Principală  —  IMPORTANTE   —   Previziuni pentru 2020: Cine are…

Previziuni pentru 2020: Cine are șanse la prezidențiale și cum s-ar putea schimba configurația politică

După un an cu alegeri parlamentare și locale generale în care configurația politică s-a modificat atât în Parlament, cât și la nivelul autorităților publice locale, 2020 aduce cu sine noi alegeri, în urma cărora urmează a fi ales un nou președinte al R. Moldova. Sondajele îl poziționează pe actualul președinte în topul preferințelor cetățenilor, iar potrivit experților politici, în aceste circumstanțe, partidele de dreapta ar trebui să formeze un front comun, dincolo de neînțelegeri.

„Trebuie să pornim de la faptul că, acum, cel puțin în aparență, situația politică în R. Moldova este controlată personal de Igor Dodon. Din acest punct de vedere, socialiștii sunt avantajați. Observăm o subordonare a instituțiilor statului Președinției, ceea ce nu ar trebui să fie, în mod normal, și atestăm la o divizare a opoziției pro-europene care, după câțiva ani de coabitare politică, a cumulat anumite nemulțumiri care acum răbufnesc la suprafață. Întrebarea este dacă finalitatea acestor nemulțumiri va fi o ruptură sau doar niște amonizări”, susține Ion Tăbârță, expert în politică în cadrul IDIS Viitorul.

„Pentru Igor Dodon, câștigarea unui nou mandat ar însemna consolidarea puterii sale personale”

Potrivit Barometrului Opiniei Publice pentru decembrie 2019, candidatul socialiștilor ar urma să obțină cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale, fiind urmat de candidatul PAS și PDM. În opinia experților, candidatul socialiștilor, care cel mai probabil va fi Igor Dodon, ar putea obține mai puține voturi doar în circumstanțele unui front comun pe dreapta.

Anatol Țăranu

„Rezultatele alegerilor prezidențiale depind de acele evoluții care ar putea să se producă pe flancul unionist al scenei politice, fiindcă dreapta politică din R. Moldova depinde în mod hotărâtor de evoluțiile pe acest segment. Blocul ACUM și-a demonstrat incapacitatea de a-i înfrunta pe socialiști și pe Igor Dodon și dacă nu va exista o consolidare a forțelor unioniste, care ar putea să vină cu un adaos pentru partidele pro-europene, atunci șansele lui Dodon de a câștiga alegerile prezidențiale sunt foarte mari. Cel puțin, la ora actuală, Igor Dodon, indiscutabil, este favoritul alegerilor prezidențiale. În aceste condiții, este foarte puțin probabil că vor exista alegeri parlamentare anticipate, din simplul motiv că PSRM și Dodon își vor consolida pozițiile. Astfel, în cazul consolidării PSRM, PDM nu va avea încotro și va continua colaborarea cu socialiștii în plan parlamentar”, menționează analistul politic, Anatol Țăranu.

În opinia lui Țăranu, Igor Dodon poate fi învins la prezidențiale în cazul în care unioniștii se vor mobiliza și vor ieși la vot: „Este evident că unioniștii nu votează reprezentanții Blocului ACUM. Maia Sandu nu este capabilă, de una singură, să mobilizeze flancul unionist”.

Ion Tăbârță

„Pentru Igor Dodon, câștigarea unui nou mandat ar însemna consolidarea puterii sale personale și atunci putem spune că există șanse mari ca PSRM să guverneze solitari. Pentru opoziția pro-europeană, alegerile prezidențiale ar trebui să ducă la destructurarea acestui regim pe care încearcă să îl impună Dodon. Aici va depinde de cum va reuși dreapta pro-europeană să fie coagulată și să facă front comun, punând cauza mai presus de anumite scopuri interpartinice sau interpersonale. Este evident că unica șansă a dreptei, ca să câștige în fața lui Dodon, este să se unească”, precizează și expertul Ion Tăbârță.

