Principală  —  IMPORTANTE   —   Sondajele de opinie privind opțiunile…

Sondajele de opinie privind opțiunile alegătorilor, în campania electorală, pot fi organizate exclusiv doar cu informarea prealabilă a Comisiei Electorale Centrale

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrală au emis joi o notă prin care anunță că, în perioada electorală, orice sondaj de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor pot fi efectuate exclusiv respectând condiția de informare prealabilă a Comisiei.

Potrivit CEC, informația va conține date despre instituția care va desfășura sondajul de opinie, perioada de efectuare a acestuia, eșantionul propus și comanditarul sondajului.

Potrivit art.70 alin.(10) din Codul electoral, rezultatele acestor sondaje pot fi date publicității cel târziu cu 5 zile înainte de ziua alegerilor. Totodată, în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice a da publicității în mass-media materiale, inclusiv interviuri cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei și despre șansele acestora, inclusiv rezultatele exit-poll-urilor.

Informația despre desfășurarea sondajelor de opinie poate fi consultată pe pagina-web oficială a Comisiei, la rubrica „Alegeri parlamentare anticipate din 11.07.2021” sau accesând următorul link https://bit.ly/33XSRYz

La 11 iulie 2021 în Republica Moldova vor avea loc alegerile parlamentare anticipate.

Până acum, șapte partide au depus actele la CEC pentru înregistrarea în cursa pentru anticipate.

  1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” ;
  2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
  3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
  4. Partidul Politic „Șor”;
  5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
  6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor; 
  7.  Partidului Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда”