Principală  —  IMPORTANTE   —   Prezidențiale: Grupul de inițiativă în…

Prezidențiale: Grupul de inițiativă în susținerea lui Igor Dodon a adus listele cu semnături la CEC

Grupul de inițiativă în susținerea lui Igor Dodon, pretendent la alegerile prezidențiale, a prezentat luni, 21 septembrie, listele cu semnături la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru înregistrarea acestuia în calitate de candidat independent.

Conducătorul grupului de inițiativă, Vlad Batrîncea, nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi mai multe detalii.

Purtătoarea de cuvânt a CEC, Rodica Sîrbu, a declarat pentru ZdG că au fost declarate 25 de mii de semnături.

Socialistul Bogdan Țîrdea a publicat pe canalul său de Telegram simbolul electoral al lui Dodon.

CEC urmează să decidă în termen de șapte zile dacă îl înregistrează pe Dodon în cursa pentru prezidențiale.

Deocamdată, au fost înregistrați trei candidați: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA) și Tudor Deliu (PLDM). Cererea de înregistrare a lui Andrian Candu (Pro Moldova) a fost respinsă.

Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie. Campania electorală va începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică la 2 octombrie.