Președinta Maia Sandu va efectua mai multe vizite peste hotare pentru a convinge unele state să susțină lansarea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE
În perioada următoare, președinta Maia Sandu va efectua mai multe vizite peste hotare pentru a convinge unele state să susțină lansarea negocierilor de aderare a țării noastre la blocul comunitar. Șefa statului a declarat pentru Radio Moldova că autoritățile vor lucra și în continuare pe dimensiunea politicii externe și pe îndeplinirea celor nouă condiționalități.
Oricât de mari ar fi impedimentele pe care le creează unele grupări corupte din sistem, R. Moldova are sprijinul Uniunii Europene și este determinată să meargă înainte, a subliniat șefa statului.
„Voi avea mai multe vizite. Sunt, în special, în țările unde vrem să ne asigurăm că vom avea vot pozitiv pentru inițierea negocierilor. O să lucrăm foarte mult pe partea politicii externe și, evident, Guvernul pe politica internă ca să îndeplinească condițiile UE. Să avem și susținerea politică, și evaluarea tehnică excelentă astfel încât să putem avea această decizie de inițiere a negocierilor cât de curând posibil. Sigur că avem probleme în sistemul justiției, dar UE vede efortul autentic al autorităților. Nu cred că vom avea probleme substanțiale la acest subiect”, a declarat Maia Sandu.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat recent la Forumul strategic de la Bled, din Slovenia, că Uniunea Europeană trebuie să stabilească un „obiectiv clar” de „extindere până în 2030″. Oficialul a dat asigurări că liderii europeni vor lua o decizie privind deschiderea negocierilor cu R. Moldova și Ucraina.
„Este o perioadă oportună. Trebuie să acționăm în consecință. Acesta este motivul pentru care liderii UE vor discuta despre extindere la următoarele noastre reuniuni ale Consiliului European. Vom lua o decizie cu privire la deschiderea negocierilor cu Ucraina și R. Moldova. Și mă aștept, de asemenea, ca Bosnia și Herțegovina și Georgia să fie din nou pe agenda discuțiilor”, a spus oficialul european.
Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.
Obținerea statutului de stat candidat reprezintă o etapă importantă în procesul de aderare la UE și se acordă de toate cele 27 de state membre ale UE care decid unanim.
Următorii pași pe care trebuie să-i întreprindă R. Moldova pentru a adera la UE
După ce a obținut statutul de țară candidată la UE, R. Moldova trebuie să parcurgă o serie de pași importanți în procesul de aderare la Uniune.
- Negocierile de aderare sunt deschise după acordul acordul tuturor celor 27 de membri ai Consiliului UE;
- În timpul negocierilor, țara va implementa legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere;
- După ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, Comisia emite o Opinie privind gradul de pregătire să devenim membri;
- În baza Opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său;
- Toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare. Țara devine membru al UE.