Principală  —  IMPORTANTE   —   60 de zile, în loc…

60 de zile, în loc de 30. Termenul de efectuare a controlului parlamentar asupra activității CNA a fost extins

Parlamentul a extins cu 30 de zile termenul de efectuare a controlului parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție (CNA). În cadrul ședinței plenare de joi, 14 octombrie, au fost aprobate modificări la proiectul de hotărâre, care prevede inițierea controlului. 

Prin urmare, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și Comisia juridică, numiri și imunități vor prezenta Parlamentului raportul evaluării în termen de 60 de zile, nu 30, cât a fost stabilit anterior.

„Motivul de bază este faptul că noi am recepționat răspunsuri la întrebările formulate către CNA cu întârziere, iar la unele întrebări nu am primit răspunsuri. Pentru a veni cu un raport comprehensiv, comisia are nevoie de timp suficient pentru a procesa răspunsurile”, a precizat președinta Comisie juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

La începutul lunii septembrie, membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică și ai Comisiei juridice, numiri și imunități au inițiat controlul parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție. Acesta are scopul de a identifica domeniile în care activitatea CNA trenează, dar și de a generarea recomandări în vederea îmbunătățirii activității instituției.

La 24 august curent, majoritatea parlamentară a aprobat în lectură finală Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție.

Modificările înaintate de deputații PAS prevăd ca directorul Centrului va fi numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, cel puțin 51 de deputați, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Astfel, candidatul la funcţia de director al CNA nu va mai fi selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic, așa cum a fost până în prezent.

În prezent, Ruslan Flocea este director al CNA, fiind numit în funcție prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 104 din 31 iulie 2019, în urma votului majorităţii deputaţilor aleşi.