• După 4 ani de la scrutinul prezidențial, Candu dezvăluie că PDM nu și-a dorit ca Maia Sandu să ajungă președinte al R. Moldova: „Era și este un jucător de temut pentru unii”

  După 4 ani de la scrutinul prezidențial, Candu dezvăluie că PDM nu și-a dorit ca Maia Sandu să ajungă președinte al R. Moldova: „Era și este un jucător de temut pentru unii”
  vizualizări
  04 iunie 2020 | 20:34

  După aproape patru ani de la scrutinul prezidențial din 2016, liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, susține că, în ciuda declarațiilor făcute atunci de democrați, PDM nu și-a dorit ca lidera PAS, Maia Sandu, să ajungă în funcția de președinte al R. Moldova. Declarațiile au fost făcute de deputatul Pro Moldova, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

  Potrivit lui Candu, în acea perioadă PDM nu și-a dorit ca Maia Sandu să ajungă să fie aleasă în funcția de președinte al R. Moldova întrucât „era un jucător de temut pentru PDM”.

  „Atunci PDM era o putere, era un jucător important pe arena politică. Probabil teama, probabil o anumită necompatibilitate. Acum ne dăm seama că și președintele Dodon este foarte incompatibil cu foarte multe chestii. Teama și pericolul pe care eventual ar fi generat-o Maia Sandu împotriva PDM și împotriva echipei. Era și este un jucător de temut la ora actuală pentru mulți alții. Frica de confruntare sinceră și cinstită și tot felul de șmecherii de acestea numai ca să învingi adversarul nu le stă bine bărbaților”, a declarat Andrian Candu.

  În acest context, chiar și așa, Candu afirmă că în 2016, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, el a votat pentru Maia Sandu și susține că la un eventual nou scrutin, în cazul în care lidera PAS se va duela din nou cu Igor Dodon, va vota tot pentru ea.

  Tot aici, liderul Pro Moldova susține că liderei PAS i s-ar potrivi mai bine funcția de președinte decât cea de premier.

  Eu cred că în funcția de premier nu a reușit, poate și din lipsa de experiența, poate și din lipsa unei echipe bine stabilită cu o anumită viziune, poate contextul politic și jocurile inclusiv urâte din partea partenerului PSRM și Dodon. Eu cred că echipa dumneaei și ea a învățat ceva din acea experiență. Cred că este mai bine pregătită pentru orice provocare. Ea e mult mai compatibilă și mai bine i-ar sta ca președinte de țară decât de prim-ministru. Cred că ar putea da acel ton bun pentru schimbări radicale, totuși vocea unui șef de stat este alta ca greutate și putere decât vocea unui prim-ministru, care de foarte multe ori intră în chestii de micro-management unde te pierzi în detalii.

  Dumneaei are o anumită experiență din funcția de prim-ministru și dacă reușește în funcția de președinte de țară, va ști să completeze eventual unele neajunsuri inclusiv a următorului prim-ministru, a mai menționat Candu.

  Totodata, Candu susține că acțiunile grupului parlamentar Pro Moldova nu au nicio legătură cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc și că nu sunt coordonate de acesta.

  Acțiunile noastre nu sunt coordonate cu Vladimir Plahotniuc. Acest proiect Pro Moldova este ca un mesaj de nemulțumire și un act de nemulțumire de ceea ce se întâmplă în PDM. Ne-am regăsit în Pro Moldova o echipă de nemulțumiți și intenția este să ne formalizăm ca partid și să ajutăm clasa politică. Nu este nicio intenție de a aduce pe cineva acasă sau de a nu aduce pe cine acasă”, a mai adăugat Candu.

  Igor Dodon a devenit președintele R. Moldova în urma alegerilor prezidențiale din lunile octombrie/noiembrie 2016. Atunci, Igor Dodon a învins-o în turul doi de scrutin pe Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate.

  În declarațiile publice din acea perioadă, Vladimir Plahotniuc, pe atunci lider al PDM, lăsa de înțeles că și-ar fi dat votul pentru lidera PAS, Maia Sandu, cea care anterior spunea că nu are nevoie de votul lui Plahotniuc.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Medicamente împotriva COVID-19: dezamăgiri în serie produse de studiile clinice

  Lista medicamentelor potenţiale împotriva maladiei COVID-19 continuă să se reducă: după hidroxiclorochină, studiile clinice europene Solidarity şi Discovery au renunţat, de asemenea, la tratamentul lopinavir/ri…
  Medicamente împotriva COVID-19: dezamăgiri în serie produse de studiile clinice

  Chicu către parlamentari: „Vă aștept și joi, și vineri la locul de muncă, stimați deputați. Ia să vedem cât veți fugi de mine”

  Încă un mesaj postat de premierul R. Moldova, Ion Chicu, luni, 6 iulie, pe pagina sa de Facebook. De această dată, Chicu se adresează deputaților. După trei tentative eșuate ale Parlamentului de la Chișinău de…
  Chicu către parlamentari: „Vă aștept și joi, și vineri la locul de muncă, stimați deputați. Ia să vedem cât veți fugi de mine”

  DOC/ Ședință la CSM: cererea judecătorului care se plânge de „imixtiune în procesul de înfăptuire a justiției”, pe agendă

  Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 7 iulie, într-o nouă ședință, iar pe agendă se numără 18 subiecte, printre care și examinarea cererii judecătorului Judecătoriei Chișinău,…
  DOC/ Ședință la CSM: cererea judecătorului care se plânge de „imixtiune în procesul de înfăptuire a justiției”, pe agendă

  Fisuri pe o porțiune a digului de protecție, aflat pe direcția localităților Țiganca – Rînzești: autoritățile locale s-au mobilizat pentru a întări construcția

  Un echipaj al Sectorului Poliției de Frontieră Stoianovca a participat luni, 6 iulie, alături de reprezentanții IGSU și cei din administrația publică locală la întărirea digului de protecție, aflat pe direcția…
  Fisuri pe o porțiune a digului de protecție, aflat pe direcția localităților Țiganca – Rînzești: autoritățile locale s-au mobilizat pentru a întări construcția

  Cercetător de la Oxford: Covid-19 nu provine din China și a apărut cu mult timp în urmă

  Virusul SARS-Cov-2 ar fi rămas ”adormit” în întreaga lume o perioadă îndelungată şi ar fi apărut atunci când condiţiile i-au fost favorabile dezvoltării, potrivit unuia dintre principalii cercetători de la Univ…
  Cercetător de la Oxford: Covid-19 nu provine din China și a apărut cu mult timp în urmă

  Țara care ar putea deveni un dezastru umanitar în criza COVID urcă pe locul 3 în ceea ce privește numărul de cazuri

  India a depășit Rusia în ce privește numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus și a devenit a treia cea mai afectată țară la nivel global, după Brazilia și Statele Unite, relatează The Guardian. M…
  Țara care ar putea deveni un dezastru umanitar în criza COVID urcă pe locul 3 în ceea ce privește numărul de cazuri