Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Armele - cadourile preferate ale…

Armele – cadourile preferate ale demnitarilor

În numărul din 14 august, Ziarul de Gardă publică investigaţia  „Cadourile corupte ale demnitarilor”. Potrivit publicaţiei, deşi legea interzice păstrarea anumitor cadouri pe care funcţionarii publici le primesc de la unele persoane, aceştia nu se prea grăbesc să o respecte.

Nici organele de drept decid să tragă pe cineva la răspundere pentru astfel de acţiuni. Pe parcurs, unele cadouri au servit drept cauză pentru deschiderea unui dosar, dar acuzaţiile aduse sunt nu corupţia sau protecţionismul, ci contrabanda. Şi asta, potrivit experţilor, dintr-un motiv cât se poate de simplu – legile cu privire la cadouri nu sunt funcţionabile. În acelaşi timp, fondul special în care ar trebui să fie colectate cadourile primite de demnitari este invizibil.

Avocatul Nicolae Railean, fost comisar de poliţie, susţine că cele mai populare cadouri printre demnitari sunt armele, inclusiv cele de vânătoare, şi săbiile. „Dacă cuiva i s-a dat într-un an o armă simplă, atunci în următorul an aceasta este aurită, cu platină sau diamante, iar preţul se ridică şi până la 30 mii de euro”, spune Railean.

În articol se aminteşte că anume pentru două pistoale primite în dar de la demnitari străini, lui Valeriu Pasat, ex-ministrul Apărării al R. Moldova, îi fusese intentat un dosar penal. Pasat mai este încă învinuit de introducerea ilegală în ţară a acestora.

Alexandru Tănase, avocatul lui Valeriu Pasat, spune că, iniţial, clientul său a fost acuzat pentru faptul că nu a depus pistoalele respective în rezerva de stat, însă, ulterior, învinuirile au fost retrase. „Nu este posibil de a încadra legal, din punct de vedere al Codului Penal, faptul nedepunerii acestor obiecte în rezerva specială”, a mai spus Tănase.

Potrivit unor surse, într-o situaţie similară se află şi ex-ministrul de Interne, Gheorghe Papuc. Chiar dacă Procuratura Generală nu a emis un comunicat oficial în acest sens, la începutul lunii iulie, în presă a apărut informaţia precum că, Papuc, este bănuit de contrabandă cu arme de foc. Şi în cazul dat e vorba de introducerea ilegală pe teritoriul Moldovei tot a două pistoale, pe care Gheorghe Papuc, pe când era ministru, le-ar fi primit în dar de la şeful Miliţiei din Odesa şi ministrul de Interne al Ucrainei. Potrivit cotidianului „Timpul”, cu referire la o agenţie de presă, Papuc ar fi declarat că „acuzaţiile procurorilor sunt neserioase, iar la bază sunt cazurile de decorare cu armă de paradă nominală a miniştrilor Afacerilor Interne ai unor ţări din spaţiul CSI”.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a refuzat să ne spune dacă acest caz, la fel ca şi altele, încalcă legile care prevăd anumite restricţii la primirea cadourilor. Nici măcar un exemplu de penalizare a unui funcţionar pentru faptul că a păstrat un cadou primit în cadrul întrevederilor oficiale, serviciul de presă al aceleiaşi instituţii nu a vrut să ne ofere.  Amintim că, de la începutul anului curent, Parlamentul a adoptat trei legi în acest sens. Acestea sunt legea cu privire la conflictul de interese, legea privind Codul de conduită a funcţionarului public, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009 şi legea cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei, în baza căreia a fost abrogată legea privind combaterea corupţiei şi protecţionismului din 1996.