Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor…

VIDEO Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 19 iunie 2021

Comisia Electorală Centrală a fost obligată de magistrații Curții de Apel Chișinău să deschisă nu mai puțin de 190 de secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Decizia vine după șapte zile în care dosarul a fost examinat la Curtea de Apel Chișinău. Inițial, Comisia Electorală Centrală a aprobat deschiderea în străinătate a 139 de secții de votare. După două zile de proteste în fața instituției, hotărârea a fost modificată, numărul secțiilor de votare fiind majorat cu șapte. Chiar și așa, decizia Comisiei Electorale Centrale a fost atacată în instanță.

Secția de votare care urma să fie deschisă în comuna Corjova din raionul Dubăsari și alte două în municipiul Bender au fost excluse de Comisia Electorală Centrală, după ce Serviciul de Informații și Securitate atenționa asupra unor riscuri la adresa securității naționale.

Iar Duma de Stat a Rusiei acuză Republica Moldova de „subminarea operațiunii de menținere a păcii” în regiunea transnistreană, conform unei decizii adoptate la începutul acestei săptămâni. Instituția mai spune că un rol în „intensificarea conflictului și în sufocarea Transnistriei o au autoritățile ucrainene”.

Reprezentații Dumei de Stat a Rusiei susțin că în timpul alegerilor prezidențiale din R. Moldova a apărut o criză politică „însoțită de o implicare vădită din partea României, a Statelor Unite ale Americii și a altor țări occidentale”. Instituția susține că acea criză „nu a fost rezolvată și se agravează pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. 

Deocamdată, autoritățile de la Chișinău nu au reacționat la aceste declarații. 

Cu o zi înainte de adoptarea documentului, șefii de stat și de Guvern din 30 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice au înaintat o declarație prin care cer Rusiei să își retragă forțele armate de pe teritoriul R. Moldova, Ucrainei și Georgiei. Astfel, NATO solicită Rusiei să se angajeze în mod constructiv în soluționarea cazului regiunii transnistrene.

Luni, 14 iunie, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat luni, 14 iunie, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul fraudei bancare. 

Veaceslav Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare, după ce marți, 1 iunie, în cadrul ședinței de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, procurora de caz Elena Ceruța a anunțat că renunță la toate capetele de acuzare aduse lui Platon, tot atunci fiind examinată și ordonanța de renunțare în acest sens.

La câteva minute după pronunțarea sentinței, reprezentanții lui Platon au remis presei un comunicat prin care anunțau achitarea controversatului om de afaceri.

Din această săptămână, Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte interimar. În contextul deciziei Curții Constituționale care a dus la revocarea a patru membri, Luiza Gafton a fost înlocuită cu Dorel Musteață. El a mai deținut funcția de interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. 

Rămas cu doar opt membri din 12, CSM a dispus în ședința de marți anularea concursului pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională din partea instituției, după ce, în prealabil, l-a exclus din concurs pe deputatul socialist Vasile Bolea pentru că nu întrunea condițiile legale. 

Judecătoarea Angela Bostan de la Curtea de Apel Chișinău ar fi victimă a unei scheme de filaj, care ar fi fost pusă la cale de cinci indivizi. Cei cinci au fost reținuți de ofițerii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Magistrata nu a vrut să comenteze cazul, dar pe ZdG găsiți un material despre dosarele gestionate de ea.

Pentru a opta oară avocații lui Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, au cerut strămutarea judecării cauzei penale în privința acestuia, de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad. De această dată, motivul invocat de avocații angajați și plătiți de Șor este un articol publicat de Ziarul de Gardă în care se conțin declarațiile președintelui Curții de Apel Cahul, Ruslan Petrov, în legătură cu desfășurarea procesului lui Ilan Șor după ce Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisia judecătoarei raportor Nina Veleva.

În această săptămână, a avut loc primul summit dintre președintele SUA, Joe Biden, și cel al Federației Ruse, Vladimir Putin. Întâlnirea dintre cei doi s-a încheiat miercuri, 16 iunie, cu o declarație comună referitoare la „stabilitatea strategică”. „Un război nuclear nu trebuie să aibă loc niciodată”, se arată în declarație. 

Iar viceprimarul de Chișinău Victor Chironda va fi verificat de o comisie formată din șase funcționari, care vor încerca să „elucideze circumstanțele absenței de la serviciu a acestuia în vederea constatării consecințelor faptei constatate”. Se întâmplă după ce edilul Ion Ceban a semnat o dispoziție în acest sens. 

Verificarea vine după ce în cadrul unei conferințe de presă, Chironda a solicitat inițierea unei anchete de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului și șefei Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru, dar și suspendarea ei din funcție pe perioada desfășurării acesteia, acuzând că Direcţia Generală Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare a emis cu încălcări autorizația de demolare a Hotelului Național cu încălcări. 

Iar șefa Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a fost demisă din funcție. Anunțul a fost făcut de primarul de Chișinău, însă fără a oferi detalii. 

Tot în această săptămână s-au aprins spiritele în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău. Consilierul de pe lista Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase și cel al Politic „Șor” Serghei Burgudji s-au îmbrâncit. Alteracțiile dintre cei doi au pornit în momentul în care deputatul Platformei DA Alexandru Slusari a început să țină un discurs cu privire la includerea satului Floreni în componența municipiului Chișinău.

După ce prețurile la carburanți a crescut drastic timp de mai multe luni, Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a obligat petroliștii să anuleze prețurile la carburanți, potrivit Agenției, majorate nejustificat. 

Dacă petroliștii nu vor anula ultima majorare, ANRE anunță că va iniția procedura de suspendare a licențelor.

În ediția de joi a Ziarului de Gardă găsiți un supliment electoral în care vă prezentăm cele mai importante detalii din carierele celor care în această campanie electorală vă cer votul și vă promit că, dacă vor ajunge în Parlament, vă vor reprezenta interesele și vor munci doar pentru binele țării. 

Despre averile, dosarele și controversele celor mai importanți candidați din lista primelor patru partide din buletinele de vot puteți citi în ziar, iar de săptămâna viitoare și pe site, la o rubrică specială, dedicată scrutinului din 11 iulie. 

Pe zdg.md găsiți un articol despre cum politicienii și partidele înscrise în cursa electorală recurg la diverse tertipuri pentru a evita să raporteze banii cheltuiți pentru publicitatea din sursele media și de multe ori maschează publicitatea în articole și reportaje cu caracter social sau cultural. De asemenea, găsiți un reportaj video despre infomania legată de imunizarea împotriva COVID-19.