Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Ju(de)cătorul cu depuneri în contul…

Ju(de)cătorul cu depuneri în contul jocurilor de noroc de peste 700 de mii de lei. „Așa e făcută această loterie, ca să pierzi”

În perioada anilor 2021-2022, judecătorul Curții de Apel Bălți, Andrian Ciobanu a înregistrat un rulaj de depuneri în contul jocurilor de noroc de circa 740 de mii de lei. Subiectul a fost abordat la 15 ianuarie de Comisia Vetting în cadrul audierilor publice pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Comisia a constatat că judecătorul a efectuat în această perioadă peste 500 de depuneri în cont. Doar la 1 noiembrie 2021, Andrian Ciobanu, timp de cinci ore, a pus în joc 24 de mii de lei.

„Dimineața sau seara când plecam de la serviciu mai depuneam bani de la terminale pentru loterie”

La 15 ianuarie, judecătorul Curții de Apel (CA) Bălți, Andrian Ciobanu, candidat la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a fost audiat de Comisia Vetting, unde a fost întrebat de membrii Comisiei despre depunerile la Loteria Națională a Moldovei pentru jocuri de noroc în perioada anilor 2021- 2022. 

Comisia Vetting a identificat pentru anul 2022 o diferență dintre venituri și cheltuieli de circa 287 de mii de lei. Cea mai mare parte a cheltuielilor a fost stabilită pentru depunerea în conturile pentru jocuri de noroc a sumei de circa 254 de mii de lei, rambursarea împrumutului, a contractului de leasing și cheltuieli de consum.

„Atunci eram în perioada de divorț și probabil de aceea și am jucat. Eu practic n-am avut niciun câștig din această loterie, ceea ce câștigam depuneam din nou în cont. De exemplu, luăm 150 de mii câștigați într-un an, acești bani au fost din nou depuși la loterie. Dimineața sau seara când plecam de la serviciu mai depuneam bani de la terminale pentru loterie”, le-a zis Andrian Ciobanu membrilor Comisiei Vetting. 

Judecătorul Curții de Apel Bălți în cadrul audierilor publice a Comisiei Vetting/ Sursa: Comisia Vetting

„Pe mine mă frustrează faptul că în acea perioadă eu am accesat această loterie”

Membrul Comisiei Vetting, Iurie Gațcan a menționat că în perioada anilor 2021-2022, conform datelor oferite de Loteria Națională a Moldovei, depunerile judecătorului Ciobanu în conturile pentru jocurile de noroc au constituit, în total, circa 739 de mii de lei, pe când salariul în acea perioadă a judecătorului a fost de 530 de mii de lei. „Ați efectuat în total 569 de plăți, depuneri în cont. Venituri din jocuri de noroc, cum a calculat Comisia pentru anul 2021 a fost de 149 de mii de lei și pentru anul 2022 circa 25 de mii de lei. La fel, Comisia a identificat că ați efectuat 128 plăți pentru jocuri de noroc în timpul orelor de serviciu. Cum explicați aceste acțiuni din punct de vedere etic?”, l-a întrebat membrul Comisiei Vetting, Iurie Gațcan, pe judecătorul Andrian Ciobanu, în cadrul audierilor publice. 

Andrian Ciobanu a punctat în fața comisiei că Loteria Națională este o întreprindere cu monopolul deplin al statului și că nu a făcut nimic ilegal „Pe mine mă frustrează faptul că în acea perioadă eu am accesat această loterie, dar din punct de vedere legal eu nu am încălcat nicio normă. A fost o chestie privată pentru mine, eu nu am afișat-o public. A fost o aplicație pe care o descarci în telefon. Ai cinci minute, ai deschis-o, ai pierdut niște bani și ai mers mai departe. Eu cumpăram bilete electronice în Loteria Națională. În cazinouri n-am umblat, sau în alte locuri neautorizate”, a declarat magistratul în cadrul audierilor publice.

„Ați efectuat cinci depuneri în sumă totală de 24 de mii de lei, în intervalul orelor 09:00-14:00”

Același membru al Comisiei a adăugat că în ziua de 1 noiembrie 2021, judecătorul a efectuat cinci depuneri în sumă totală de 24 de mii de lei, în intervalul orelor 09:00-14:00.  „Da, atunci am avut un câștig mai mare și parțial tot puneam și puneam și s-au cheltuit. Costul unui bilet este de la doi lei până la 500 de lei”, a punctat Andrian Ciobanu pentru Comisie. 

