Principală  —  Blog  —  Arta de gardă   —   ARTA DE GARDĂ: De ce…

ARTA DE GARDĂ: De ce avem nevoie de Lupi?

De la 25 decembrie 2021 până pe 14 ianuarie 2022, prin localitățile R. Moldova au hăulit lupii. Lupii lui Alex Calancea. Ultimul spectacol din cadrul acestui proiect caritabil a avut loc pe malul râului Nistru, la Cetatea Soroca, în prezența unui public numeros. Spectacolul a fost dedicat diasporei, fiind transmis online pe rețelele de socializare.

E al doilea an al proiectului „Povestea de iarnă”, poveste ticluită, tălmăcită și reprodusă de formația lui Alex Calancea, ZdG fiind printre partenerii media ai evenimentului.

În cadrul celei de-a doua ediții, Lupii au hăulit prin 10 locații, oferindu-le gazdelor povești adevărate. Printre spectatori au fost bătrâni singuratici și copii cu nevoi speciale, 1000 la număr. Lupii nu au venit să sacrifice, ci să dăruiască, iar acest moment, care a devenit posibil la început de an nou, este unul special.

Exact în ziua în care Lupii ajungeau la Cetatea Soroca, unde era programat spectacolul de încheiere a proiectului 2022, eram în această localitate, pe urmele unor subiecte pe care le realizam pentru ZdG. Orașul era primenit de sărbători, iar Cetatea se pregătea să îmbrățișeze voci, emoții, bucurii, speranțe sau chiar vise miraculoase. Așa sunt cetățile păstrătoare de istorie.

La ora 17.00, când deja se lăsase întunericul, Bandul lui Alex Calancea a luat haina unei haite de lupi, iar publicul se grăbea spre Cetate. Astfel de spectacole nu sunt atât de frecvente prin localitățile R. Moldova, mai ales de doi ani încoace, de când pandemia a pus interdicție pe mai multe evenimente publice.

Ceea ce au făcut Lupii în acești doi ani poate fi considerată o mână întinsă sutelor de oameni aflați în disperare.

În cadrul programului din acest an, Lupii au evoluat la Asociația Obștească Sunshine, la Școala internat nr.5 din Chișinău, la Centrul de plasament pentru persoane vârstnice și cu dizabilități din Sadaclia, Basarabeasca, la Casa pentru copii cu dizabilități din Orhei, la Centrul de plasament temporar pentru copii cu dizabilități din Hâncești, la Azilul republican pentru invalizi şi pensionari din Chișinău, la Azilul pentru bătrâni din Leova, la persoane nevoiașe din satul Calfa, la Centrul de plasament temporar pentru copii separați de părinți și la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”. Oriunde au ajuns, vizitele Lupilor au însemnat sărbătoare și speranță. De asta avem nevoie de Lupi.

Proiectul „Povestea de iarnă” este un argument rarisim că artiștii de la noi se pot implica și pot reuși să realizeze împreună nu doar spectacole de nuntă, ci și proiecte de caritate. Programul Lupilor constituie un eveniment ce promovează vocile mai multor artiști, indiferent dacă fac sau nu parte din formația lui Alex Calancea. Bunăoară, la Soroca au fost auzite vocile surorilor Osoianu, iar spectacolul s-a încheiat cu Hangul, interpretat cândva de frații Advahov.

Drumețiile Lupilor prin satele noastre sunt mai mult decât niște simple spectacole. Este un mod de a transmite oamenilor că arta, cultura nu sunt doar pentru Chișinău, că oricine poate avea acces la muzică elevată, atunci când artiștii decid și reușesc să ajungă prin satele întristate de exod și de sărăcie.

„A fost obositor, dar am primit înzecit”, recunoaște Alex Calancea, mulțumind autorităților pentru faptul că au susținut acest proiect. De fapt, cei care ar trebui să vină cu mulțumiri ar trebui să fie autoritățile care nu au ajuns, deocamdată, în niciuna din cele 10 instituții, vizitate de Lupii lui Alex Calancea.