• [DOC] Test de integritate. Declaraţiile lui Donciu vs datele de la „Cadastru”

  [DOC] Test de integritate. Declaraţiile lui Donciu vs datele de la „Cadastru”
  02 noiembrie 2012 | 11:19

  În seara zilei de joi, 1 noiembrie, Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, a remis instituţiilor de presă o scrisoare în care s-a referit la articolul publicat în aceeaş zi în ZdG, „Casa de milioane a şefului CNI”. În acest caz, redacţia ZdG este nevoită să explice acuzaţiile preşedintelui CNI, referitoare la ZdG pe acest caz.

  În scrisoarea sa, Anatolie Donciu menţionează că „în 1998, fiind angajat la Procuratura de circumscripţie Chişinău, am solicitat, potrivit prevederilor legislației în vigoare, împreună cu alţi colegi, acordarea unui teren pentru construcţia unei case de locuit. Lotul de teren a fost atribuit abia în 2002, prin decizia Consiliului Municipal Chişinău. Construcţia propriu-zisă a imobilului a început în 2003, fiind finisată doar anul acesta”.

  Precizare ZdG: Deşi nu am încercat să aflăm cum anume a intrat Anatolie Donciu în posesia terenului de pe str. Valentin Guţu, persoane din cadrul Primăriei Chişinău ne-au prezentat documente în care este stipulat faptul că locul de pământ i-a fost acordat lui Anatolie Donciu nu în 2002 sau 2003, ci printr-o decizia a CMC în iulie 2004. Iniţial, acestuia i-a fost repartizat un teren pe str. Milano din Chişinău, însă în hotărâre s-a produs o eroare, fiind menţionată str. Al Marinescu, motiv pentru care lui Donciu i s-a dat terenul de pe V. Guţu. Vineri, 2 noiembrie, la ZdG au apelat alte persoane, care ne-au oferit şi alte informaţii despre terenul de pe str. Guţu. Cu mai multe detalii vom reveni în numărul următor al ZdG.

  „În 2007, împreună cu familia, m-am mutat cu traiul în casă, chiar dacă aceasta era gata în proporţie de aproximativ 50%. În acelaşi an, am depus o cerere de înregistrare a imobilului la Oficiul Cadastral Chişinău. Oficiul Cadastral Chişinău a efectuat o evaluare a imobilului situat pe str. Valentin Guţu nr. 15, constatând că acesta are o sprafaţă de 262 m.p., dintre care 70 m.p. este spaţiu locativ, iar restul este spaţiu auxiliar (garaj, beci, debara etc.), însă a refuzat să înregistreze imobilul deoarece construcţia nu era finisată”, mai spune Donciu, în precizarea sa.

  Precizare ZdG: La Primăria Chişinău există documente prin care se specifică faptul că terenul acordat lui Anatolie Donciu este de 600 m², şi nu 262, cum spune acesta.

  „Pentru a spulbera speculaţiile şi insinuările care se fac referitor la sursele financiare alocate construcţiei, precizez că acestea au fost reprezentate din banii obţinuţi în urma vânzării apartamentului din Chiţinău, a casei părinteşti din oraşul Cimişlia, precum şi a surselor financiare rezultate din salariile membrilor familiei mele şi al meu în calitate de avocat şi de cadru didactic.

  „Nici eu şi nici membrii familiei nu suntem proprietari ai terenuluidin sectorul Buiucani, pe str. Al. Marinescu, aşa cum afirmă autorii articolului”, mai spune Anatolie Donciu.

  Precizare ZdG: Redacţia deţine un document cu date de la Întreprinderea de Stat Cadastru (pe care îl prezentăm), actualizat la data de 29 octombrie 2012, în care se vede clar că Anatolie Donciu şi Alexandra Donciu sunt proprietari ai unui teren din mun. Chişinău, sect. Buiucani, str. Al. Marinescu. Totodată, precizăm că la Primăria mun. Chişinău există scrisori prin care Anatolie Donciu a fost avertizat, ultima dată la începutul acestui an, să meargă la „Cadastru” pentru a scoate acel teren de pe numele său, în caz contrar, Primăria va merge în judecată şi va trimite materialele către Procuratura Generală (PG). La documentele de la Primărie, pe care le vom prezenta în caz de necesitate, are acces orice instituţie mass-media.

