Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor…

VIDEO Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 16 octombrie 2021

Încheiem o săptămână deloc ușoară, în care ne-am pomenit în mai multe stări de criză – stare de urgență în sănătate publică din cauza numărului tot mai mare de îmbolnăviri COVID-19, dar și stare de urgență din cauza crizei energetice. Mișcări interesante avem în domeniul justiției, dar și în unele companii de stat. Haideți să le luăm pe rând. 

Peste 2 mii de cazuri de infectare cu COVID-19. Asta am avut în una dintre zilele acestei săptămâni și autoritățile atenționează că, în cazul în care nu ne vom proteja și nu vom respecta măsurile igienico-sanitare, numărul cazurilor de îmbolnăviri va crește până la 3 mii. 

Autoritățile au însă o explicație privind cele peste 2 mii de cazuri înregistrate miercuri. Mai exact, în acea zi au fost efectuate peste 11 mii de teste.

Pentru că în R. Moldova este sub stare de urgență în sănătate publică până la 30 octombrie, autoritățile au decis că toți cetățenii, cu excepția minorilor, sunt obligați să dețină un act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a documentului în timpul aflării în toate spațiile publice închise și deschise, inclusiv în transportul public.

Iar de pe 15 octombrie, cetățenii moldoveni vor putea descărca online certificatul COVID-19, care include: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare. Toate vor fi descărcate de pe pagina certificate-covid.gov.md. Mai mult, autoritățile din sănătate dau asigurări că certificatul COVID-19 emis de R. Moldova va fi modificat pentru a fi compatibil cu certificatul european. 

Îmbucurătoare veste. Dar, apropo, ce ține de certificatele de vaccinare. În ultimul timp, ZdG a primit tot mai multe semnale precum că schema privind falsificarea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19 a prins amploare în R. Moldova. Chiar noi am demonstrat, în luna august, cât este de ușor să cumperi un asemenea certificat. Autoritățile spun că investighează cazul, însă deocamdată nu au identificat persoana care a falsificat certificatul în posesia căruia a intrat ZdG. 

Știm că mulți sunt sceptici sau se tem să se imunizeze împotriva COVID-19, însă vaccinul reprezintă un instrument de importanță majoră pentru a ajuta la ținerea sub control a pandemiei. Important este și faptul că persoanele care sunt complet vaccinate împotriva COVID-19 sunt protejate împotriva infecțiilor severe, spitalizării și morții cauzate de virus. ZdG a pregătit un material video în care vă explică importanța vaccinării împotriva COVID-19 și vă spune dacă prin vaccinare, riscăm să ne fie introdus în organism un cip. 

Până și Vladimir Voronin s-a vaccinat împotriva COVID-19. Dovada a fost prezentată de acesta la ședința de joi a Parlamentului.

De miercuri avem și stare de alertă în sectorul de gaze naturale, pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării, asta spune ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Criza în acest sector vine odată cu expirarea, la 30 septembrie, a contractului pentru tranzitare și furnizarea gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”. Părțile au prelungit contractul pentru o lună, însă partea rusă pare să dicteze condiții deloc avantajoase pentru R. Moldova.

Autoritățile dau asigurări că, cel puțin pentru luna octombrie, prețul în facturi nu se va schimba. Ce urmează, rămâne de văzut, însă experții energetici susțin că gaze vom avea, dar nu se știe la ce preț le vom procura. 

Haideți să vedem și cum stau lucrurile în justiție.  După cum știți, procurorul general Alexandr Stoianoglo cercetat pentru abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu rămâne în arest la domiciliu. Deși procurorul anticorupție de caz Victor Furtună a contestat decizia, solicitând aplicare arestului preventiv în privința procurorului general suspendat, acesta rămâne în arest la domiciliu. 

Apropo, socialiștii și comuniștii au sărit în apărea procurorului Stoianoglo și au organizat duminică o manifestație de protest. ZdG a discutat cu mai mulți participanți la protest, iar rezultatul este de-a dreptul interesant. 

30 de zile de arest la domiciliu a primit și adjunctul suspendat al procurorului general suspendat, Ruslan Popov. Procurorul locuiește într-o casă la care mulți cetățeni doar ar visa. Popov a fost reținut sâmbăta, 9 octombrie, fiind suspectat de îmbogățire ilicită. Procurorii spun că dosarul este un rezultat al informațiilor analizate din investigațiile jurnalistice și a probelor acumulate.