Comisia Vetting a accentuat faptul că conform informațiilor oferite de Loteria Națională, s-a creat o discrepanță între depunerile totale ale judecătorului și a veniturilor acestuia în perioada anilor 2021-2022. „Să explic exact cum decurgeau lucrurile, de exemplu eu depuneam două mii de lei și câștigam cinci mii și făceam extragere de cinci mii. După ceva timp, acești cinci mii îi puneam, iarăși, înapoi. Din ei pierdeam trei mii, rămâneau două și pe care îi scoteam din nou din cont, pentru ca să-i pun iarăși înapoi în joc. Astfel, la loterie se fixează că am depus nouă mii de lei, dar, de fapt, eu din banii mei am jucat doar cu două mii de lei. Din acest motiv acest rulaj total se amplifică. Eu știu ce bani am avut și ce bani s-au cheltuit. Eu nu am depășit limita din ce am avut din salariu sau credite de împrumut sau consum. Când am văzut acest rulaj eu am sunat la loterie și am întrebat «cum e posibil așa ceva?» și eu mi-au explicat că iată «dvs. depuneați bani și ulterior îi extrăgeați pentru ai depune din nou și ceea ce ați utilizat o dată se fixează din nou la noi». Nu este reală acea sumă de peste 700 de mii de lei. Acești bani nu reprezintă o investiție, eu acești bani i-am pierdut. Așa e făcută această loterie, ca să pierzi.”, a conchis Andrian Ciobanu.

„Eu aș spune că nu este același lucru când un judecător, de exemplu, ar intra într-un cazino de noapte”

Andrei Bivol, vicepreședintele Comisiei Vetting la audieri a întrebat judecătorul dacă practicarea jocurilor de noroc pentru un magistrat este conformă regulilor de etică ale unui judecător. „Ea nu este interzisă, bine, uitându-mă acum în spate eu simt o frustrare la acest capitol. Eu aș spune că nu este același lucru când un judecător, de exemplu, ar intra într-un cazino de noapte, sau să se întrunească în oarecare locuri interzise. Această loterie este guvernată de stat și deține monopolul integral și achiți impozite din câștiguri. Totuși, întorcându-mă înapoi, eu n-aș repeta acest pas. Atunci, toată această loterie a început din 2019, când a fost o situație în familie mai complicată”, a explicat judecătorul CA Bălți, Andrian Ciobanu în cadrul audierilor publice în fața Comisiei Vetting.  

Comisia Vetting este procesul de verificare a integrității candidaților ce aspiră la funcția de judecător la CSJ. Comisia analizează și stabilește dacă toți candidații au avut un comportament compatibil cu etica profesională pe parcursul activității, dacă au admis conflicte de interese, dacă au declarat în mod corespunzător averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor. 

„În prezent, Comisia are în proces de evaluare 16 candidați în cele două Colegii ale CSM, 16 candidați la funcția de judecător CSJ și 2 judecători CSJ în funcție, dar și 5 candidați la funcția de membru CSM. Până în acest moment, Comisia a audiat 11 subiecți. Trei rapoarte de evaluare au fost deja trimise la CSM cu propunerea de promovare a evaluării. Până în acest moment, Comisia Vetting a transmis CSM-ului cinci rapoarte de evaluare cu propunerea de promovare”,se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Vetting.  CSM a examinat trei dintre acestea, acceptând propunerea Comisiei și constatând promovarea evaluării de către judecătoarele Viorica Puica, Aliona Miron și procurorul Sergiu Brigai.

Venituri, proprietăți, credite și control ANI

Andrian Ciobanu a fost numit în funcția de judecător în 2009, la Judecătoria Rîșcani. În luna octombrie a anului 2016 a fost numit în funcție de judecător la CA Bălți. 

Conform celei mai recente declarații de avere, Andrian Ciobanu indică venituri salariale din activitatea de judecător de circa 310 mii de lei pentru anul 2022. La rubrica imobile, Ciobanu indică două active – un apartament dobândit în 2008 cu suprafața de 67 de metri pătrați și valoarea de 346 de mii de lei și un garaj de 22 de metri pătrați, cumpărat cu 10 mii de lei. Magistratul are un automobil de model Ford, dobândit în 2020 în leasing, valoarea indicată a acestuia fiind de circa 25 de mii de euro. Andrian Ciobanu a indicat trei credite contractate în perioada anilor 2020-2022 – de 32, 100 și 125 de mii de lei. Judecătorul CA a indicat în declarațiile de avere pentru anii 2021-2022 câștigurile obținute prin intermediul Loteriei Naționale a Moldovei – 149 de mii de lei în 2021 și 24 de mii de lei în 2022. 

În noiembrie 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un proces-verbal cu privire la verificarea declarațiilor de avere și interese personale ale judecătorului Andrian Ciobanu. Inspectorul de integritate Vitalie Pogribnoi a constatat „lipsa aparenței unei diferențe substanțiale între veniturile obținute, cheltuielile realizate și averea dobândită ale subiectului declarării, precum și lipsa aparenței de nedeclarare a unor conflicte de interese, incompatibilități, restricții și limitări”, se arată în procesul-verbal emis de ANI. 

Contactat de ZdG pentru un comentariu, Andrian Ciobanu a menționat că va face declarații la subiectul audierilor publice după ce Comisia Vetting va aproba raportul privind promovarea sau nepromovarea evaluării. 

Articolul a fost elaborat în cadrul Proiectului „Responsabilizarea sectorului justiției din Moldova”, implementat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, cu suportul Freedom House. Opiniile exprimate reflectă poziția autorilor și nu reprezintă în mod neapărat punctul de vedere al finanțatorului.