Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Chișinăului la declarațiile autorităților…

Reacția Chișinăului la declarațiile autorităților separatiste de la Tiraspol: „Regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu UE”

Sursa: Captură fotonovostipmr

Biroul pentru politici de reintegrare al R. Moldova respinge „declarațiile propagandistice” venite de la Tiraspol, amintind că „regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii”. Reacția vine în contextul în care așa-zișii deputați de toate nivelurile din stânga Nistrului au cerut, în cadrul unui congres, „să protejeze Transnistria” în fața „presiunii crescânde din partea Chișinăului”.

Răspunzând unei întrebări a Europei Libere la Tirana, Albania, acolo unde președinta Maia Sandu întreprinde o vizită de Lucru, înainte de publicarea rezoluției la Tiraspol, șefa statului a spus că R. Moldova este decisă să rezolve conflictul transnistrean „înghețat” pe cale pașnică și că se fac „pași mici” pentru reintegrarea economică a regiunii.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că nu există pericole de escaladare și destabilizare a situației din regiunea transnistreană.

„(…) Este o altă campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui aşa-numit eveniment de la Tiraspol. E un eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare. Urmărim foarte atent și reiterăm că regiunea transnistreană este aliniată la obiectivul de pace și securitate. Iar ce se întâmplă la Tiraspol este eveniment propagandistic, o scamatorie care nu-și merită live-urile jurnaliștilor străini sau titlurile tensionate din buletinele de știri (…)”, a subliniat Daniel Vodă într-o postare pe Telegram.

În cadrul adunării de la Tiraspol, „aleșii locali” din regiunea transnistreană au decis să adopte un apel către Consiliul și Duma de Stat a Federației Ruse cu rugămintea „de a proteja Transnistria” în fața „presiunii crescânde din partea Chișinăului”, ținând cont de faptul că peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc în regiune, precum și având în vedere „experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană”, relatează Zona de Securitate.

Totodată, secretarului General al ONU i se va solicita să ia în considerare drepturile inalienabile ale „poporului transnistrean”, garantate de normele internaționale, „pentru a stopa încălcarea de către Chișinău a drepturilor și libertăților localnicilor din stânga Nistrului și pentru a preveni provocările ce conduc la escaladarea tensiunii”, punctează sursa citată.

Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) i se va solicita să influențeze administrația la Chișinău să revină la un „dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri și pentru a asigura condiții în vederea soluționării civilizate a conflictului”.

„Aleșii poporului” de la Tiraspol fac apel către Kremlin cu rugămintea „de a proteja Transnistria”