De altfel, averea lui Popov a fost verificată de Autoritatea Națională de Integritate, iar în urma controlului au fost depistate anumite discrepanțe cu privire la neincluderea a 125 de mii de lei, obținuți din transferuri bancare din străinătate și pe care Popov i-a indicat eronat în declarația de avere, însă în această situație legea îl obligă pe subiect să își rectifice informațiile din declarații în termen de 30 de zile, lucru pe care Popov l-a făcut. 

Pentru mersul lucrurilor din justiție, ministrul Justiției s-a ales cu o moțiune simplă de cenzură din partea comuniștilor și socialiștilor. Moțiunea simplă a fost denumită – „subminarea principiilor statului de drept și subminarea justiției”. 

O noutate importante a acestei săptămâni este și faptul că noua conducere a Procuraturii, interimară ce-i drept, a dispus efectuarea verificărilor în dosare care vizează imbogățirea ilicită. Este vorba de cazurile ex-judecătoriilor Ion Druță și Oleg Sternioală, ex-procurorul-șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, dar și a ex-deputatului democrat Constantin Țuțu.

În același timp, din sistem de drept au început să plete tot mai multe persoane. Spre exemplu, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a depus cerere de demisie. Ion Caracuian ne-a spus că a demisionat din motive personale. Apropo, Caracuian a fost ales șef al PCCOCS în septembrie 2020, în urma unui concurs la care s-a înscris doar el. 

Și Eugeniu Strochin, șeful Inspectoratului de Poliție (IP) Soroca, a demisionat. Iar Oxana Greceanîi, fiica Zinaidei Greceanîi, a fost rechemată de Guvern din funcția de reprezentantă a R. Moldova în Comisia economică euroasiatică. 

Tot în această săptămână, de la Metalferos a demisionat directorul general Igor Cujba. Anterior, mai mulți ani politicieni, dar și șefi de Guvern au declarat că Metalferos a fost controlată și smulsă de bani prin managerii puși de către fugarul Vladimir Plahotniuc.

Anul trecut, Ziarul de Gardă a scris că acesta a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.

În același timp, Ministerul Mediului caută director pentru Agenția Moldsilva după ce Dumitru Cojocaru, care anterior a fost vizat în investigațiile ZdG „Hoții de păduri”, s-a pensionat și nu a mai depus nicio cerere pentru prelungirea mandatului său de director.

Tot în această săptămână, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut dreptate jurnalistului Iurie Sanduța, autorul anchetei „Banii lui Dodon din Bahamas” și RISE Moldova, condamnând R. Moldova pentru încălcarea libertății de exprimare. 

Decizia instanței internaționale vine după ce liderul socialiștilor Igor Dodon și colegii lui de partid au pus presiune pe redacția RISE Moldova, cu două acțiuni similare în instanța de judecată, cu câteva zile înaintea celui de-al doilea scrutin pentru prezidențialele din 2016. Între timp, Dodon devenise președintele țării, iar judecătorii moldoveni au emis o decizie în favoarea partidului lui Dodon. Unul dintre motivele care a stat la baza hotărârii emise de magistrații moldoveni a fost și faptul că nicio instituție de stat nu a constatat că, PSRM a primit fonduri suspecte din exterior, astfel au etichetat investigația RISE Moldova drept defăimătoare.

O altă veste bună vine de la Parlament. R. Moldova în sfârșit se poate lăuda cu faptul că a ratificat Convenţiei de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. Socialiștii și comuniștii, care sunt de părere că această convenție atentează la valorile creștine au părăsit sala de ședințe, atunci când proiectul a fost supus votului. 

Igor Dodon a acționat în judecată și redacția ZdG, nemulțumit de câteva fraze din ancheta „Vacanțele de lux ale președintelui”, fiind și primul șef de stat care a acționat în judecată redacția noastră. Avocatul lui Dodon s-a prezentat doar la prima ședință din proces, iar el la niciuna. La ultimele două ședințe, nici reprezentantul legal al fostului șef de stat nu s-a prezentat, nejustificat. În aceste condiții, instanța a dispus scoaterea cererii de pe rol.