Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Centrul de Resurse Juridice din…

Centrul de Resurse Juridice din Moldova vine cu o serie de recomandări pentru organizarea procuraturii

 

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), în colaborare cu Procuratura Generală din R. Moldova, a realizat Studiul privind optimizarea structurii procuraturii și a sarcinii de muncă a procurorilor din R. Moldova. Studiul conține recomandări privind consolidarea capacităților instituționale ale procuraturii din R. Moldova și eficientizarea activității acesteia.

_A124322Acest studiu recomandă reducerea ierarhiei procesuale în cadrul procuraturii și revederea radicală a rolului și structurii Procuraturii Generale. Se propune focusarea acesteia pe administrarea sistemului procuraturii și stabilirea politicilor ei. Iar competențele ei de a efectua sau conduce urmăriri penale pe anumite categorii de cauză pot fi transmise unei procuraturi nou-create.

Președintele CRJM, Vladislav Gribincea a declarat în cadrul lansării Studiului că „recomandările din studiu au fost făcute în baza standardelor și principiilor din alte țări, a analizei informațiilor oficiale cu privire la volumul de lucru al procurorilor din R. Moldova, a unui sondaj la care au participat mai bine de 75% din procurori și a interviurilor cu procurorii din țară”.

Laura Ștefan, expert anti-corupţie, ex-directoare ȋn Ministerul de Justiţie din România, a menționat faptul că astfel de studii stârnesc niște dezbateri „cruciale” în țările vizate. „Orice schimbare generează neliniște pentru oamenii din sistem”, a subliniat experta. Potrivit ei, acestui studiu îi lipsește o valoare cantitativă a infracțiunii și de aceea nu reușim să vedem eficiența muncii procuraturii.

Studiul a fost elaborat în vederea implementării Strategiei de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016, cu suportul financiar al Ambasadei SUA în R. Moldova.