„Acţiunea 2012”: cerem arestarea și condamnarea liderilor organizațiilor pro-rusești care au provocat violențele de la Bălţi
Plaforma Civică „Acțiunea 2012”, în calitate de organizator al Marșului Unirii desfășurat la Bălți, cere arestarea și condamnarea liderilor organizațiilor pro-rusești care au provocat violențele de duminică.
Mark Tkaciuc, Iurie Muntean, Mihail Formuzal și Victor Șelin sunt, în egală măsură, responsabili pentru escaladarea violențelor și pentru organizarea contra-manifestațiilor de la Bălți, cărora le-au căzut victime nu doar manifestanții pașnici, dar și reprezentanți ai mass-media. Unii dintre cei enumerați sunt încă nepedepsiți pentru crimele săvârșite asupra tinerilor unioniști în aprilie 2009.
Plaforma Civică „Acțiunea 2012” cere Ministerului Afacerilor Interne identificarea și condamnarea celor care prin violența lor subminează statul de drept în R. Moldova, creând imaginea unei țări care nu își poate proteja cetățenii în fața unor elemente agresive, lucru care o îndepărtează ireversibil de idealul oamenilor raționali, INTEGRAREA EUROPEANĂ.
Autoritățile statului nu pot da satisfacție celor al căror argument este piatra, ciomagul și pumnul. Protestul nostru pașnic, care și-a propus să fie un prilej de aducere aminte a tragediilor provocate de cele două secole de ocupație rusă și, ulterior, sovietică, dar și o ocazie de chemare la unitate națională, a fost garantat prin declarații publice, preluate de către mass-media, ale premierului Vladimir Filat, cel care a afirmat că „marșul va avea loc fără niciun fel de incidente”. Deși erau preîntâmpinați de violențele pregătite și au dat asigurări că marșul nostru va decurge fără incidente, forțele de ordine au fost insuficient pregătite în fața organizațiilor extremiste care și-au propus ca, prin violență și agresivitate, să încalce drepturile omului și să incite la xenofobie.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.