Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii de la MAEIE și…

Detalii de la MAEIE și CEC despre procesul organizatoric privind votul în străinătate, la anticipatele din 11 iulie. Ciocoi: „Am propus deschidere unui număr mai mare de secții de votare peste hotare”

Reprezentanții Ministerului de Externe și responsabili de la Comisia Electorale Centrale (CEC) au oferit marți, în cadrul unei conferințe de presă, informații despre procesul organizatoric privind votul în diasporă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Informațiile au fost furnizate de către președintele CEC, Dorin Cimil, și ministrul de Externe în exercițiu – premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a menționat că până la 5 iunie se va decide organizarea și formarea secțiilor de votare.

„În turul doi la prezidențiale, la urne s-au prezentat 263 177 de alegători. Termenul limită pentru înregistrarea în prealabil, pentru alegerile parlamentare anticipate, este 26 mai. Până acum, 93 de mii de cetățeni s-au înregistrat, în timp ce la alegerile prezidențiale s-au înregistrat circa 60 de mii”, a declarat președintele CEC.

Am recepționat demersul premierul interimar cu privire la numărul secțiilor de votare, care include și datele despre buget și aspecte logistice”, a mai conchis Cimil.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a menționat că până acum, peste 91 de mii de cetățeni R. Moldova din diasporă s-au înregistrat în prealabil.

„Numărul secțiilor nu poate fi mai mic decât cel de la scrutinul prezidențial. Am propus, printr-un demers adresat președintelui CEC, deschiderea unui număr mai mare de secții de votare peste hotare. Argumentele noastre sunt evidente: în lume, tot mai multă lume este imunizată anti-COVID, gradual ar urma să fie ridicate mai multe restricții. Decizia finală aparține exclusiv CEC-ului. Bugetul inițial pentru asigurarea alegerilor în străinătate e 5,5 milioane de lei. Am comunicat cifra CEC-ului, aceasta cuprinde numărul orientativ al secțiilor de votare peste hotare. Dacă numărul secțiilor de votare va crește, va fi necesară revizuirea bugetului”, a declarat premierul interimar.

În context, Aureliu Ciocoi a venit cu un apel către cetățenii R. Moldova din diasporă.

Fac un apel către diasporă, am aprecia enorm de mult voluntariatul membrilor secțiilor de votare, lucru care ar urma să fie exclusiv benevol. Am aprecia dacă ei ar accepta să facă asta benevol”, a menționat Aureliu Ciocoi.

Pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Până acum, nouă partide au depus actele la CEC pentru înregistrarea în cursa pentru anticipate.

  1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” ;
  2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
  3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
  4. Partidul Politic „Șor”;
  5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
  6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor; 
  7.  Partidului Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда”
  8. Partidul Democrat din R. Moldova
  9. Partidul Politic Platforma DA