Principală  —  IMPORTANTE   —   Raportul de activitate al „Teleradio-Moldova”…

Raportul de activitate al „Teleradio-Moldova” pentru anul 2022, prezentat în plenul Parlamentului. Vlad Țurcanu: „Într-o lună de iarnă, compania cheltuie din bani publici pentru întreținere 100 de mii de euro”

Sursa foto: Captură ecran din ședința Parlamentului/ YouTube

Vlad Țurcanu, directorul general al companiei „Teleradio-Moldova”, a prezentat joi, 25 mai, Raportul de activitate al furnizorului public de servicii media compania „Teleradio-Moldova” pentru anul 2022 și Raportul privind executarea bugetului instituției publice companiei „Teleradio-Moldova” pentru anul trecut.

Șeful instituției publice naționale a audiovizualului din R. Moldova a enumerat în plenul Legislativului acțiunile întreprinse de conducere pentru a dezvolta „Teleradio-Moldova”, dar și problemele stringente cu care se confruntă compania. Vlad Țurcanu susține că salariile de la „Teleradio-Moldova” sunt printre cele mai mici de pe piață, astfel că în luna septembrie a anului trecut „salariile angajaților au fost majorate cu 20%, iar la începutul acestui an – cu încă câteva procente”.

„(…) Am acordat atenție, în primul rând, produselor editoriale pe care le livrăm publicului pe rețelele noastre de distribuție, de televiziune, radiodifuziune și digitale. Având în vedere creșterea exponențială a interesului publicului pentru informația difuzată în spațiul online, unul din primele lucruri pe care le-am făcut a fost crearea a două site-uri dedicate celor două posturi fanion pe care le avem – moldova1.md și radiomoldova.md. În consecință, după aproape un an de activitate a acestor site-uri, am avut o creștere a vizualizărilor și a accesărilor în spațiul online cu 74% de la aproximativ 170 mii de utilizatori unici până la aproape 300 de utilizatori unici pe lună. Ca să avem însă pe aceste platforme digitale de radio și televiziune conținut competitiv, bine închegat, realizat în condițiile legii, a trebuit să ne concentrăm pe oferirea condițiilor de lucru pentru angajații „Teleradio-Moldova” și ce-am găsit acolo cunoașteți mai mulți dintre dvs. care ne-ați vizitat, ați fost în studiouri, ați pe coridoare, am renovat spațiile de lucru și am mărit salariile angajaților noștri, pentru ca să le putem cere după aceea să-și facă misiunea și să funcționeze așa încât să corespundă tuturor standardelor profesionale pe care le avem.

În luna septembrie a anului trecut, am majorat salariile angajaților noștri cu 20%, iar la începutul acestui an – cu încă câteva procente, pentru ca în cursul acestui an să punem în aplicare un sistem pe care l-am creat anul trecut, compus din trei pași: am fixat obiective angajaților noștri. La mijlocul anului și către sfârșitul anului, vom face o evaluare a îndeplinirii a acelor obiective pe care le-am fixat și după aceea vom realiza o nouă majorare a salariilor deja bazate pe rezultatele pe care oamenii noștri le-ar fi înregistrat pe baza performanțelor lor profesionale (…). Am renovat două din cele trei studiouri pe care le avem (…). Salariile de la „Teleradio-Moldova” sunt printre cele mai mici pe piață, iar una din problemele cu care ne-am confruntat în cursul anului trecut a fost să atragem profesioniști, să atragem generația tânără (…)”, a subliniat Vlad Țurcanu.

Totodată, în discursul lui de la tribuna Parlamentului, Vlad Țurcanu a evidențiat faptul că „Teleradio-Moldova” are nevoie de un sediu nou, în condițiile în care, într-o lună de iarnă, compania cheltuie din bani publici pentru întreținere 100 de mii de euro.

(…) Trebuie să-i dăm o nouă viață acestei instituții și ne-am ocupat timp de multe luni, colaborând în acest sens cu colegi de-ai noștri de peste hotare de pregătirea unui proiect de clădire, un sediu nou pentru „Teleradio-Moldova”. Asta în condițiile în care „Teleradio-Moldova” într-o lună de iarnă cheltuie din bani publici pentru întreținere 100 de mii de euro pe lună. Sunt bani aruncați în vânt, pentru că clădirile noastre nu sunt izolate termic după standardele actuale. Sunt spații improprii și foarte învechite. Rețelele noastre vor ceda și cedează deja. Avem echipe de intervenție (…). Cel puțin pentru motivul acesta trebuie să ne gândim la un nou sediu cu tehnologie care să fie și econom (…)”, a adăugat Vlad Țurcanu.

Marți, 23 mai, Vlad Țurcanu, directorul general al Companiei „Teleradio-Moldova”, a anunțat despre lansarea unui proiect de modernizare a companiei „Teleradio-Moldova”, realizat în comun cu corporația britanică BBC, în valoare de 23 de milioane de lei. Conform lui Țurcanu, proiectul „Sprijinirea transformării TRM” este finanțat de Guvernul Regatului Unit și va dura doi ani.

Prin proiectul „Sprijinirea transformării „Teleradio-Moldova””, TRM va trece printr-o transformare cuprinzătoare care se aliniază la standardele internaționale de difuzare. Această colaborare își propune să sporească relevanța, calitatea și diversitatea programelor oferite de „Teleradio-Moldova”, asigurând totodată sustenabilitatea pe termen lung a companiei, transmite moldova1.md.

Compania „Teleradio-Moldova” este instituția publică a audiovizualului din R. Moldova. Canalele de televiziune sunt Moldova 1 și Moldova 2, iar cele de radio sunt Radio Moldova, Radio Moldova Muzical și Radio Moldova Tineret.