Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Natalia Gavrilița, contrazisă de…

VIDEO Natalia Gavrilița, contrazisă de legislație când spune că aceasta nu prevede declararea unor bunuri care nu-i aparțin

Casa în care locuiește prim-ministra Natalia Gavrilița a fost construită de părinții săi în perioada 2001-2005. COLAJ ZdG

Prim-ministra Natalia Gavrilița justifică nedeclararea în declarațiile sale de avere și interese casa părinților în care locuiește prin faptul că actuala legislație privind declararea averii și a intereselor personale nu o obligă să declare imobilul. Declarațiile televizate de vineri seara ale acesteia sunt contrazise însă de Legea 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și a intereselor personale.

Natalia Gavrilița spune că locuința părinților în care locuiește încă din 2019 nu se regăsește în declarația sa de avere întrucât edificiul este proprietatea părinților săi, iar legislația nu prevede declararea unor bunuri care nu-i aparțin.

În realitate, Legea 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și a intereselor personale stabilește faptul că funcționarul trebuie să declare „bunurile mobile şi imobile, inclusiv cele nefinalizate, deținute în proprietate cu drept de uzufruct, de uz, de abitație, de superficie, inclusiv în calitate de beneficiar efectiv, de membrii familiei lui și de concubinul/concubina lui ori aflate în posesia acestora în baza unor contracte de mandat, de comision, de administrare fiduciară, a unor contracte translative de posesie şi de folosință, dar și bunurile transmise de către subiectul declarării cu titlu oneros sau gratuit, personal sau de către membrii familiei lui, concubinul/concubina lui către orice persoană fizică sau juridică în perioada declarării, dacă valoarea fiecărui bun depășește suma de 10 salarii medii pe economie”. Astfel, Gavrilița este obligată de lege să declare imobilul întrucât îl are în abitație, adică se folosește de imobilul care este proprietate a părinților săi.

„Vreau să fie foarte clar, eu locuiesc la părinții mei. Eu nu am scris casa pe numele părinților, eu locuiesc la părinții mei. Părinții au construit această casă acum 20 de ani, iar când ne-am întors de la Londra pentru mine a fost important ca băiatul meu să crească lângă bunici. Pentru mine asta contează foarte mult, pentru că am fost apropiată bunicilor mei. În plus, este foarte complicat să ai o meserie ca a mea și să crești un copil fără sprijinul părinților”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul unei emisiunii de la RTR Moldova.

„Eu locuiesc la ei. Deocamdată nu am depus declarația de avere în calitate de prim-ministră. Dar acum în legislație nu este scrisă o asemenea situație, iată de ce nici nu m-am gândit că este important”, a spus Gavrilița, chiar dacă prevederile Legii 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și a intereselor personale o contrazic.

ZdG a solicitat-o pe Lilia Ioniță, coordonatoare de proiect la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), să facă o interpretare a legislației privind declararea averii și intereselor personale. Ioniță a menționat că „uzul și abitația NU NEAPĂRAT trebuie să fie confirmate prin contracte. În principiu, funcționarul trebuie să declare bunul imobil în care locuiește, că altfel se primește că el locuiește în aer. El trebuie să indice locul unde locuiește”, a punctat Ioniță.

Conform informațiilor din declarațiile de avere ale familiei prim-ministrei Natalia Gavrilița și ale soțul său, Vladimir Gavrilița, cei doi dețin în proprietate un apartament de 52 de metri pătrați cumpărat în 1997 cu circa 275 de mii de lei. Soții Gavrilița mai declară un automobil Lexus fabricat în 2009, procurat în 2014 cu 17 mii de euro și un automobil Subaru, la fel din 2009, procurat în 2018 cu 3,5 mii de euro. Familia Gavrilița păstrează în trei conturi bancare aproximativ 370 de mii de lei. 

Casa „de milioane” în care locuiește prim-ministra

Ziarul de Gardă a constat însă că familia Gavrilița nu locuiește în apartamentul indicat în declarațiile de avere, ci într-o casă de milioane, cu două niveluri, situată în sectorul Centru al Capitalei. Bunul imobil aparține părinților noii prim-ministre, Valeriu și Nina Catrinescu și este protejat de ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS). Casa a fost construită de părinții actualei prim-ministre în perioada 2001-2005, procesul-verbal de recepție fiind semnat în luna septembrie 2005. Soții Catrinescu au procurat terenul în anul 2001. Miercuri, 11 august, în acest imobil ZdG l-a văzut și pe Valeriu Catrinescu, tatăl șefei Executivului.

Casa în care locuiește prim-ministra Natalia Gavrilița

În anii 90, Valeriu Catrinescu, tatăl prim-ministrei a fost vicepreşedinte al Concernului Republican pentru Gospodărirea Apelor „Apele Moldovei” și director al Institutului de Proiectare a Sistemelor de Gospodărire a Apelor „Acvaproiect” al Concernului Republican pentru Gospodărirea Apelor „Apele Moldovei”. Valeriu Catrinescu este acum, conform informațiilor publice, administrator al Institutului de Proiectare a Sistemelor de Gospodărire a Apelor „Acvaproiect”, care a devenit, între timp, o entitate privată, firma fiind fondată de SRL „Customagic”, care se prezintă ca fiind unul dintre lideri în vânzari a produselor alimentare pe piața din R. Moldova.  Datele publice arată că și mama actualei prim-ministre figurează în calitate de fondatoare sau cofondatoare la câteva companii, unele dintre care nu mai sunt însă active. 

Valeriu Catrinescu și fiica sa, Natalia Gavrilița / SURSA foto:https://secareanu.wordpress.com

Casa în care locuiește familia actualei prim-ministre nu se regăsește în declarațiile de avere și interese personale depuse de ea și soțul său în ultimii ani. Anastasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei nu a putut să ne spună miercuri seara de ce prim-ministra nu declară imobilul în care locuiește, precizând că trebuie să se consulte cu „întreaga echipă, printre care și juriști”. Joi, 12 august, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei ne-a transmis, în scris, răspunsul oficial al Nataliei Gavrilița.

„Natalia Gavrilița locuiește cu părinții din iunie 2019, atunci când a revenit în țară din Londra. A declarat toate proprietățile deținute în proprietate, conform legii și instrucțiunilor pentru completarea declarației de avere și interese personale. Regimul de declarare pentru situația specifică, când persoana nu este nici beneficiar efectiv, nici nu deține bunul în temeiul unui act juridic, nu este reglementat expres. Prim-ministru va depune declarația în termenul stabilit de legislația în vigoare”, se precizează în răspunsul primit de ZdG prin intermediul Anastasiei Taburceanu.

Noii miniștri au 30 de zile la dispoziție pentru a depune declarațiile de avere și interese

Conform legii, în cazul angajării, al validării mandatului ori al numirii în funcţie, după caz, funcționarul respectiv trebuie să depună declaraţia de avere și interese personale în termen de 30 de zile de la data angajării, validării mandatului ori numirii în funcţie, indicându-se veniturile obținute de el, împreună cu membrii de familie, concubinul/concubina lui în anul fiscal precedent, dar și bunurile deținute şi interesele personale prevăzute la data depunerii declarației.