Primele trei priorități ale PAS, anunțate după ce formațiunea a luat majoritatea absolută în Parlamentul de la Chișinău: „Avem pregătită garnitura guvernamentală” – Ziarul de Gardă
 • Primele trei priorități ale PAS, anunțate după ce formațiunea a luat majoritatea absolută în Parlamentul de la Chișinău: „Avem pregătită garnitura guvernamentală”

  Primele trei priorități ale PAS, anunțate după ce formațiunea a luat majoritatea absolută în Parlamentul de la Chișinău: „Avem pregătită garnitura guvernamentală”
  de
  12 iulie 2021 | 16:28

  Liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a anunțat luni, 12 iulie, în cadrul unei conferințe de presă primele trei priorități care se vor regăsi pe imediata agendă a formațiunii care deține, potrivit rezultatelor preliminare finale, majoritatea absolută în Parlamentul de la Chișinău.

  În context, reprezentanții PAS au anunțat că au deja pregătită garnitura guvernamentală, dar până a o prezenta cetățenilor este necesar ca rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 să fie validate Curtea Constituțională.

  Top trei priorități ale PAS:

  Avem pregătită garnitura guvernamentală și suntem gata să numim un nou Guvern și să prezentăm public un plan de guvernare pentru următorii patru ani. 

  Vom avea câteva priorități. În primul rând – curățarea justiției și lupta cu corupția, astfel încât procurorii și judecătorii corecți să aibă undă verde la recuperarea miliardului furat, confiscarea averilor hoților și celor care fac scheme, stoparea fluxurilor enorme de bani care se fură pe spatele cetățenilor de rând. 

  A doua prioritate va fi atragerea investițiilor și fondurilor europene. Noul Guvern va asigura utilizarea corectă a ajutorului de 600 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru recuperare economică, dar și a altor fonduri și investiții ca să demarăm proiecte de infrastructură majore și să generăm revigorare economică, crearea locurilor de muncă și oportunităților pentru investiții. Țara trebuie ridicată economic, ca să putem asigura un trai demn pentru fiecare. În acest sens reiterăm angajamentul nostru de a ridica pensia minimă la 2.000 de lei, ca să compensăm pentru cei mai afectați de creșterile de prețuri. 

  O a treia prioritate trebuie să fie schimbarea drastică a modului cum funcționează instituțiile statului. Cheltuim prea mulți bani pe instituții care nu își fac treaba. Atât Guvernul, cât și instituțiile subordonate Parlamentului vor trece printr-un audit, atât financiar, cât și funcțional ca să avem răspunsuri la două întrebări. Prima – cât, cum și cine a furat din bugetele instituțiilor, ca să putem stopa aceste scurgeri și pedepsi hoții. A doua – cum putem crește eficiența instituției ca să avem servicii de calitate la costuri mai mici. În acest sens vom fi foarte interesați să promovăm în funcții specialiștii integri care au fost marginalizați sau amenințați și alungați de sistemul Plahotniuc-Dodon.

  Acestea sunt doar câteva din direcțiile de activitate în care urmează să lucrăm. Transformarea Moldovei este un proces care necesită efort, de aceea suntem dispuși să începem lucrul imediat. Avem mandat de la o majoritate a cetățenilor și după 4 ani vreau să am sentimentul datoriei îndeplinite și promisiunii ținute”, a menționat Igor Grosu.

  Liderul PSRM, Igor Dodon, partid care va avea, preliminar, 22 de mandate în Parlament, a felicitat luni PAS pentru victoria obținută în alegerile anticipate din 11 iulie, calificând rezultatul „o normă firească a democrației”.

  Igor Dodon a declarat că, din opoziție, socialiștii vor monitoriza ca deputații de la guvernare (PAS) să-și îndeplinească promisiunile electorale.

  Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a câştigat clar alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% dintre secţiile de votare. În urma numărării voturilor din totalul celor 2 150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,80% din voturi, depăşind astfel categoric Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de 27,17% din electorat. Datele CEC arată că Partidul Politic ȘOR a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători.

  Potrivit datelor preliminare finale, PAS obține 63 de mandate, Blocul Electoral al comuniștilor și socialiștilor ar obține 32 și Partidului Șor – 6 mandate.

  Ce înseamnă majoritatea în Parlament


  Potrivit legii supreme, majoritate parlamentară este considerată fracțiunea sau coaliția fracțiunilor, anunțată prin declarație, care cuprinde mai mult de jumătate din cei 101 de deputații aleși, adică 51 de deputați.

  Majoritatea parlamentară formată deține voturile necesare pentru adoptarea proiectelor de legi în prima și a doua lectură, lectură finală. Legile organice și moțiunile simple depuse în Parlament se adopta cu votul majorității deputaților prezenți. Revizuirea Constituției se adoptă cu votul a două treimi din deputaţi.

  În acest caz, potrivit rezultatelor preliminare furnizate de CEC, Partidul Acțiune și Solidaritate obține majoritatea parlamentară, mai exact 63 de locuri din cele 101 din Parlamentul de la Chișinău.

  Potrivit Constituției, Parlamentul se alege prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau catastrofa.

  Curtea Constituțională a Republicii Moldova, la propunerea Comisiei Electorale Centrale, hotărăște validarea sau nevalidarea mandatului de deputat. Mandatul este nevalidat în cazul încălcării legislației electorale.

  Parlamentul nou-ales se întrunește în ședință de constituire la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri, dacă au fost aleși cel puțin 2/3 din numarul total al deputaților.

  DOC/ Lista celor 101 deputați care acced în Parlament după procesarea a 100% din procese verbale

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  FOTO/ Un avion s-a prăbușit în apropierea orașului Ruza din Rusia: persoanele, care se aflau la bord, au decedat

  Un avion s-a prăbușit duminică, 24 octombrie, în apropierea orașului Ruza din Rusia. În urma impactului, două persoane, care se aflau la bord, au decedat, scrie RIA Novosti. Potrivit primelor informații, avionu…
  FOTO/ Un avion s-a prăbușit în apropierea orașului Ruza din Rusia: persoanele, care se aflau la bord, au decedat

  DOC/ R. Moldova va primi 24,8 milioane de euro de la Banca Mondială pentru imunizarea populației. Șefa statului a promulgat Legea pentru ratificarea acordului de finanțare

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a promulgat Legea pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre R. Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) privind Proiectul „Răspuns de Urgență la COVI…
  DOC/ R. Moldova va primi 24,8 milioane de euro de la Banca Mondială pentru imunizarea populației. Șefa statului a promulgat Legea pentru ratificarea acordului de finanțare

  România a primit medicamente pentru bolnavii de COVID, din partea Franței. Șeful DSU: vor ajunge suficient timp

  Un ajutor oferit de Franţa – ce constă în medicamente necesare tratării pacienţilor bolnavi de COVID din secţiile ATI – a sosit, duminică, 24 octombrie, la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducer…
  România a primit medicamente pentru bolnavii de COVID, din partea Franței. Șeful DSU: vor ajunge suficient timp

  CEC a confirmat persoanele responsabile de finanțe din partea partidelor PPDA, PDM și „ȘOR” pentru perioada campaniei electorale a alegerilor locale noi

  Comisia Electorală Centrală (CEC) a confirmat persoanele responsabile de finanțe din partea partidelor politice: Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), Partidul Democrat din Moldova (PDM) și P…
  CEC a confirmat persoanele responsabile de finanțe din partea partidelor PPDA, PDM și „ȘOR” pentru perioada campaniei electorale a alegerilor locale noi