Dosarul „Borman”. Unde sunt Țuțu și Plahotniuc? – Ziarul de Gardă
 • Dosarul „Borman”. Unde sunt Țuțu și Plahotniuc?

  Dosarul „Borman”. Unde sunt Țuțu și Plahotniuc?
  06 octombrie 2019 | 13:45

  20 septembrie 2019. Oleg Pruteanu, alias „Borman” este eliberat din arest după aproape doi ani. La ușa penitenciarului, acesta este însă reținut din nou, într-un alt dosar penal deschis pentru trafic de droguri în Federația Rusă și transmis organelor de drept din R. Moldova pentru a desfășura urmărirea penală.

  În timp ce avocata, tot ea și soacra lui Oleg Pruteanu, declară pentru presă că acesta a fost reținut pentru a fi forțat să dea declarații care să-l încrimineze pe Vladimir Plahotniuc, reprezentanții organelor de drept de la Chișinău menționează că investigațiile care-l vizează pe „Borman” sunt din același dosar în care Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu au primit deja statut de învinuit. Cauzele penale în care sunt vizați cei doi foști deputați NU au ajuns însă în R. Moldova, contrar informațiilor furnizate în ultimele săptămâni de presă.

  La 20 septembrie 2019, ziua în care Oleg Pruteanu, alias „Borman”, a fost eliberat din arest și reținut din nou într-un alt dosar, Ala Raevschi, avocata și soacra acestuia, a declarat pentru o jurnalistă de la posturile TV deținute de Vladimir Plahotniuc că ginerele său ar fi fost reținut pentru că asupra lui s-ar face presiuni de a face declarații împotriva fostului deputat și lider al Partidului Democrat din Moldova. Și Pruteanu, în cele câteva minute de libertate le-a spus jurnaliștilor că i se cere să dea depoziții împotriva cuiva, dar fără a oferi nume. „Am fost ameninţat că voi fi lichidat. Va fi arestată şi soţia, şi familia, dacă voi da nume la prezent”, le-a spus Pruteanu jurnaliștilor. Cazul a luat amploare după ce Ala Raevschi a susținut o conferință de presă în care a acuzat organele de drept că ar fi fabricat dosarele penale pe numele lui Oleg Pruteanu. Totodată, aceasta a menționat că noul dosar penal în care este vizat ginerele său ar avea la bază învinuiri care deja i-au fost aduse acestuia în alte dosare penale. La rândul său, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a reacționat, menționând că acuzațiile ar fi nefondate.

  Procuror despre noul dosar de pe numele lui „Borman”

  Lilian Bacalîm, procurorul din cadrul PCCOCS care a gestionat inițial noul dosar penal în care este vizat Oleg Pruteanu, a declarat pentru ZdG că acuzațiile aduse procurorilor nu ar corespunde realității. Acesta susține că dosarul pe numele lui Pruteanu a fost deschis în Federația Rusă, iar organele de drept de acolo gestionează o cauză penală care vizează persoane din mai multe țări. „Este o operațiune internațională, denumită „Pirineiskii Izlom”. În acea operațiune intră polițiști din Portugalia, Spania, Federația Rusă și probabil acum vor adera și din alte țări din Uniunea Europeană, țări prin care au trecut drogurile. Acestea veneau din Maroc, pe cale navală până în Spania, de unde le împachetau spre Federația Rusă. Cea mai mare parte din aceste droguri sunt procurate și expediate în Federația Rusă de către organizația criminală a lui „Borman”. E o informație venită la noi din Federația Rusă. Din dosarul penal mare gestionat de ruși, ei l-au anunțat în căutare pe Oleg Pruteanu. Pentru că el era arestat în R. Moldova, iar conform Constituției, țara noastră nu-și extrădează cetățenii, Federația Rusă a disjuns din dosarul principal dosarul în privința lui Pruteanu și l-a expediat în R. Moldova, pentru ca să fie anchetat aici. După ce au fost primite acele materiale, peste 100 de volume, procurorul general, prin ordonanță, a dispus preluarea urmăririi penale. Respectiv, în septembrie, el a fost reținut și arestat în baza probelor din dosarele de pe teritoriul Federației Ruse”, a precizat Bacalîm.

  „În iunie 2018, pe numele lui Oleg Pruteanu a fost expediată în judecată o cauză penală pentru contrabandă de droguri, contrabandă de bani, spălarea banilor, circulația ilegală a drogurilor și crearea și conducerea unei organizații criminale. În acest moment, dosarul se examinează în Judecătoria Chișinău, oficiul Centru. Acolo sunt alte episoade care îi sunt încriminate. Alte cantități, alte persoane, alte trasee. În materialele din Federația Rusă e altceva. Nu sunt aceleași episoade. Prima dată când dosarul a venit din Federația Rusă, s-a emis o ordonanță de preluare a urmăririi penale. Ulterior, s-au mai făcut acțiuni de urmărire penală, percheziții, acțiuni dictate de materialele venite din Federația Rusă. După ce s-au făcut acțiuni de urmărire penală, s-a ajuns la concluzia de a-l reține”, susține Bacalîm.

