Principală  —  Video  —  Anchete   —   VIDEO/ Un inculpat a decedat,…

VIDEO Un inculpat a decedat, altul și-a recunoscut vina, iar ex-ministrul a cerut examinarea cauzei în lipsa lui. Dosarul fostului ministru Eduard Grama, de 7 ani în prima instanță

În iunie 2024 se vor împlini șapte ani de când dosarul în care este vizat fostul ministru al Agriculturii, Eduard Grama și alte nouă persoane a fost trimis în judecată. În această perioadă, procurorul ce instrumenta cazul a demisionat din sistem, iar dosarul s-a perindat pe mesele a trei magistrați. 

Dosarul s-a împotmolit în prima instanță, unde nici măcar nu a început examinarea în fond a cauzei penale. Între timp, fostul ministru a cerut examinarea cauzei în lipsa lui, un alt inculpat și-a recunoscut vinovăția, iar altul a decedat. 

Procurora ce reprezintă acuzarea în prezent admite că dosarul este tergiversat, în timp ce inculpații pledează nevinovați. Ziarul de Gardă este prima instituție media care a participat la o ședință de judecată în acest dosar și vă prezintă detalii despre proces. 

10 inculpați într-un dosar 

Dosarul penal în care fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, este învinuit de corupere și în care mai sunt vizate încă nouă persoane a fost trimis în judecată în iunie 2017. Dosarul vizează tentativa înstrăinării ilicite a peste 30 ha de teren din comuna Stăuceni aflate în proprietatea Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău. 

Alături de Eduard Grama, în dosar figurează Lazăr Chirică, fost viceministru al Mediului și ex-director al Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie, Veaceslav Doni, fost șef al Direcției de administrare a proprietății de stat și a fondului funciar a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Valentin Sîtnic, fost primar al comunei Stăuceni din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Serghei Cazachevici, Andrei Sofroni, Victor Miron, dar și Grigore Jaloba, care, între timp, a decedat.

Potrivit datelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi luat în arendă terenul pe un termen de 30 de ani, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor terţe persoane. Pentru a obţine decizii favorabile în scopul realizării respectivelor intenţii, aceştia ar fi mituit diferiţi funcţionari cu diverse sume de bani, săvârşind infracţiuni de corupere pasivă şi trafic de influenţă. 

Dosarul, trimis în judecată acum aproape 7 ani și instrumentat de procurorul Dorin Compan, a ajuns la acea vreme pe masa judecătorului Ghenadie Plămădeală.

Dosarul, examinat de un alt judecător. Zero ședințe lucrative 

La sfârșitul anului 2019, dosarul a ajuns pe masa altui judecător. După ce unul dintre inculpați și-a recunoscut vina și a solicitat examinarea în procedură separată și simplificată, dosarul lui a rămas în examinare la judecătorul Ghenadie Plămădeală, iar dosarul de bază, în care este vizat Eduard Grama și ceilalți inculpați, a ajuns pe rol la judecătorul Aureliu Postică.

Potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, de la finele anului 2019 până la finele anului 2022, pe acest dosar au fost planificate 34 de ședințe, niciuna dintre ele însă nu ar fi fost lucrativă. 

Detalii de pe portalul instanțelor despre ședințele amânate

Pe 9 septembrie 2022, CSM a eliberat acordurile privind pornirea urmăririi penale și efectuarea perchezițiilor în privința lui Aureliu Postică, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, acesta fiind suspendat din funcție pe perioada desfășurării urmăririi penale. 

Atunci, judecătorul Aureliu Postică a acuzat membrii Consiliului de „abuz de putere” și de „încălcarea flagrantă a garanțiilor dreptului la un proces echitabil”, care, potrivit lui, în ședința CSM s-ar fi manifestat prin „împiedicarea intenționată” de a-și expune poziția de apărare şi de a prezenta „probe în infirmarea bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii”.

În martie 2023, magistratul a fost scos de sub urmărire penală, iar dosarul a fost clasat. El a revenit în sistem în vara anului 2023. 

Un alt judecător, 17 ședințe programate și doar una lucrativă 

În noiembrie 2022, după ce judecătorul Postică a fost suspendat din funcție, dosarul lui Grama și al celorlalți inculpați a fost repartizat judecătoarei Liliana Cușcă. Până la momentul de față, au fost planificate 17 ședințe de judecată, dintre care doar una a fost lucrativă. Din cei șapte inculpați, trei, printre care și Eduard Grama, au depus cereri privind examinarea dosarului în lipsă. Instanța de judecată le-a satisfăcut solicitările. 

Prima ședință de judecată cu Liliana Cușcă în calitate de judecătoare a fost programată pentru 10 noiembrie 2022, însă ședința nu a avut loc, întrucât inculpații și avocații acestora nu s-au prezentat la ședință. Nici la cea de-a doua ședință, programată pentru 20 ianuarie 2023, inculpații și avocații acestora nu s-au prezentat, ședința fiind amânată. Ulterior, ședințele din 21 martie și 5 aprilie au fost amânate, pentru că nu s-au prezentat toți participanții la proces. 

Judecătoarea Liliana Cușcă, la ședința de judecată din 21 martie 2024. Foto: ZdG 

După o ședință amânată, cea din 11 mai 2023, la cererea avocaților, la 18 septembrie 2023 judecătoarea a dispus aducerea silită a inculpaților. Însă și următoarea ședință, din 27 septembrie, a fost amânată, întrucât un avocat nu s-a prezentat. 

Pentru luna octombrie 2023 au fost programate două ședințe. Ele însă nu au avut loc. La fel, alte două ședințe programate pentru luna noiembrie 2023 nu au avut loc, pe motiv că judecătoarea s-a aflat în concediu medical. Unica ședință lucrativă a fost cea din 7 decembrie 2023. Printre aceste amânări, judecătoarea a reușit totuși să stabilească identitatea inculpaților, aceasta fiind o primă procedură în cadrul ședințelor preliminare. 

