Principală  —  IMPORTANTE   —   Vicepremierul Nicu Popescu efectuează o…

Vicepremierul Nicu Popescu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles pentru a discuta „următorii pași în procesul de aderare la UE”

Sursa foto: Nicu Popescu/ Facebook

După recomandarea Comisiei Europene (CE), vicepremierul Nicu Popescu va efectua, în perioada 20-21 noiembrie, o vizită de lucru la Bruxelles alături de echipa de la Ministerul de Externe, Cancelaria de Stat a R. Moldova și Ministerul Finanțelor pentru a discuta „următorii pași în procesul de aderare la UE”.

De asemenea, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), la Bruxelles, ministrul de externe Nicu Popescu va avea întrevederi cu Gert-Jan Koopmna, directorul general pentru vecinătate și extindere al UE dar și cu alți oficiali europeni.

Pe 8 noiembrie 2023, CE a recomandat Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE. Totodată, CE a recomandat acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE pentru Georgia.

„(…) După 10 ani, astăzi este o zi istorică, Comisia recomandă Consiliului să deschidă negocierile cu Ucraina și R. Moldova. R. Moldova nu se confruntă cu un război convențional, dar face obiectul unor presiuni de destabilizare constantă la adresa democrației sale și suferă și de pe urma consecințelor războiului (…)”, a declarat Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană a întocmit un raport în legătură cu progresele înregistrate de R. Moldova pe calea europeană. Instituția subliniază că țara noastră a înregistrat progrese bune în ceea ce privește reforma justiției, însă aceasta trebuie finalizată, nefiind înregistrate progrese semnificative în ceea ce privește urmărirea penală a cazurilor de corupție la nivel înalt.

La scurt timp după anunțul Comisiei Europene, președinta Maia Sandu a declarat că „acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun – al instituțiilor statului, care muncesc pentru a transforma țara, precum și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea”.

Decizia finală privind începerea negocierilor cu R. Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.