte”, a explicat ministrul Efrim despre carenţele profesionale ale judecătorilor. El consideră că succesul reformei rezidă în “schimbarea oamenilor, nu în cursuri de recalificare a celor cu defecte”.

  Solicitat de ZdG, Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale, a declarat că “În bordel nu poţi fi Maica Tereza, sistemul judiciar din Moldova e ca şi sistemul economic, social, cultural, justiţia nu poate fi diferită într-un asemenea context”.

  Realizarea acestui articol a fost posibilă graţie sprijinului generos al poporului american prin intermediul Departamentului de Stat al SUA. Conţinutul aparţine Ziarului de Gardă şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Departamentului de Stat al SUA.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Votat în lectura finală: Serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile medicale de bază în sistemul național de sănătate

  Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege prin care serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile de bază prestate în sistemul de sănătate. Documentul răspunde recomandărilor Organizaț…
  Votat în lectura finală: Serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile medicale de bază în sistemul național de sănătate

  Ce spune Curtea Constituțională despre o eventuală ședință privind validarea mandatului preşedintelui Maia Sandu

  Magistrații Curții Constituționale (CC) ar putea examina vineri, 4 decembrie, Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru validarea alegerilor și vali…
  Ce spune Curtea Constituțională despre o eventuală ședință privind validarea mandatului preşedintelui Maia Sandu

  Parlamentul a aprobat un proiect care va reglementa activitatea medicilor veterinari de liberă practică

  Deputații au votat, în două lecturi, un proiect de lege care va reglementa activitatea medicilor veterinati de liberă practică. Proiectul pentru modificarea Legii privind activitatea sanitar-veterinară urmăreșt…
  Parlamentul a aprobat un proiect care va reglementa activitatea medicilor veterinari de liberă practică

  Maia Sandu, la discuții cu Ambasadorul Confederației Elvețiene: „Am accentuat că voi duce o politică externă activă”

  Președinta aleasă Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Confederației Elvețiene în Republica Moldova cu sediul la Kiev, Claude Wild. Cei doi au discutat despre dezvoltarea relațiilor de cooperare, dar…
  Maia Sandu, la discuții cu Ambasadorul Confederației Elvețiene: „Am accentuat că voi duce o politică externă activă”

  COVID-19 a răpus încă 20 de moldoveni

  În ultimele 24 de ore, COVID-19 a făcut alte 20 de victime în Republica Moldova. Bilanțul total al celor răpuși de boală a ajuns la 2229. Datele despre ultimele victime: Deces 2210: Bărbat de 66 ani, din r-nu…
  COVID-19 a răpus încă 20 de moldoveni

  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial Gemeni se transferă lângă Sun City

  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial „Gemeni”, situată pe strada A. Pușkin intersecție cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt se transferă în preajma centrului comercial „Sun City”.  Anunțul a fo…
  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial Gemeni se transferă lângă Sun City