Principală  —  IMPORTANTE   —   Patru foști judecători ai Curții…

Patru foști judecători ai Curții Constituționale despre deciziile luate în ultimele zile: „Mai avem Curte Constituțională?”

După ce ieri, 8 iunie 2019, Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituționale deciziile adoptate de noua majoritate parlamentară, precum și decretele președintelui R. Moldova privind desemnarea în funcţia de prim-ministru şi numirea Guvernului, astăzi CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte, iar Pavel Filip a fost numit președinte interimar al R. Moldova.

ZdG a solicitat unor foști judecători ai CC să interpreteze ultimele  hotărâri ale Curții. Opiniile acestora sunt împărțite. Trei din cei patru critică însă deciziile.

Mircea Iuga, fost judecător la CC în perioada 2001- 2007 se îndoiește de activitatea Curții „Mai avem Curte Constituțională? După ultimele hotărâri anunțate, se vede că nu mai avem”, zice acesta. Totodată, Iuga califică hotărârile CC ca fiind neconstituționale. ,,În Codul jurisdicției este clar stipulat că pot fi atacate și examinate numai hotărârile care au intrat în vigoare. Numai niște înapoiați mintal pot anula hotărâri care abia au fost scrise”, precizează acesta. Iuga mai spune că nici situația celor 90 de zile nu este clară „au găsit ei cum să întoarcă așa situația”, zice acesta.

Victor Pușcaș, judecător la CC în 2001 – 2013, se arată nedumerit de situația creată. „Nimic din ceea ce se face nu-i corect, nu înțeleg ce se petrece”

Nicolae Osmochescu, judecător în perioada 1995 – 1998, declară că 7 iunie nu este data limită de formare a unui Guvern . „Cele trei  luni nu se numără din ziua validării mandatelor de deputat, ci din ziua când a avut loc prima ședință, adică 21 martie. În Constituție, în articolul 85 este stipulat  că președintele este în drept să dizolve parlamentul în caz de imposibilitate de guvernare, sau dacă timp de trei luni este blocată activitatea legislativă, dar numai după consultarea fracțiunilor parlamentare”, conchide fostul judecător. 

O altă opinie are însă Victor Popa, judecător la CC în perioada 2013 – 2018. Acesta declară că „hotărârile Curții sunt absolut constituționale, așa cum Parlamentul nu este funcțional”. Acesta accentuează că ,,Președintele este obligat să dizolve Parlamentul și să anunțe alegeri anticipate” făcând referire la art. 85, aliniat 1 din Constituție. Popa subliniază că anume ziua de 7 iunie, ora 24 era data limită când deputații se puteau întruni în ședință. „Acum se fac diferite interpretări, dar nu s-a luat în calcul că luna mai a avut 31 de zile, judecătorii nu calculează după forma simplistă, ci după numărul de zile”, mai adaugă acesta.  

Totodată, Popa spune că nu e prima dată când Igor Dodon nu se conformează deciziilor Curții, „când îi place decizia o acceptă, când nu – emite decrete”, adaugă fostul judecător.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcției de președinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 iunie 2019, nu 9 iunie, așa cum se menționa anterior în spațiul public.

Deciziile Curții Constituționale (CC) din ultimele zile vin să coincidă cu poziția Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a declarat nelegitime voturile din Parlament și a solicitat declanșarea alegerilor anticipate.

„Sincronizarea” dintre PDM și CC nu este însă una întâmplătoare. Dintre cei 6 judecători ai Înaltei Curți, 3 dintre ei au fost anterior deputați ai PDM, iar doi au fost incluși în componența CC cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din luna februarie.