Analistul Igor Boțan, la rândul său, este de părere că relațiile dintre ACUM și unioniști s-ar putea înrăutăți: „Văd mai multe probleme între Blocul ACUM și unioniști. Vedem clar că unioniștii vor să contesteze pozițiile Blocului ACUM și vor să își înainteze propriii candidați. Vedem că acolo se formează două grupări: segmentul unionist în frunte cu Dorin Chirtoacă și altul în frunte cu Octavian Țîcu. Relațiile lor acum nu se vor îmbunătăți. Dimpotrivă, pot degrada. Să nu uităm de ultima declarație a domnului Reniță, care amenință cu dezvăluiri despre modul în care Blocul ACUM a negociat cu PSRM”.

Blocul ACUM și PDM vor face coaliție?

Deși mai mulți reprezentanți ai Blocului ACUM au declarat anterior că ar fi dispuși să discute cu democrații formarea unei majorități, analiștii politici sunt de părere că aceste discuții chiar dacă vor avea loc, nu vor aduce cu sine și un rezultat.

„În opinia mea, momentul în care se putea discuta cu PDM, a trecut. PDM nu reprezintă un tot întreg. Eu cred că în PDM există un segment care optează pentru alianța cu PSRM, iar încercarea de a readuce democrații la o alianță cu Blocul ACUM, va scinda acest partid. Dar asta nu înseamnă că asemenea tentative nu trebuie făcute. Rebrandingul PDM nu se va produce atât de adânc, atât timp cât democrații sunt în alianță cu socialiștii. Alianța cu socialiștii, potențial, nu le este convenabilă democraților pe termen lung, pentru că PDM se poziționează ca un partid de stânga, sau centru-stânga, și împarte cu socialiștii un electorat comun. Din acest punct de vedere, PSRM este, mai degrabă, concurent electoral pentru PDM. Obiectivul democraților este de a limita influența PSRM”, este de părere analistul Anatol Țăranu.

Datele arată că Igor Dodon a adunat un număr suficient de deputați democrați ca să fie sigur că Guvernul Chicu nu va cădea, care este un guvern loial președintelui. Însă, totodată, același Dodon a dat de înțeles că dacă va cădea Guvernul Chicu, nu vom avea resetarea coaliției de guvernare, ci alegeri anticipate. Aceste declarații vin însă în depășirea limitelor sale constituționale”, comentează Ion Tăbârță.

În opinia analistului Igor Boțan, o coaliție între PSRM și PDM este mult mai firească decât una dintre ACUM și PDM, în condițiile în care socialiștii și democrații au „interese clare”.

Igor Boțan

„Dialogul dintre ACUM și PDM este înghețat. Am puține speranțe că acest dialog poate fi dezghețat și poate fi adus în albia unui dialog care ar putea proiecta o coaliție între cele două formațiuni politice. Nucleele care adoptă decizii în cadrul PDM și PSRM sunt nuclee care au interese clare și au ce discuta. Cei din Blocul ACUM nu au interese sau acestea nu sunt profilate foarte clar. De aceea, pentru PDM ar fi foarte dificil să discute cu cei din ACUM care rămân, în mare parte, un fel de idealiști, care încă nu au interese foarte clare. Astfel, PSRM și PDM formează un fel de coaliție firească, bazată pe interese. Din punctul meu de vedere, dacă nu vor interveni evenimente ieșit din comun, această coaliție informală, care după prezidențiale s-ar putea formaliza, rămâne dominantă în R. Moldova. Din punctul meu de vedere, PDM va prefera, mai degrabă, să susțină socialiștii la prezidențiale. Ei nu au o candidatură care să îl poată învinge pe candidatul PSRM”, punctează Igor Boțan.

„Democrații și socialiștii vor rămâne în această coaliție deghizată”

Părerea mea este că socialiștii vor rămâne în această coaliție deghizată cu PSRM. Totodată, democrații, probabil, vor avea discuții serioase cu socialiștii privind susținerea candidaturii lui Dodon la funcția de președinte. Vor fi negocieri politice intense. Părerea mea este că, acum, democrații au reușit să realizeze strategia lui Diacov de a fi un „partid balama”, care hotărăște sorțile partidelor de guvernare. Se pare că PDM s-a acomodat în această situație și cred că resursele pe care le are, mediaholdingul, dar și cele mai puternice poziții în administrația publică locală, sunt lucruri pe care democrații le vor utiliza pentru a-și realiza scopurile și a se poziționa în calitate de „partid balama”, care face diferența”, conchide Igor Boțan.