Principală  —  IMPORTANTE   —   Primele trei priorități ale PAS,…

Primele trei priorități ale PAS, anunțate după ce formațiunea a luat majoritatea absolută în Parlamentul de la Chișinău: „Avem pregătită garnitura guvernamentală”

Liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a anunțat luni, 12 iulie, în cadrul unei conferințe de presă primele trei priorități care se vor regăsi pe imediata agendă a formațiunii care deține, potrivit rezultatelor preliminare finale, majoritatea absolută în Parlamentul de la Chișinău.

În context, reprezentanții PAS au anunțat că au deja pregătită garnitura guvernamentală, dar până a o prezenta cetățenilor este necesar ca rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 să fie validate Curtea Constituțională.

Top trei priorități ale PAS:

Avem pregătită garnitura guvernamentală și suntem gata să numim un nou Guvern și să prezentăm public un plan de guvernare pentru următorii patru ani. 

Vom avea câteva priorități. În primul rând – curățarea justiției și lupta cu corupția, astfel încât procurorii și judecătorii corecți să aibă undă verde la recuperarea miliardului furat, confiscarea averilor hoților și celor care fac scheme, stoparea fluxurilor enorme de bani care se fură pe spatele cetățenilor de rând. 

A doua prioritate va fi atragerea investițiilor și fondurilor europene. Noul Guvern va asigura utilizarea corectă a ajutorului de 600 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru recuperare economică, dar și a altor fonduri și investiții ca să demarăm proiecte de infrastructură majore și să generăm revigorare economică, crearea locurilor de muncă și oportunităților pentru investiții. Țara trebuie ridicată economic, ca să putem asigura un trai demn pentru fiecare. În acest sens reiterăm angajamentul nostru de a ridica pensia minimă la 2.000 de lei, ca să compensăm pentru cei mai afectați de creșterile de prețuri. 

O a treia prioritate trebuie să fie schimbarea drastică a modului cum funcționează instituțiile statului. Cheltuim prea mulți bani pe instituții care nu își fac treaba. Atât Guvernul, cât și instituțiile subordonate Parlamentului vor trece printr-un audit, atât financiar, cât și funcțional ca să avem răspunsuri la două întrebări. Prima – cât, cum și cine a furat din bugetele instituțiilor, ca să putem stopa aceste scurgeri și pedepsi hoții. A doua – cum putem crește eficiența instituției ca să avem servicii de calitate la costuri mai mici. În acest sens vom fi foarte interesați să promovăm în funcții specialiștii integri care au fost marginalizați sau amenințați și alungați de sistemul Plahotniuc-Dodon.

Acestea sunt doar câteva din direcțiile de activitate în care urmează să lucrăm. Transformarea Moldovei este un proces care necesită efort, de aceea suntem dispuși să începem lucrul imediat. Avem mandat de la o majoritate a cetățenilor și după 4 ani vreau să am sentimentul datoriei îndeplinite și promisiunii ținute”, a menționat Igor Grosu.

Liderul PSRM, Igor Dodon, partid care va avea, preliminar, 22 de mandate în Parlament, a felicitat luni PAS pentru victoria obținută în alegerile anticipate din 11 iulie, calificând rezultatul „o normă firească a democrației”.

Igor Dodon a declarat că, din opoziție, socialiștii vor monitoriza ca deputații de la guvernare (PAS) să-și îndeplinească promisiunile electorale.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a câştigat clar alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% dintre secţiile de votare. În urma numărării voturilor din totalul celor 2 150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,80% din voturi, depăşind astfel categoric Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de 27,17% din electorat. Datele CEC arată că Partidul Politic ȘOR a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători.

Potrivit datelor preliminare finale, PAS obține 63 de mandate, Blocul Electoral al comuniștilor și socialiștilor ar obține 32 și Partidului Șor – 6 mandate.

Ce înseamnă majoritatea în Parlament


Potrivit legii supreme, majoritate parlamentară este considerată fracțiunea sau coaliția fracțiunilor, anunțată prin declarație, care cuprinde mai mult de jumătate din cei 101 de deputații aleși, adică 51 de deputați.

Majoritatea parlamentară formată deține voturile necesare pentru adoptarea proiectelor de legi în prima și a doua lectură, lectură finală. Legile organice și moțiunile simple depuse în Parlament se adopta cu votul majorității deputaților prezenți. Revizuirea Constituției se adoptă cu votul a două treimi din deputaţi.

În acest caz, potrivit rezultatelor preliminare furnizate de CEC, Partidul Acțiune și Solidaritate obține majoritatea parlamentară, mai exact 63 de locuri din cele 101 din Parlamentul de la Chișinău.

Potrivit Constituției, Parlamentul se alege prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau catastrofa.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova, la propunerea Comisiei Electorale Centrale, hotărăște validarea sau nevalidarea mandatului de deputat. Mandatul este nevalidat în cazul încălcării legislației electorale.

Parlamentul nou-ales se întrunește în ședință de constituire la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri, dacă au fost aleși cel puțin 2/3 din numarul total al deputaților.

DOC/ Lista celor 101 deputați care acced în Parlament după procesarea a 100% din procese verbale