Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Răspunderea disciplinară a judecătorilor va…

Răspunderea disciplinară a judecătorilor va fi înăsprită

Parlamentul a votat astăzi, 18 iunie, în prima lectură modificările în legislaţie elaborate de Ministerul Justiţiei pentru a spori răspunderea disciplinară a judecătorilor şi pentru a evita exercitarea presiunilor asupra judecătorilor.

Amendamentele adoptate de Legislativ vizează câteva probleme conceptuale. În primul rând, acestea se referă la crearea mecanismelor pentru a evita influenţarea judecătorilor în procesul de examinare a cauzelor. Guvernul a propus în acest sens includerea în Legea cu privire la statutul judecătorului a unei noi obligaţii pentru judecători de a informa, în scris, preşedintele instanţei judecătoreşti unde acesta activează şi Consiliul Superior al Magistraturii despre orice tentativă de a fi influenţat în procesul de examinare a cauzelor. Aceste amendamente vor permite să fie întreprinse acţiuni în privinţa persoanelor care încearcă să influenţeze judecătorii sub orice formă.

O altă categorie de amendamente se referă la completarea listei abaterilor disciplinare, prevăzute în Legea cu privire la statutul judecătorului. Astfel, judecătorii vor fi sancţionaţi dacă nu vor publica hotărârile judecătoreşti pe pagina web a instanţei, dacă vor emite o hotărâre prin care au fost încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sau dacă nu vor respecta din motive neîntemeiate orarul şedinţelor de judecată.

De asemenea, în cazul săvârşirii unei abateri disciplinare care afectează imaginea sistemului judecătoresc sau în cazul săvârşirii repetate a abaterilor disciplinare, judecătorul va fi eliberat din funcţie.

Prin amendamentele propuse a fost mărit termenul de prescripţie pentru aplicarea sancţiunii disciplinare în cazul în care săvârşirea unei abateri disciplinare de către judecător rezultă dintr-o hotărâre definitivă a unei instanţe judecătoreşti naţionale sau internaţionale. Astfel, în acest caz, sancţiunea disciplinară va putea fi aplicată în termen de 1 an din momentul devenirii definitive a hotărârii instanţei judecătoreşti naţionale sau internaţionale, spre deosebire de termenul obişnuit de prescripţie care limitează aplicarea sancţiunii disciplinare la 6 luni de la data depistării abaterii disciplinare, însă nu mai târziu de un an de la data comiterii ei.

În vederea eficientizării procedurii de atragere la răspundere disciplinară a  judecătorilor, au fost propuse amendamente privind procedura disciplinară, în special, referitor la intentarea procedurii disciplinare, acumularea probelor, publicitatea procedurilor şi aplicarea sancţiunilor.

Pentru a intra în vigoare, amendamentele propuse urmează a fi adoptate în a doua lectură de către Parlament şi publicate în Monitorul Oficial.