Principală  —  Interviuri   —   „Nu subestimați puterea transformatoare a…

„Nu subestimați puterea transformatoare a procesului de aderare. Călătoria este la fel de importantă ca și destinația”. Interviu ZdG cu Roberta Metsola, președinta Parlamentului European

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a ajuns în seara zilei de sâmbătă, 20 mai, la Chișinău. Oficiala a fost invitata președintei Maia Sandu și ulterior, duminică, a ținut un discurs la Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Înainte de a participa la eveniment, președinta Parlamentului European a acordat un interviu pentru ZdG, în care a vorbit despre drumul R. Moldova spre Uniunea Europeană. 

— Ce faceți în Moldova la sfârșitul acestei săptămâni? Cum vedeți Moldova acum?

— Am venit în Moldova pentru a transmite mesajul foarte clar la Adunarea Națională Europeană a Moldovei că Parlamentul European este alături de Moldova. Este alături de conducerea țării și de oamenii săi care au făcut alegerea europeană. Dar și mesajul că Moldova nu este singură.

— Ați repetat de mai multe ori în discursurile dumneavoastră din ultimii ani că locul Moldovei este în Europa, dar care este calea cea mai scurtă și corectă prin care Moldova poate să ajungă în rândurile statelor UE?

— Procesul de aderare la UE se bazează pe merit. Prin urmare, cel mai bun mod este de a îndeplini toate cerințele și reformele necesare. Moldova avansează bine pe calea reformei și vreau să o laud pe președinta Maia Sandu, dar și guvernul Republicii Moldova pentru acest lucru. Calitatea de membru nu vine peste noapte. Fiecare țară are calea ei de parcurs. Poate fi un proces lung și uneori frustrant. Îmi amintesc de aderarea propriei mele țări în urmă cu douăzeci de ani. Cu toate acestea, mesajul meu este: nu subestimați puterea transformatoare a procesului de aderare. Călătoria este la fel de importantă ca și destinația.

Roberta Metsola în timpul interviului acordat pentru ZdG

— Războiul din Ucraina a provocat multe vulnerabilități în regiune, inclusiv Moldova a devenit mai fragilă și mai amenințată. De ce are nevoie UE de un partener mic și lovit de crize? 

— În Uniunea Europeană, mărimea țării nu este un criteriu pe care îl luăm în considerare. Luăm în considerare mărimea ideilor ei. Toate statele membre ale UE contribuie și alcătuiesc Uniunea noastră. Suntem împreună și astfel suntem mai puternici. Mai mult, atunci când o țară precum Republica Moldova se îndreaptă spre Europa, este obligația noastră să ne deschidem ușile. Acesta este cel mai puternic instrument geopolitic al nostru pentru a garanta pacea, securitatea, stabilitatea și prosperitatea pe continentul european.

— Ce lecții am învățat cu toții din acest război? Care sunt principalele lecții pentru UE?

— Că trebuie să luptăm în fiecare zi pentru valorile noastre, pentru pace, democrație și libertate. Și că într-o criză, unitatea și solidaritatea sunt valorile noastre cele mai puternice.

— Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Moldova este corupția și capacitatea scăzută de a lupta cu acest fenomen. În calitate de legiuitoare, cât de importantă este integritatea pentru parlamentari și cum poate un Parlament să îmbunătățească lupta împotriva corupției într-o țară?

— Sunt în politică pentru a lupta împotriva corupției. Și cred că este extrem de important să arătăm că politica poate fi o forță a binelui. Din aceste motive, integritatea, transparența, și răspunderea în fața legii a tuturor politicienilor sunt esențiale. Cu toții trebuie să fim un exemplu. Parlamentele au un rol esențial în această privință, deoarece trebuie să luptăm împotriva corupției în primul rând prin legi. Dacă avem legi bune, implementarea lor va fi mai ușoară.

— Conduceți Parlamentul Uniunii Europene, una dintre cele mai mari și mai diverse instituții europene. Cum reușiți să obțineți consensul între diferite părți pentru a înainta spre obiectivul comun?

— Parlamentele sunt locuri de dezbatere și trebuie să rămână așa. Aceasta este piatra de temelie a democrațiilor noastre. Cu toate acestea, parlamentele trebuie să fie capabile să ofere rezultate pentru electoratul lor și aici devin importante compromisurile și formarea coalițiilor. În Parlamentul European avem centrul constructiv pro-european care poate face o legislație europeană bună în calitate de coaliție. Nu vorbim despre extreme și populiști, care strigă mai tare, dar nu oferă niciodată soluții.

