• După 4 ani de la scrutinul prezidențial, Candu dezvăluie că PDM nu și-a dorit ca Maia Sandu să ajungă președinte al R. Moldova: „Era și este un jucător de temut pentru unii”

  După 4 ani de la scrutinul prezidențial, Candu dezvăluie că PDM nu și-a dorit ca Maia Sandu să ajungă președinte al R. Moldova: „Era și este un jucător de temut pentru unii”
  vizualizări
  04 iunie 2020 | 20:34

  După aproape patru ani de la scrutinul prezidențial din 2016, liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, susține că, în ciuda declarațiilor făcute atunci de democrați, PDM nu și-a dorit ca lidera PAS, Maia Sandu, să ajungă în funcția de președinte al R. Moldova. Declarațiile au fost făcute de deputatul Pro Moldova, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

  Potrivit lui Candu, în acea perioadă PDM nu și-a dorit ca Maia Sandu să ajungă să fie aleasă în funcția de președinte al R. Moldova întrucât „era un jucător de temut pentru PDM”.

  „Atunci PDM era o putere, era un jucător important pe arena politică. Probabil teama, probabil o anumită necompatibilitate. Acum ne dăm seama că și președintele Dodon este foarte incompatibil cu foarte multe chestii. Teama și pericolul pe care eventual ar fi generat-o Maia Sandu împotriva PDM și împotriva echipei. Era și este un jucător de temut la ora actuală pentru mulți alții. Frica de confruntare sinceră și cinstită și tot felul de șmecherii de acestea numai ca să învingi adversarul nu le stă bine bărbaților”, a declarat Andrian Candu.

  În acest context, chiar și așa, Candu afirmă că în 2016, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, el a votat pentru Maia Sandu și susține că la un eventual nou scrutin, în cazul în care lidera PAS se va duela din nou cu Igor Dodon, va vota tot pentru ea.

  Tot aici, liderul Pro Moldova susține că liderei PAS i s-ar potrivi mai bine funcția de președinte decât cea de premier.

  Eu cred că în funcția de premier nu a reușit, poate și din lipsa de experiența, poate și din lipsa unei echipe bine stabilită cu o anumită viziune, poate contextul politic și jocurile inclusiv urâte din partea partenerului PSRM și Dodon. Eu cred că echipa dumneaei și ea a învățat ceva din acea experiență. Cred că este mai bine pregătită pentru orice provocare. Ea e mult mai compatibilă și mai bine i-ar sta ca președinte de țară decât de prim-ministru. Cred că ar putea da acel ton bun pentru schimbări radicale, totuși vocea unui șef de stat este alta ca greutate și putere decât vocea unui prim-ministru, care de foarte multe ori intră în chestii de micro-management unde te pierzi în detalii.

  Dumneaei are o anumită experiență din funcția de prim-ministru și dacă reușește în funcția de președinte de țară, va ști să completeze eventual unele neajunsuri inclusiv a următorului prim-ministru, a mai menționat Candu.

  Totodata, Candu susține că acțiunile grupului parlamentar Pro Moldova nu au nicio legătură cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc și că nu sunt coordonate de acesta.

  Acțiunile noastre nu sunt coordonate cu Vladimir Plahotniuc. Acest proiect Pro Moldova este ca un mesaj de nemulțumire și un act de nemulțumire de ceea ce se întâmplă în PDM. Ne-am regăsit în Pro Moldova o echipă de nemulțumiți și intenția este să ne formalizăm ca partid și să ajutăm clasa politică. Nu este nicio intenție de a aduce pe cineva acasă sau de a nu aduce pe cine acasă”, a mai adăugat Candu.

  Igor Dodon a devenit președintele R. Moldova în urma alegerilor prezidențiale din lunile octombrie/noiembrie 2016. Atunci, Igor Dodon a învins-o în turul doi de scrutin pe Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate.

  În declarațiile publice din acea perioadă, Vladimir Plahotniuc, pe atunci lider al PDM, lăsa de înțeles că și-ar fi dat votul pentru lidera PAS, Maia Sandu, cea care anterior spunea că nu are nevoie de votul lui Plahotniuc.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Diacov susține că mai multe persoane, inclusiv membri ai PDM, au deținut un telefon special de pe care discutau exclusiv cu Plahotniuc: „Am înțeles că nu era un telefon simplu”

  Mai multe persoane, printre care și membri ai PDM au primit și deținut anterior un telefon special pentru a discuta exclusiv cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Declarațiile au fost făcute de către pre…
  Diacov susține că mai multe persoane, inclusiv membri ai PDM, au deținut un telefon special de pe care discutau exclusiv cu Plahotniuc: „Am înțeles că nu era un telefon simplu”

  Deputat PPDA, despre Gațcan: „ Anumite metode identificate de doi membri din gașca lui Dodon l-au convins pe colegul Gațcan că totul e bine”

  Deputatul fracțiunii parlamentare ACUM, Platforma DA, Iurie Reniță, susține că „două persoane din anturajul președintelui R. Moldova, Igor Dodon, sunt cei care l-au convins pe doctorul-deputat, Ștefan Gațcan, s…
  Deputat PPDA, despre Gațcan: „ Anumite metode identificate de doi membri din gașca lui Dodon l-au convins pe colegul Gațcan că totul e bine”

  PAS a anunțat când va lua o decizie cu privire la susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că sâmbătă, 18 iulie, vor lua o decizie finală în legătură cu semnarea și votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu. Solicitat…
  PAS a anunțat când va lua o decizie cu privire la susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Germania: 50.000 de operaţii de cancer au fost amânate din cauza pandemiei

  În jur de 50.000 de operaţii pentru tratarea cancerului nu au putut fi efectuate în Germania în timpul pandemiei de coronavirus până la jumătatea lui iunie, a declarat luni şeful Organizaţiei germane de ajutora…
  Germania: 50.000 de operaţii de cancer au fost amânate din cauza pandemiei

  Încălcările depistate de Fisc în legătură cu stabilirea prețurilor la produsele sociale

  Responabilii Serviciul Fiscal de Stat au anunțat luni, 13 iulie, că în vederea prevenirii încălcării prevederilor Hotărârii Guvernului nr.774 din 20 iunie 2016 cu privire la prețurile de comercializare a produs…
  Încălcările depistate de Fisc în legătură cu stabilirea prețurilor la produsele sociale

  Modificările propuse de CRJM și IPRE la procedura elaborată de Ministerul Justiției pentru selectarea viitorului judecător din partea R. Moldova la CtEDO

  Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au examinat proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la crearea Comisiei pentru selectarea candidaților la po…
  Modificările propuse de CRJM și IPRE la procedura elaborată de Ministerul Justiției pentru selectarea viitorului judecător din partea R. Moldova la CtEDO