• Sunt obligați elevii și studenții care își fac studiile peste hotare să achite pentru polița de asigurare obligatorie de asistență medicală?

  Sunt obligați elevii și studenții care își fac studiile peste hotare să achite pentru polița de asigurare obligatorie de asistență medicală?
  09 aprilie 2020 | 10:45

  După mai multe întrebări primite de la studenții care învață în străinătate în legătură cu faptul dacă sunt sau nu obligați să procure polița de asistență medicală obligatorie, ZdG a discutat cu juristul și expertul în drept medical Ion Dodon, despre statutul în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală a elevilor și studenților din R. Moldova care se află la studii peste hotare.

  Doina Balica, studentă la Erasmus University
  Rotterdam din Olanda.

  Doina Balica este studentă în anul întâi la Facultatea de Administrație Publică la Erasmus University Rotterdam din Olanda. Odată cu carantina instituită, tânăra trebuie să revină acasă, în R. Moldova, cu o cursă charter autorizată. Îndată ce a aflat despre decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind faptul că persoanele ce intenționează să traverseze frontiera de stat pe cale aeriană trebuie să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, mama tinerei a achitat suma solicitată, pentru ca Doina să-și poată procura bilet de avion. „Ulterior, am aflat că nu eram obligată să achit pentru polița medicală, deoarece studenții sunt asigurați de stat și nu trebuie să procure polița medicală. Vreau să încerc să îmi returnez banii achitați”, a menționat Doina.

  Valentin Josan, elev la Durham School,
  Marea Britanie

  Valentin Josan studiază al doilea an la Durham School din Marea Britanie, după ce a obținut o bursă de studii. De jure, el încă se consideră elev la un liceu din R. Moldova. Tânărul spune că, de fiecare dată când s-a adresat la Centrul Medicilor de Familie unde se află la evidență, i s-a spus să scrie în fișă că este elev la liceul din Moldova, pentru că, altminteri, ar trebui să achite serviciile medicale. 

  „Elevii și studenții care învață în străinătate nu sunt obligați să cumpere polița de asigurare obligatorie de asistență medicală. Faptul respectiv este prevăzut în Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, în articolul patru. În lege sunt prevăzute mai multe categorii de persoane care sunt asigurate din contul statului, inclusiv elevii și studenții care-și fac studiile peste hotare”, a precizat Ion Dodon. 

  Expertul spune că este important ca persoana să-și demonstreze statutul de student sau elev în instituțiile de învățământ de peste hotarele R. Moldova, prin acte justificative eliberate de instituția de învățământ în care își fac studiile. 

  Ion Dodon, expert în drept medical

  Conform unui comunicat emis de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), statutul de persoană asigurată li se atribuie elevilor sau studenților, care studiază în R. Moldova, dar și în orice țară a lumii, de la data înmatriculării sau a începerii anului de studiu până la expirarea unui an calendaristic, cu posibilitatea prelungirii, în cazul promovării în anul următor de studii.

  În perioada stării de urgență, elevii și studenții care își fac studiile peste hotare trebuie să completeze formularul, la care să anexeze adeverința de la facultate, care nu necesită a fi tradusă, sau alte acte care dovedesc faptul că își fac studiile peste hotare cu frecvență la zi și durata anului de învățământ. Setul de documente urmează să fie expediate la adresa suport@cnam.gov.md.

  Expertul Ion Dodon a menționat că situația de urgență nu este doar în R. Moldova, ci și în alte țări europene, iar studenții ar putea avea dificultăți în obținerea actelor. 

  „Dacă nu au aceste acte, din punctul meu de vedere, ei trebuie să informeze despre acest lucru reprezentanții statului, inclusiv Poliția de Frontieră. Dacă se va insista pe depunerea unei declarații, părerea mea este că trebuie să o depună, dar, ulterior, să se adreseze la CNAM și să demonstreze statutul lor de persoană asigurată din contul statului prin documente justificative eliberate de instituția de învățământ”, a menționat Ion Dodon.

  În cazul în care persoana, din neștiință a procurat polița de asigurare obligatorie de asistență medicală, juristul recomandă adresarea la CNAM cu solicitarea de a-i fi restituită suma achitată. „Cred că există temei juridic pentru restituirea acestor sume. Persoana nu era obligată să achite polița de asigurare obligatorie de asistență medicală, aceasta fiind asigurată din contul statului”, a conchis expertul.

  Purtătoarea de cuvânt a CNAM, Silvia Munteanu, a menționat că este posibilă restituirea mijloacelor financiare achitate de către elevii și studenții din R. Moldova care își fac studiile peste hotare, prin adresarea unei petiții în adresa instituției: Compania Naţională de Asigurări în Medicină, str. Vlaicu Pîrcălab, 46, mun. Chişinău, MD 2012.

  CNAM a amintit că polița medicală pe suport de hârtie nu mai este obligatorie, iar pentru accesarea serviciilor medicale sau internarea în spital, cetățenii urmează să prezinte doar buletinul de identitate sau actul de identitate provizoriu.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  75 de ani de închisoare pentru „bardacul” din justiție

  Probabil nu mai există cetățean în R.Moldova care să pună la îndoială nivelul pandemic al corupției din sistemul judiciar. Deși s-au derulat reforme peste reforme, caracatița oligarhică a tot înghițit, unul cât…
  75 de ani de închisoare pentru „bardacul” din justiție

  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat Statului Major General și comandanților de trupe ca, începând cu 23 aprilie, să asigure revenirea trupelor în punctele de desfășurare permanentă, scrie Novaya…
  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  Șeful de direcție al BNM, Ion Ropot, și șeful adjunct al ANP, Serghei Demcenco, plasați din nou în izolator

  Reprezentanții Procuraturii Genereale( PG) au emis vineri, 23 aprilie, un comunicat de presă prin care anunță că la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS…
  Șeful de direcție al BNM, Ion Ropot, și șeful adjunct al ANP, Serghei Demcenco, plasați din nou în izolator

  Vladimir Putin anunță că Rusia este gata să-l primească pe Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova

  Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, 22 aprilie, că Rusia este pregătită să-l primească pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova, oricând va dori acesta, informează t…
  Vladimir Putin anunță că Rusia este gata să-l primească pe Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova

  CE anunță că a lansat două proiecte cu privire la reforma justiției penale în R. Moldova: „Necesitatea accelerării reformelor în domeniul justiției penale este susținută de constatările și recomandările organismelor statutare”

  Membrii Consiliului Europei (CE) au emis un comunicat prin care informează că au lansat joi, 22 aprilie, două proiecte cu privire la reformele în sectorul justiției penale în R. Moldova. Este vorba despre conso…
  CE anunță că a lansat două proiecte cu privire la reforma justiției penale în R. Moldova: „Necesitatea accelerării reformelor în domeniul justiției penale este susținută de constatările și recomandările organismelor statutare”