  Publicitate
  Publicitate

  Țuțu și Plahotniuc, învinuiți în Rusia în același dosar. Materialele NU au fost transmise în R. Moldova

  În iunie 2019, Departamentul de anchetă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse anunța că, într-un dosar penal pentru trafic de droguri, sunt puși sub învinuire, în lipsă, Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu prin intermediul unei „organizații criminale” create în perioada iunie-august 2012, condusă de Oleg Pruteanu și alte persoane din R. Moldova şi Regatul Spaniei. Ministerul rus susține că în timpul investigațiilor s-a depistat că fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, „având posibilitatea să influențeze asupra situației politice din stat și asupra organelor puterii în stat, influențând oamenii care i se opuneau și în scop personal de îmbogățire, a intrat în complicitate cu liderii grupărilor criminale din R. Moldova care se aflau în poziții de top ale ierarhiei criminale”, se arată în comunicat. „În informația pe care o avem, nu mai târziu de anul 2012, Plahotniuc a devenit unul dintre liderii unui narco-sindicat transnațional și îi acoperea pe cei care făceau parte din el. (…) Domeniul era supravegheat de către sportivul moldovean Constantin Țuțu, omul său de încredere”, menționa MAI-ul din Rusia, într-un comunicat de presă.

  Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu

  În ultimele săptămâni, în presa de la Chișinău au apărut informații despre faptul că, împreună cu materialele din dosarul lui Oleg Pruteanu, în R. Moldova ar fi ajuns și materialele care-i vizează pe Constantin Țuțu și Vladimir Plahotniuc. Informația însă nu s-a confirmat. „Când au venit prima dată materialele, aparent, numele acestor persoane (Constantin Țuțu și Vladimir Plahotniuc, n.r.) nu erau. Ulterior, au parvenit și alte materiale. Acolo ar putea să figureze numele lor, dar eu nu aș putea să afirm sau să infirm ceva, pentru că dosarul nu mai este la mine. Dosarul a fost transmis altui grup de urmărire penală”, a precizat procurorul Lilian Bacalîm. La rândul său, procurorul Sergiu Roșu, care gestionează acum urmărirea penală în dosarul lui Oleg Pruteanu a menționat că, oficial, autoritățile de la Chișinău nu au primit informații despre Țuțu și Plahotniuc.

  „Eu, din ce cunosc și am văzut în presă, aceste două persoane sunt investigate și învinuite în Rusia în același dosar, dar la noi, materiale vizând acțiunile lor nu au fost transferate. La noi au venit doar materialele pe Oleg Pruteanu. În materialele pe numele lui Oleg Pruteanu transmise la noi, eu nu pot să vă spun dacă figurează sau nu aceste nume, pentru că urmărirea penală încă nu este finisată. Dar, în esență, urmărirea penală a fost preluată doar pe Pruteanu și o altă persoană. Noi, încă nu avem o informație oficială despre implicarea celor două persoane (Constantin Țuțu și Vladimir Plahotniuc, n.r.) în dosarul penal din Rusia. Eu recent am primit dosarul. E foarte voluminos. Preluarea urmăririi penale pe cazul „Borman” s-a produs în luna februarie”, a menționat Roșu.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  DOC/ Informații actualizate. Condițiile în care cetățenii moldoveni pot călători în străinătate

  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a actualizat vineri, 21 ianuarie, alertele de călătorie. Cetățenii R. Moldova pot intra în Ucraina, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a fr…
  DOC/ Informații actualizate. Condițiile în care cetățenii moldoveni pot călători în străinătate

  VIDEO, FOTO/ Echipa lui Navalny a publicat sute de fotografii cu palatul de pe malul rusesc al Mării Negre atribuit lui Vladimir Putin, care ar valora peste un miliard de dolari

  Echipa criticului Kremlinului, Alexei Navalny, a publicat sute de fotografii cu palatul de pe malul rusesc al Mării Negre atribuit lui Vladimir Putin, la un an după investigația „Un castel pentru Putin”, realiz…
  VIDEO, FOTO/ Echipa lui Navalny a publicat sute de fotografii cu palatul de pe malul rusesc al Mării Negre atribuit lui Vladimir Putin, care ar valora peste un miliard de dolari

  Uniunea Avocaților anunță câteva excepții privind restricțiile introduse în acțiunile de protest, printre care acțiunea procesuală de reținere

  Uniunea Avocaților din R. Moldova (UAM) anunță câteva excepții privind restricțiile introduse în acțiunile de protest pentru perioada 20-24 ianuarie: acțiunea procesuală de reținere; judecarea demersurilor priv…
  Uniunea Avocaților anunță câteva excepții privind restricțiile introduse în acțiunile de protest, printre care acțiunea procesuală de reținere