Dosarul Grama a ajuns în gestiunea unui nou procuror

Pe lângă faptul că dosarul a ajuns pe rolul altor doi judecători, și acuzarea este reprezentantă de un nou procuror.

Dosarul fusese instrumentat anterior de către procurorul Dorin Compan, care însă a fost eliberat din sistem, din proprie inițiativă, în februarie 2020. Astfel, dosarul a fost repartizat procurorei Irina Gheorghiștean. 

ZdG – prima instituție media care participă la o ședință de judecată în acest dosar

Ziarul de Gardă a participat la ședința de judecată din 21 martie 2024. În ședință nu s-au prezentat, fără a invoca vreun motiv, unul dintre inculpați și avocații altor trei. Iar un alt avocat a depus cerere prin care a cerut amânarea ședinței pe motiv că se află în concediu medical după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale. 

Pentru a evita lezarea drepturilor inculpaților la apărare, procurora Irina Gheorghiștean a fost de acord ca ședința de judecată să fie amânată. 

În același timp, judecătoarea Liliana Cușcă i-a obligat pe cei care au lipsit de la ședință să prezinte la următoarea ședință acte justificative privind motivele neprezentării în instanță. La fel, aceasta a avertizat inculpații despre necesitatea prezentării obligatorii la ședințele de judecată, or, în caz contrar, a spus ea, vor fi aplicate măsuri coercitive de asigurare a prezenței acestora la judecată. Adică, inculpații ar putea fi aduși silit la ședințe. 

Cei prezenți la ședința de judecată au fost mirații să vadă echipa ZdG prezentă în sala de judecată. Conform unui apărător, în cei aproape 7 ani de când dosarul se află în prima instanță, nicio instituție media nu a participat la vreo ședință de judecată. 

Procurora ce reprezintă acuzarea în acest caz admite că dosarul este tergiversat

Procurora ce reprezintă acuzarea, Irina Gheorghiștean, admite că dosarul ar putea fi tergiversat intenționat și spune că inclusiv asupra avocaților au fost aplicate de-a lungul anilor măsuri coercitive, printre care și amenzi. 

Procurora anticorupție Irina Gheorghiștean. Foto: ZdG

„Motivele care au stat la amânarea acestor ședințe condiționează asemenea concluzie (tergiversarea, n.r.). Ar trebui să depășim măcar ședința preliminară odată ce toate cererile, inclusiv lista probelor apărării, urmează a fi depuse anume în ședința preliminară. Anterior,  au fost dispuse măsuri coercitive, inclusiv informarea Uniunii Avocaților, au fost aplicate amenzi. Măsuri au fost aplicate inclusiv de doamna Cușcă”, a spus ea.

Întrebată de ce totuși dosarul bate pasul pe loc, ea a spus că numărul inculpaților și avocaților condiționează într-o anumită măsură amânările. 

„Din prezentul dosar s-au disjuns câteva proceduri și într-o procedură simplificată a fost pronunțată sentința. La doamna Cușcă dosarul a ajuns după repartizare, după ce a fost examinat de un alt judecător și acum ne aflăm în ședință preliminară. Numărul inculpaților și avocaților condiționează într-o anumită măsură amânările. Suntem foarte mulți participanți în ședință și până în prezent nu ne-am întrunit să depășim ședința preliminară. În privința unui inculpat, absențele au fost condiționate de o intervenție pe mandibulă. În privința altui inculpat, am anexat actele cu privire la deces. Codul de procedură penală prevede că inculpații au dreptul să depună o cerere privind examinarea cauzei în lipsă lor, doar cu participarea apărătorilor. Noi avem trei inculpați care au depus asemenea cereri și dosarul se examinează în lipsa lor”, a spus procurora Irina Gheorghiștean. 


Avocată: „Toți inculpații din această cauză pledează nevinovați”

Avocata Georgeta Lupea, care apără interesele unui inculpat în acest dosar, susține că dosarul este lipsit de probe, iar toți inculpații pledează nevinovați. 

Avocata Georgeta Lupea. Foto: ZdG

„Este un dosar penal în care persoanele sunt nevinovate. Nu doar clientul meu, dar toți inculpații din această cauză pledează nevinovați. În această cauză penală lipsesc probe care ar demonstra vinovăția lor. Se deduce că este un dosar fabricat”, a spus ea.

Avocata respinge ideea tergiversării dosarului și spune că toate amânările în acest dosar au fost probate. 

„Durata examinării dosarului este atât de mare din cauza numărului mare de inculpați. Dosarul a fost examinat de trei judecători. El a fost redistribuit din diverse motive. Apoi au fost schimbați și 2-3 avocați. Amânarea ședințelor s-a făcut din diferite motive, inclusiv coincidența examinării altor cauze penale sau motive de boală. Toate amânările sunt întemeiate. Chiar dacă ședințele au fost amânate din cauza unui avocat sau a unui inculpat, la ședința ulterioară au fost prezentate dovezi care demonstrează temeinicia lipsei persoanei”, a spus avocata Georgeta Lupea. 

Eduard Grama vorbește la un eveniment organizat de partidul lui Eugeniu Nichiforciuc. Foto: Facebook

Eduard Grama, parte a echipei lui Eugeniu Nichiforciuc 

Absent la ședințele de judecată, ex-ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, încearcă să fie vizibil în politică. Recent, acesta s-a alăturat echipei partidului „Mișcarea Respect Moldova” a lui Eugeniu Nichiforciuc, fost deputat PDM și apropiat al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc.