Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   A doua moarte a Valeriei…

A doua moarte a Valeriei Nicolaev

De nouă luni, investigarea decesului Valeriei Nicolaev din satul Șerpeni, raionul Anenii-Noi continuă să se afle pe linie moartă. Pe 18 octombrie 2022 Valeria a născut un copil sănătos, iar la scurt timp după externarea din maternitate, la 1 noiembrie 2022, a decedat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, unde, în stare critică, fusese transferată de la Spitalul Raional Anenii Noi. Ancheta stagnează, iar părinții Valeriei continuă să caute răspunsuri la mai multe întrebări, pentru a afla cine le-a omorât fiica.

Părinții Valeriei trăiesc în continuare coșmarul morții fiicei lor. „Atâta timp cât nu vom cunoaște adevărul despre cauza morții Valeriei, nu ne putem găsi locul. Cum poate deceda o tânără sănătoasă după naștere, iar de nouă luni nimeni să nu ne poată comunica de ce a murit. Uneori mă gândesc că cineva vrea să o omoare a doua oară”, spune Ana Nicolaev, mama Valeriei, care în continuare crede că fiica sa nu a beneficiat de asistența medicală necesară, fiind externată prea repede, fără a-i fi efectuate controalele și investigațiile medicale obligatorii în perioada post-natală. „Dacă nu vom ajunge la adevăr, vom cere exhumarea Valeriei”, ne-a mai spus Ana Nicolaev, bunica lui David, fiul Valeriei rămas orfan de mamă.

Avocatul familiei Nicolaev, Sergiu Criclivii, ne-a explicat că, deocamdată, situația nu a avansat, cazul fiind unul complex. „Au fost adresate toate demersurile. Așteptăm rezultatele expertizei medico-legale”, ne-a spus avocatul.

ZdG a încercat să afle cum este investigat dosarul morții Valeriei, la ce etapă se află și, eventual, ce concluzii ar avea de comunicat instituțiile statului familiei tinerei decedate. În acest scop, am expediat o solicitare oficială în adresa Dianei Bradu, vicedirectoare medicală interimară a Spitalului Raional Anenii Noi, informând-o că în scopul realizării unui articol jurnalistic, solicităm răspuns la următoarele întrebări legate de decesul, la 1 noiembrie 2022, a Valeriei Nicolaev din satul Șerpeni:

  1. Acum nouă luni, după decesul tinerei, Administrația Spitalului din Anenii Noi a anunțat că va fi efectuată o anchetă internă, care va stabili motivele decesului. Ce s-a constatat în urma anchetei?
  2. Este vorba de o infecție nosocomială (infecție luată din spital) sau au fost constatate alte motive? Câte infecții nosocomiale sunt înregistrate anual în cadrul acestui spital?
  3. Medicul care a supravegheat nașterea Valeriei și care a consultat-o ulterior își continuă sau nu activitatea?

Cauzele decesului Valeriei Nicolaev, ascunse sub pretext legal

La expirarea a 12 zile de la expedierea solicitării, pe 26 iulie 2023, Spitalul Raional Anenii Noi ne-a oferit un răspuns.

În temeiul Legii privind protecția datelor cu caracter personal și al Legii privind accesul la informație, „accesul la informația dată este de caracter personal, a căror divulgare este considerată drept o imixtiune în viața privată a persoanei, protejată de legislația privind protecția datelor cu caracter personal.”

Semnatarii răspunsului nu au specificat care anume informație solicitată poartă caracter personal. Cea despre posibilele infecții nosocomiale? Cea despre concluziile anchetei interne, efectuate în urma decesului Valeriei Nicolaev sau cea despre medicul care i-a primit nașterea și care trebuia să monitorizeze situația post-natală a tinerei mame?

La Procuratura Anenii Noi, procurorul Sergiu Podrez este responsabil de investigarea cauzelor decesului Valeriei Nicolaev. Procurorul Podrez ne-a spus că acest caz este investigat în temeiul art. 213, Cod penal, care stabilește „răspunderea penală pentru încălcarea din neglijență de către medic sau de către un alt lucrător medical a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale, dacă aceasta a cauzat vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății sau chiar decesul pacientului”. 

I-am solicitat să ne spună ce a constatat ancheta internă efectuată la spitalul Raional Anenii Noi. Procurorul ne-a spus că „nu avem nevoie de acea anchetă” și că ar fi în așteptarea rezultatelor expertizei medico-legale. Solicitat să ne spună de ce durează atât de mult timp acea expertiză, procurorul a spus că „organul de urmărire penală depinde de rezultatele expertizei, care durează mult, pentru că sunt implicați mai mulți specialiști”. Procurorul ne-a mai spus că în elaborarea expertizei sunt implicați trei experți de la Centrul de Medicină Legală (CML).

Expertiza tardivă vs vacanța experților

Am solicitat un răspuns și de la Vasile Șarpe, directorul CML, referitor la expertiza medico-legală în cazul morții Valeriei Nicolaev. „Va fi finisată după perioada concediilor. Acum experții sunt în vacanță”, ne-a spus directorul. Întrebat dacă ar fi posibilă o solidaritate de breaslă a membrilor grupului de experți cu medicii implicați în gestionarea cazului pacientei Nicolaev, șeful CML a spus că astfel de influențe ar fi excluse, pentru că „experții poartă răspundere penală în cazul unor rezultate eventual falsificate”.

Imediat după decesul Valeriei Nicolaev, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu o reacție, anunțând că examinarea decesului tinerei din Anenii Noi imediat după naștere, cât și a altor decese înregistrate anterior, inclusiv în Cimișlia și Ștefan Vodă, se află sub controlul ei personal. Deocamdată, ministra nu a făcut publice constatările sale pe marginea acestor decese.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, din cele 24 de femei care au decedat în ultimii trei ani în R. Moldova, șapte au murit în timpul sarcinii, iar 17 – după naștere.