Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Nu toată R. Moldova…

[sondaj] Nu toată R. Moldova e Igor Dodon

Pe 29 mai, Chişinăul a declarat persona non grata 5 diplomaţi din cadrul Ambasadei ruse în R. Moldova. Pentru acţiuni subversive. Două zile mai târziu, Rusia a răspuns cu o decizie similară. Moscova a acuzat R. Moldova de rele intenţii. Ministrul rus de Externe, S. Lavrov, a calificat decizia Chişinăului drept insultă la adresa „poporului rus”, care „este unul răbdător, dar este şi un popor care are demnitate şi este pregătit să se apere”. Potrivit lui Lavrov, Rusiei îi este tot mai greu să se abţină de la acţiuni radicale în relaţiile cu R. Moldova.

Moscova—Chişinău: supărări diplomatice. Mai e loc de „bună ziua”?

Tudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii

Toate popoarele au demnitate. Altceva e că Rusia recunoaşte acest drept doar când e vorba de ea și orgoliile sale imperiale. Nu face R. Moldova Rusiei mai multe probleme, decât ni le face Rusia nouă. Lavrov de ce uită că Moscova, în 1999, la Istanbul, s-a obligat să-şi scoată armata din Transnistria? A făcut-o?. Cine pe cine rabdă? Sub ce administrație este Transnistria, parte suverană a R. Moldova? Ce se întâmplă cu drepturile omului în Transnistria și la Nistru? De 9 mai, Rusiei i s-a cerut să se abțină de la parada militară la Tiraspol. Reacţia? „0”. Eu cred că guvernul a procedat corect cu cei 5 diplomaţi. Da, e o premieră, e un pas care unora le pare radical, pentru mulţi, inclusiv Risia, absolut neaşteptat, dar necesar. Serviciile speciale ruse au fost mereu obraznice în raport cu noi. Şi sunt. Chișinăul trebuia să reacționeze. Deciziile de acest fel, credeți-mă, sunt foarte bine documentate în prealabil. Altceva e că, până acum, nimeni nu a îndrăznit să nu mai stea cu capul plecat în faţa Rusiei, ca Dodon sau alţii de până la el. Nu de slugărnicie avem nevoie în relaţiile cu Rusia, ci de corectitudine.

Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Grigoriopol

Loc de „buna ziua” trebuie să existe întotdeauna. Altceva e că acest loc rămâne tot mai puțin. Și nu din cauza Chișinăului, și nu din cauza poporului rus, pe care Lavrov îl victimizează, ci a celor care fac politica Rusiei. Lavrov se declară umilit de faptul că 5 diplomați ruși au fost declarați persona non-grata în R. Moldova. Dar ce să zicem noi, cei din Transnistria care, de 25 de ani, din cauza Rusiei, suntem persona non-grata la noi acasă. Umiliți zeci de ani, zi de zi. Chiar acum două zile, am avut iar probleme la așa-zisa vamă de la Doroțcaia, pentru că nu am cetățenie transnistreană. Mi s-a spus că voi fi trasă la răspundere pentru ședere ilegală pe teritoriul Transnistriei. Și problema nu e doar a mea. Și nu e singura. S. Lavrov, când vorbește de demnitate și răbdare, ar trebui să se gândească și la demnitatea și răbdarea altora.

Alexei Busuioc, primar de Capaclia, Cantemir

Curios lucru: de cine „să se apere poporul rus”, că noi, de-a lungul istoriei, nu am pornit, spre deosebire de Rusia, niciun război împotriva acestui stat. Nici deportări, nici foamete, nici inchiziții. Ceea ce spune Lavrov e propagandă. Moscova vrea să se spele de eșecurile sale subversive din afara Rusiei cu „demnitatea” și „răbdarea” poporului rus. Una-două și pun „poporul rus” la bătaie. Așa cum o face și Dodon cu „poporul moldovenesc”. Speculații. Nu a atentat nimeni la demnitatea poporului rus. Alta e că decizia Chișinăului a lovit în orgoliile Kremlinului. Noi trebuie să ne bucurăm că, în sfârșit, serviciile noastre speciale își fac treaba. Iar cât ține de „bună ziua” și de relații, cred că acest scandal se va stinge de la sine, dacă nu e cumva vreo făcătură electorală.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor

Ceea ce face Lavrov este şantaj, e o amenințare directă la adresa statului şi autorităților statului, pentru a încerca să bage frica în ele. Asta e diplomația rusească: agresivă. E clar că decizia Chișinăului nu putea să placă, însă ceea ce s-a întâmplat este o practică arhicunoscută şi aplicabilă în toată lumea. O face şi Rusia, ca și toți ceilalți, când e vorba de interesele ei naționale. Lavrov speculează. Decizia Chișinăului nu e una împotriva Rusiei, ci împotriva unor funcționari, fie şi diplomați, care se ocupau de altceva decât de ceea ce trebuiau să facă. Moscova ar fi procedat altfel? Nu cred că Rusia va merge pe radicalizarea relațiilor cu R. Moldova, care şi așa sunt destul de tensionate, de la Memorandumul Kozak încoace. Dacă Moscova va depăși condiția reciprocității pe marginea acestui caz, s-ar putea să aibă probleme de relație nu doar cu R. Moldova, dar și cu partenerii săi externi, inclusiv cei din CSI. Moscova trebuie să înțeleagă că nu toată R. Moldova e Igor Dodon. Și că R. Moldova nu mai e RSSM.