  „Referitor la procesele de judecată cu reprezentanţii “Red Union Fenosa” în privinţa transformatorului amplasat în preajma casei în care locuiesc, instanţele de judecată s-au pronunţat, inclusiv Curtea Supremă de Justiţie, fiind sesizate şi de Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă încă în 2006, care a constatat pericol pentru sănătatea tuturor celor care locuiesc în zona respectivă. Terenul pe care se află transformatorul, chiar dacă a fost îngrădit, rămâne a fi în proprietatea autorităţilor municipale şi nu este folosit în scopuri personale de către mine. Accesul către transformator nu a fost îngrădit vreodată. Reprezentanţii “Red Union Fenosa” totdeauna au avut şi au acces la respectivul transformator, ba mai mult, există o poartă separată pentru angajații întreprinderii, cheile păstrându-se la ei. Concretizez de ce a fost nevoie de îngrădire a spațiului respectiv – în scopuri de salubrizare, deoarece se depozita gunoi în jurul transformatorului.

  Precizare ZdG: Nu vom încerca să ne legăm de logica argumentării lui Anatolie Donciu legată de îngrădirea celor peste 300 m² de teren public, pe care o lăsăm la latitudinea fiecărui cititor. Totuşi, ZdG are câteva întrebări către Anatolie Donciu: De ce ultima oară când reprezentanţii Union Fenosa au fost la punctul de transformatoare au intrat doar cu ajutorul poliţiei? De ce câinii (foto) lui Anatolie Donciu „păzesc transformatoarele?” Deşi Anatolie Donciu în precizarea sa spune că s-a mutat cu traiul în casa de pe V. Guţu în 2007, tot el spune că Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă (CNŞPMP) constata pericolul în 2006. Pericol pentru cine, dacă el nu locuia acolo? Deşi reprezentanţii „Union Fenosa” încă se gândesc dacă şi cum să reacţioneze la precizările lui Anatolie Donciu, ZdG a aflat că între distribuitorul de energie şi CNŞPMP a existat şi un proces de judecată, după concluziile ultimei referitoare la zgomotul şi nocivitatea punctului de transformatoare. Ar accepta Anatolie Donciu o altă expertiză, făcută de o altă instituţie?

  „În plus, comunic că am solicitat jurnaliştilor de la “Ziarul de Gardă” o întâlnire pentru a face respectivele precizări, iar aceştia au refuzat”, spune Donciu.

  Precizare ZdG: Anatolie Donciu întradevăr a solicitat o întâlnire cu ZdG. L-am contactat miercuri, 31 octombrie, în jurul orei 15.00. Ne-a spus că este într-o şedinţă. Am revenit peste aproximativ o oră. După ce i-am explicat subiectul, Anatolie Donciu ne-a spus că ar trebuie să ne întâlnim, fapt precizat de ZdG în articol. I-am spus că acceptăm să ne vedem, chiar în acea zi. Anatolie Donciu a refuzat, propunându-ne o întâlnire pentru ziua următoare şi o amânare a publicării articolului. Ţinând cont de importanţa subiectului, i-am explicat că îl vom publica în ziua următoare, şi l-am solicitat să ne spună la telefon toate opiniile, i-am propus şi să ne întâlnim cu el după ce publicăm în ZdG informaţiile pe care le deţinem. Acesta nu a răspuns, menţionând doar să procedăm cum ne dictează „sovestea”. În caz de necesitate, ZdG va face publică şi înregistrarea discuţiei cu Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate.

  „Solicit respectuos instituţiilor mass-media care au preluat informația publicarea respectivelor precizări în calitate de drept la replică, pentru a informa corect şi onest opinia publică”, mai spune Donciu, în precizarea sa.

  ZdG va continua să investigheze subiectul şi va reveni cu detalii interesante în numărul următor al publicaţiei. Până atunci, aşteptăm ca declaraţia de avere a lui Anatolie Donciu să fie făcută publică.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță despre cum va fi prognoza meteo în săptămâna care urmează (17 mai – 23 mai). Astfel, luni ne așteptăm la averse cu descărcări electrice. Presiunea atmosferică va rămân…
  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Uniunea Europeană (UE) consideră că decizia Rusiei de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state „neprietenoase” nu este justificată și îndeamnă Rusia să-și revizuiască decizia de a aproba o asem…
  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  Drept urmare a accidentului produs sâmbătă seara, 15 mai, în apropierea localității Vânători, din județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova, mai multe persoane, inclusiv un minor, s-au a…
  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunțat duminică, 16 mai, că nu va participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Totodată, partidul își îndeamnă simpatizanții să sprijine Partidul…
  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore

  Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță duminică, 16 mai, că în ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost confirmate 109 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Totoda…
  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore