Principală  —  IMPORTANTE   —   PAS înaintează foaie de parcurs…

PAS înaintează foaie de parcurs privind anticipatele, iar PSRM și Platforma DA vor ca președinta Sandu să desemneze candidat la funcția de premier

Foto: Colaj ZdG

Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a elaborat o foaie de parcurs privind declanșarea alegerilor parlamentare anticipate și cheamă la discuții celelalte fracțiuni. Deputații PAS se pronunță pentru adoptarea unei declarații privind anticipatele, în timp ce socialiștii vor ca președinta Maia Sandu să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru, punctând că declarații pot fi încălcate, așa cum s-a întâmplat în trecut. Și Platforma DA vrea un candidat la funcția de premier, însă, optează pentru o candidatură bună și „cât mai antipatică” pentru PSRM și Igor Dodon, pentru a testa intenția reală a socialiștilor cu privire la declanșarea anticipatelor, spune Alexandru Slusari.

În cadrul unei emisiuni de la TV8, deputatul PAS Mihai Popșoi a spus că formațiunea din care face parte a elaborat o foaie de parcurs care a fost expediată practic tuturor fracțiunilor parlamentare. Acesta și-a exprimat speranța că miercuri deputații vor răspunde documentului transmis de PAS.

Cât privește desemnarea de către președinta Sandu a unei candidaturi formale pentru funcția de prim-ministru, care nu va primi votul de încredere al parlamentarilor, Popșoi spune că este puțin probabil ca șefa statului să meargă pe această opțiune.

„În Parlament se vor găsi din cei care vor vota și pentru un scaun, dar nu cred că doamna Sandu va merge la asta, chiar dacă sunt zvonuri că domnul Dodon se gândește să își înainteze candidatura. Este prematură să discutăm, vom vedea care va fi feedback-ul după discuțiile cu fracțiunile parlamentare privind foaia de parcurs pe care o propunem. Trebuie să vedem ce propuneri au și colegii”, a spus Mihai Popșoi.

De partea cealaltă, socialiștii vor ca președinta Maia Sandu să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru, punctând că declarații pot fi încălcate, așa cum s-a întâmplat în trecut.

„Parlamentul a adoptat multe declarații, inclusiv declarația privind condamnarea traseismului politic și exact peste o săptămână oameni care au ridicat mâna în favoarea acestei declarații, au migrat dintr-un partid în altul. Așteptăm ca președintele țării să desemneze un candidat la funcția de premier. Că va fi un scaun sau nu, Maia Sandu trebuie să decidă. Noi optăm pentru dizolvarea Parlamentului. Vorbim despre asta deja de o lună”, a declarat deputatul PSRM, Vasile Bolea.  

Pentru a vedea dacă socialiștii vorbesc sincer despre dorința privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate, deputatul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, este de părere că președinta trebuie să înainteze un candidat pentru funcția de premier, iar votarea sau nevotarea acestuia va demonstra dacă „socialiștii se tem de alegeri parlamentare anticipate”.

„Noi am obosit de foile de parcurs. Președintele trebuie să desemneze de 2 ori un candidat bun și să nu primească vot de neîncredere. Candidatul trebuie să fie cât mai antipatic pentru PSRM și Igor Dodon, astfel încât dacă PSRM va vota acest Guvern, să fie foarte clar că socialiștii se tem de alegeri parlamentare anticipate”, a spus vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Curtea Constituțională a declarat la 18 ianuarie inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de auto-dizolvare a Parlamentului.

Potrivit președintei CC, Domnica Manole, Constituția R. Moldova conține soluții privind dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de patru ani. Astfel, dizolvarea Parlamentului este posibilă numai în condițiile prevăzute de articolul 85 din Constituție.

Președinta Sandu spunea anterior că va veni cu o soluție proprie privind declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, în cazul în care CC va da aviz negativ sesizării depuse de deputații PAS.