Principală  —  IMPORTANTE   —   PAS va contesta la Curtea…

PAS va contesta la Curtea Constituțională Legea cu privire la ANI, votată de PSRM-Șor

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a anunțat că va contesta luni, 21 decembrie, la Curtea Constituțională a R. Moldova (CC) Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), votată în ședința nocturnă de PSRM-Șor.

Deputatul susține că, în ședința nocturnă de miercuri, 16 decembrie, majoritatea PSRM-Șor nu a votat doar modificările la Legea ANI, ci în același proiect, la inițiativa lui Sergiu Sîrbu, a fost modificat și Codul de procedură penală.

„Esența amendamentului – urmărirea penală în cazul art.330/2 „Îmbogățirea ilicită” din Codul penal poate fi pornită doar după ce există un act de constatare definitiv al ANI prin care se dovedește că există diferențe substanțiale între averea obținută și veniturile declarate. La modul practic asta face inaplicabil articolul art.330/2 „Îmbogățirea ilicită” din Codul penal, întrucât, pe de o parte, odată cu micșorarea termenului de prescripție (inclusiv în contextul celor menționate în postarea precedentă), ANI nu va mai putea să emită acte de constatare pe averi nejustificate, iar, pe de altă parte, procurorii nu vor putea să deschidă dosar câtă vreme nu există un act de constatare defintiv al ANI.

Cerc vicios și golirea de conținut a art.330/2 din Codul penal. Urmări pe termen scurt – și puținele dosare deshise pe „Îmbogățire ilicită” (Druță, Sternioală, Chitoroagă) trebuie încetate„, a spus Litvinenco într-o postare pe Facebook.

Totodată, deputatul susține că aceste modificări au fost operate pentru a face imposibilă urmărirea penală și confiscarea bunurilor a celor care nu își pot justifica averea.

„Urmări pe termen mediu și lung (și evident că pentru asta s-a făcut) – devine practic imposibil urmărirea penală și confiscarea bunurilor celor care au jecmănit acest popor și nu își pot justifica averea, inclusiv a hoților care constituie astăzi majoritatea parlamentară și a celui care dorește tare să devină un fel de „coordonator” după modelul lui Plahotniuc. Această bătaie de joc față de oameni trebuie oprită. Luni, la prima oră, voi contesta această lege la Curtea Constituțională”, a adăugat Litvinenco.

Deși responsabilii din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI) au dat aviz negativ și și-au exprimat de mai multe ori îngrijorarea față de proiectul de lege elaborat de către deputații socialiști cu privire la modificarea legii cu privire la ANI, miercuri, 16 decembrie, deputații PSRM și cei din Pentru Moldova, din care fac parte transfugii din Pro Moldova și cei din Partidul Politic Șor, au aprobat documentul în prima lectură.

ANI a dat aviz negativ acestui proiect, „semnalând consecințele defavorabile și efectele nadorite asupra dosarelor de control aflate, la moment, în derulare la ANI, inclusiv ce ține de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor,  în cazul în care acest proiect va fi adoptat în versiunea propusă”.

Pe 18 decembrie, președinta ANI, Rodica Antoci, a declarat în cadrul unei ședințe de lucru online, că activitatea inspectorilor de integritate a devenit destul de vizibilă în ultimul timp, deranjând astfel pe unii subiecți.

„Acest fapt se confirmă prin modul în care au fost votate în grabă acele modificări controversate asupra Legii ANI, în data de 16 decembrie 2020. În pofida tuturor condiționalităților UE pentru dezvoltarea R. Moldova, unii își doresc cât mai urgent să diminueze instrumentele de control ale ANI”, a spus Antoci.