Fotografia postată de Roberta Metsola după vizita din R. Moldova

— Moldova încearcă să unească acum toate vocile progresiste din țară pentru un viitor european. Care ar fi sfatul dumneavoastră pentru o țară divizată și obosită?

— Unitatea este cheia. Am văzut asta în Europa în modul în care aceasta a răspuns la pandemie și la agresiunea rusească. Atât timp cât rămânem împreună, lucrăm împreună și trecem peste diferențele noastre, vom fi puternici. Același sfat îl am pentru toate forțele progresiste din Moldova. Ați făcut o alegere europeană. Uniți-vă în jurul acestui obiectiv și lucrați împreună pentru a ajunge acolo.

— Moldova este inundată de propaganda rusească, iar multe dintre narațiunile Moscovei spun că Europa și Occidentul vin să aducă pagube în Moldova. Dar cifrele oficiale arată că o persoană din UE trăiește cu aproape 10 ani mai mult decât o persoană din Rusia și are o calitate mai bună a vieții. Cum au reușit europenii să construiască o viață mai bună pentru toți cetățenii lor? Cum poate un stat să se curețe de propagandă?

— Știu că propaganda și dezinformarea sunt agresive, și nu numai în Moldova. Vedem asta peste tot. Acestea sunt niște forțe distructive. Vor să creeze instabilitate și să semene îndoieli. Ei fac asta, pentru că vor să ne țină pe loc. Ei fac asta, pentru ca oamenii să nu se uite la afacerile lor murdare. Trebuie să contracarăm acest lucru în mod activ. Prin adevăr și exemple bune, ca cele menționate mai sus. 

Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană va forma o misiune civilă în R. Moldova până la sfârșitul acestei luni, pentru a spori reziliența sectorului de securitate al R. Moldova în domeniile managementului crizelor și amenințărilor hibride, inclusiv în cel al securității  cibernetice și al combaterii manipulării străine.

Parlamentul European și cel al R. Moldova lucrează împreună pentru a spori rezistența Moldovei la amenințările hibride.

— Multe familii din Moldova au persoane dragi care lucrează și duc o viață bună în toate țările UE. Ei ar dori să știe ce oportunități vin cu statutul de candidată la Uniunea Europeană pentru Moldova?

— UE are o relație strânsă și de lungă durată cu Republica Moldova, care se vede în Acordul de Asociere și în zona de liber schimb sau în călătoriile fără viză în UE. Statutul de candidată la UE acordat Moldovei a fost un pas important pentru deschiderea unei game întregi de noi oportunități. În același timp, suntem conștienți că trebuie aduse beneficii tangibile pentru a asigura aderarea moldovenilor la UE. De aceea, trebuie să mergem mai departe cu integrarea treptată a Moldovei în piața unică a UE, cu cooperarea sectorială, cu eliminarea tarifelor de roaming, de exemplu și permiterea liberalizării permanente a cotelor tarifare în vederea asigurării predictibilității și creșterii atractivității țării pe termen mediu și lung pentru investitori. 

— Avem în curând un Summit European important în Moldova. Oficialii de la Chișinău au declarat că Summitul Comunității Politice Europene este o investiție în viitorul Republicii Moldova. Cum vedeți această perspectivă?

— Summitul va fi foarte important pentru Republica Moldova. Mesajul tuturor liderilor europeni veniți la Chișinău va arăta cu toată claritatea că Moldova nu este singură. Că aparțineți comunității democratice europene. Că faceți parte din familia noastră.

— Plecând din Chișinău, care este imaginea cu care rămâneți? 

— Speranţă. Imaginea pe care o voi ține minte pentru totdeauna este cea a miilor de moldoveni care flutură steagurile Moldovei și Europei și își arată dragostea pentru Uniunea Europeană.

— Vă mulțumim!

Născută în Malta în 1979, Roberta Metsola este deputată în Parlamentul European din 2013, iar din ianuarie 2022 este președintă a Parlamentului European, fiind cel mai tânăr politician ales în această funcție. A fost prim-vicepreședintă din noiembrie 2020 și a fost președintă în exercițiu a Parlamentului după decesul președintelui instituției, David Sassoli, la 11 ianuarie 2022.