Câțiva deputați PSRM vor să-i oblige pe jurnaliști să-și dezvăluie sursele de informare
Instanțele de judecată ar putea să-i oblige pe jurnaliștii din R. Moldova să-și dezvăluie sursele de informare „în cazul când acest lucru devine necesar pentru apărarea securității naționale și a ordinii publice”, scrie Media Azi.
Sunt prevederile unui proiect de lege de modificare și completare a Codului serviciilor media audiovizuale, elaborat de trei deputați socialiști: Adrian Lebedinschi, care este și președintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, Bogdat Țîrdea și Vasile Bolea. Documentul a fost înregistrat în Parlament pe 23 noiembrie.
Cei trei parlamentari susțin că vor astfel să lupte cu știrile false și, totodată, să responsabilizeze presa. Experți din domeniu consideră însă că inițiativa „alarmantă” va afecta munca jurnaliștilor din R. Moldova.
Potrivit propunerii deputaților, sunt considerate date de natură să identifice sursele de informație următoarele aspecte: datele personale, precum și vocea sau imaginea unei surse; circumstanțele concrete ale obținerii informației de către jurnalist, partea nepublicată a informației furnizate de sursa jurnalistului.
Pe de altă parte, reprezentanta Freedom House în Moldova, Tatiana Puiu, susține că „noua propunere nu este deloc lăudabilă, ba chiar alarmantă, deoarece jurnalistul sau mass-media vor fi obligate de instanța de judecată să-și dezvăluie sursa ori de câte ori acest lucru va fi necesar pentru apărarea securității naționale sau a ordinii publice”.
Tatiana Puiu a adaugat că, în prezent, potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, persoana care a distribuit publicului o informaţie obţinută din surse confidenţiale nu poate fi obligată să dezvăluie identitatea acesteia în cadrul unui proces civil sau contravenţional.
„Această protecţie se extinde nu doar asupra mass-media, ci şi asupra celor care nu sunt jurnaliști, dar care efectuează o activitate cu caracter jurnalistic de colectare, primire şi distribuire a informaţiei către public, precum şi persoane care colaborează cu acestea. Singura excepţie când o persoană poate fi obligată să divulge sursa de informare poate avea loc doar în cadrul unui proces penal”, mai menționează Tatiana Puiu.
Iar președintele Asociației pentru protecția vieții private, Sergiu Bozianu, precizează că inițiativa vizează și sursele de informare ale jurnaliștilor, printre care pot fi și funcționari care le oferă informații de interes public. Potrivit lui Bozianu, este vorba și de procurori, judecători, polițiști sau funcționari publici care vor furniza informații despre fărădelegi și care, prin urmare, ar putea fi trași la răspundere, conform Codului Penal, dacă se va încălca inviolabilitatea vieții personale sau va fi încălcat dreptul la secretul corespondenței.
Deși modificările legislative se referă la domeniul audiovizual, Sergiu Bozianu nu exclude faptul că, în practică, și presa scrisă și online ar putea fi trasă la răspundere.
Totodată, jurista Centrului pentru Jurnalism Independent, Cristina Durnea, amintește că obligația privind asumarea răspunderii pentru corectitudinea informațiilor furnizate este valabilă și în prezent, iar „în cazul în care informația provine din surse confidențiale sau a căror credibilitate nu este verificată suficient, acest lucru trebuie menționat explicit”.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.